دانلود: سرگذشت جشنواره ملی انتشارات روابط عمومی
اشاره
انتشارات، مقولهاي است كه در تمامي سازمانها و نهادها و عرصههاي گوناگون داراي اهميت است و از جهات زيادي نيز تأثيرات مؤثر و وسيعي بر روي انتقال پيام و تعامل با مخاطبان دارد.
همچنين در فعاليتهاي روابطعمومي،”انتشارات” همواره جايگاه عمدهاي را به خود اختصاص داده و كمتر روابطعمومي را سراغ داريم كه حداقل يك يا چندين گونه از نشر مانند نشريه داخلي، بروشور، پوستر، فيلم، كتاب و امثال آن نداشته و به انتشار آن اهتمام نورزيده باشد.
انجمن متخصصان روابطعمومي به عنوان يك انجمن تخصصي و حرفهاي، پيوسته تلاش كرده است تا بنا به رسالتها و مأموريتهاي اصلي خود، گامهايي هر چند كوچك اما استوار براي اعتلا و پيشرفت همهجانبه دانش و هنر روابطعمومي بردارد.
در همين راستا، انجمن متخصصان روابطعمومي با هدف سنجش شرايط و بسترهاي ارتقاي كمي و كيفي فعاليتهاي انتشاراتي و ايجاد محيط علمي و آموزشي بري مديران و كارشناسان روابطعمومي، برگزاري «جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي» را در دستور كار خود قرار داده است.
اين جشنواره قصد دارد دستاندركاران حوزه روابطعمومي و ارتباطات را با اصول، گونههاي جديد نشر و همچنين استانداردهاي چاپ بيشتر آشنا كرده و ضمن ارائه و معرفي آثار شاخص و الگوهاي برتر، زمينه را براي كمك به توسعه و ارتقاي سطح توانمنديها و مهارتهاي موردنياز مديران و كارشناسان اين حوزه و روزآمدسازي دانش تخصصي آنها فراهم سازد.
ارتقاي دانش تخصصي
انجمن متخصصان روابطعمومي پيوسته در پي ارتقاي سطح علمي و دانش تخصصي مديران و كارشناساني است كه در عرصه روابطعمومي فعاليت ميكنند. يكي از شيوههاي اثربخش در اين زمينه، برگزاري رويدادهايي است كه با نگاه ويژه و انتخاب دقيق مباحث آموزشي، برنامهريزي و اجرا ميشود.
در كنار جشنواره، معمولا كارگاهها و همايشهاي علمي و تخصصي هم تدارك ديده ميشود تا با ارايه مباحث و سخنرانيهاي علمي از سوي استادان و متخصصان اين رشته، آخرين اطلاعات و مباحث جديد در اختيار شركتكنندگان و ساير علاقمندان قرار گيرد.
معرفي و اهداف جشنواره
جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي در جهت تحقق اهداف زير گام برميدارد:
– آشنايي با اصول و استانداردهاي نشرالكترونيك و مكتوب در روابطعمومي و ارائه آثار و تجارب موفق؛
– توسعه و ارتقاي سطح توانمنديها و مهارتهاي مديران و كارشناسان روابطعمومي در حوزه فعاليتهاي انتشاراتي؛
– فرهنگسازي مناسب و تكريم و معرفي نخبگان و الگوهاي برتر در حوزه انتشارات؛
– تبيين نقش تكنولوژيهاي نوين ارتباطي و آموزشي در فرآيند نشر؛
– دستيابي به راهكارهاي مناسب براي اعتلا و ارتقاي نشر الكترونيك و مكتوب در روابطعموميها؛
– ايجاد فضاي رقابتي سالم و شور و نشاط علمي و تعامل بين متخصصان و كارشناسان اين عرصه؛
– فراهم شدن بستر مناسب جهت عرضه آثار شاخص و تحرك بخشيدن به فعاليتهاي انتشاراتي به لحاظ كيفي و كمي.
جشنواره اول
اولين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي با عنوان «جشنواره نشريات روابطعموميهاي كشور» در روزهاي ۱۳ تا ۱۵ اسفندماه ۱۳۸۱ در تهران برگزار شد.
در فراز ابتدايي بيانيه هيئت داوران اولين جشنواره انتخاب نشريات درون سازماني برتر كشور آمده است: «انجمن متخصصان روابطعمومي به منظور پديد آوردن بستري مناسب براي ارتقا و بالا بردن هر چه بيشتر سطح كيفي نشريات درون سازماني، بر آن شد تا اولين جشنواره برترينهاي نشريات درون سازماني را برگزار نمايد. از انجام بررسيهاي مقدماتي و گردآوري اطلاعاتي از چند و چون نشرياتي كه در اغلب سازمانها و دستگاههاي اجرايي منتشر ميشوند، فراخوان و اطلاعيهاي انتشار يافت و اقدامات اجرايي مربوطه آغاز شد و پس از گردآوري آثار، بررسي و كارشناسي پيرامون آنها صورت گرفت.»
هيئت داوران جشنواره: نعيم بديعي، داود زارعيان، يونس شكرخواه، علي اكبر قاضي زاده، مهدي باقريان، سيدشهاب سيدمحسني، قربانعلي تنگشير و محمود مختاريان.
جشنواره دوم
دومين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي با عنوان «جشنواره نشريات روابطعموميهاي سراسر كشور» از تاريخ ۲۳ تا ۲۵ دي ماه سال ۱۳۸۲ در محل كانون پرورش فكر كودكان و نوجوانان در تهران برگزار شد.
دومين جشنواره نشريات روابطعموميهاي كشور كه به مدت 3 روز در كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان برگزار شد عصر روز دوشنبه – با حضور دكتر محمد صحفي معاون مطبوعات و تبليغات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به كار خود پايان داد.
در مراسم اختتاميه اين جشنواره «دكتر صحفي» گفت: روابطعموميها بايد به تقويت رابطه مديريت با مجموعههاي زير نظر مديريت بپردازند و در اين ميان نشريات، ابزار بسيار مهمي تلقي ميشوند.
صحفي، با بيان اين كه روابطعموميها پديدهاي نوپا هستند، اظهار داشت: بايد بتوانيم نقش و اهميت اين رشته را بيش از گذشته مطرح كنيم تا موقعيت و جايگاه روابطعمومي پيشرفت كند و به توسعه سازمانهاي مربوطه كمك كند.
وي، در ادامه با اظهار تاسف از تبديل شدن نشريات درون سازماني به تريبوني يك طرفه، افزود: معمولا نشريات درون سازماني به تريبون يك طرفه تبديل شدهاند كه فقط حرفها و تصاوير تكراري مديران و مقامات عالي رتبه خود را منعكس ميكنند و مطمئنا به اين طريق از اثر بخشي و تاثير حرفهايشان بر مخاطبان كاسته خواهد شد.
در ادامه، «دكتر داود زارعيان» رئيس انجمن متخصصان روابطعمومي و رئيس دومين جشنواره نشريات روابطعموميهاي كشور در حاشيه مراسم اختتاميه اين جشنواره با بيان اين كه توسعه نشريات درون سازماني در چند سال اخير خوب بوده، گفت: نشريات درون سازماني عليرغم توسعه خوبي كه در چند سال اخير داشتهاند، ولي هنوز با استانداردهاي يك نشريه داخلي فاصله دارند؛ بنابراين بايد در اين زمينه اقداماتي موثر صورت پذيرد كه اين فاصله نيز از بين برود.
وي در مقايسه اين جشنواره با جشنواره سال گذشته، گفت: ارتقاي كيفي نشريات را در جشنواره دوم شاهد بوديم و تعداد زيادي از روابطعموميها در اين جشنواره شركت كردند كه اين از نكات مثبت اين جشنواره محسوب ميشود.
وي در پايان گفت: ما به عنوان انجمن متخصصان كه يك انجمن غير انتفاعي است هيچ هدفي را جز ارتقاي علمي دنبال نميكنيم و اميدواريم كه در اين زمينه فعاليت و توجه بيشتري صورت بگيرد تا جشنواره سوم را بهتر و مناسب تر برگزار كنيم.
اين جشنواره از 4 بخش تشكيل شده كه در بخش “نمايشگاهي” نزديك به 60 روابطعمومي و سازمان شركت كردند. در بخش “رقابتي” در زمينه نشريات درون سازماني 100 روابطعمومي و در “نشريات الكترونيكي” 15 روابطعمومي حضور داشتند و همچنين بخش كارگاههاي آموزشي با حضور 82 كارشناس و دانشجو برگزار شد.
هيئت داوران جشنواره: حسين قندي، حسينعلي افخمي، محمود مختاريان، علي ميرسعيد قاضي، كاظم متولي، داوود زارعيان، يونس شكرخواه، مهدي باقريان، هوشمند سفيدي و اكبر محمد مراد بيات.
جشنواره سوم
سومين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي، با عنوان «جشنواره انتشارات روابطعموميهاي كشور» در رزوهاي ۱ تا ۳ اسفندماه ۱۳۸۵ در تهران برگزار شد.
در كنار جشنواره، همايش يك روزهاي هم تدارك ديده شد تا با ارايه سخنراني علمي از سوي استادان و مجريان اين رشته، آخرين اطلاعات و مباحث جديد در اختيار شركتكنندگان قرار گيرد.
در اين جشنواره ۱۳۲ سازمان شركت كردند كه پس از ارزيابيها و بررسيهاي به عمل آمده از بين ۱۲۸۳ اثر در بخشهاي مختلف، ۴۲ اثر در ۴ رشته حائز رتبه اول تا سوم شدند و ۴ اثر شايسته تقدير و تشويق گرديد.
در نمايشگاه جشنواره، 53 غرفه از وزارتخانهها و سازمانها در فضاي 530 متري حضور دشتند. آثاري كه در اين نمايشگاه عرضه شد اختصاصا در حوزه روابطعمومي جديد بود و در مراسم اختتاميه از بهترين آثار قدرداني و 45 ا ثر برتر معرفي شد.
همچنين سه كارگاه آموزشي با اين عناوين برگزار شد: اصول خبرنويسي، اصول نگارش و ويرايش در روابطعمومي و خبرنامه الكترونيكي.
كارگاه روابطعمومي الكترونيك توسط حميد ضياييپرور برگزار شد و دو كارگاه دوم اسفندماه برگزار شد كه در آن 110 نفر ثبتنام كردند.
هيئت داوران جشنواره: تژا ميرفخرايي، حاجي محمد احمدي، امير مسعود مظاهري، علي اصغر محكي، حميد ضيايي پرور، علي فروزفر، محمد علي چراغي، گيتا علي آبادي، مهري رفعتي، محمدرضا رسولي، ناصر بزرگمهر، علي اكبر قاضي زاده، محمود مختاريان، يونس شكرخواه، مهدي باقريان، محمود اختياري، قربانعلي تنگشير و غلامرضا كاظمي.
جشنواره چهارم
چهارمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي با عنوان «چهارمين جشنواره انتشارات روابطعموميهاي كشور» در روزهاي ۱۰ تا ۱۲ تيرماه ۱۳۸۷ در تهران برگزار شد.
در مراسم پاياني اين جشنواره كه با حضور دكتر كاظم معتمدنژاد – پير علم ارتباطات، دكتر طهماسب مظاهري رييس كل بانك مركزي – و جمعي از استادان، مديران و دستاندركاران حرفه روابطعمومي برگزار شد، ضمن تجليل و اهداي هدايايي به استاد علي ميرسعيد قاضي از پيشكسوتان روابطعمومي و ايراد سخناني از سوي دكتر معتمدنژاد و رييس كل بانك مركزي، رتبههاي اول تا سوم بخشهاي انتشارات شامل نشريه داخلي، عكس و پوستر و صفحهآرايي، كتاب و وبسايت در دو بخش تهران و ساير استانهاي كشور معرفي شدند.
ييس كل بانك مركزي در اين نشست در سخناني گفت: ما در حال حاضر نيازمند روابطعموميهاي متخصص و پويايي هستيم كه بتوانند ارتباطات مديران سازمانها را مديريت كنند.
وي يكي از مباحث كليدي در حوزه اقتصاد را بحث تعادل و تراز دانست و افزود: روابطعموميها، مسئول ايجاد اين تعادل در سازمانها هستند. او ضمن انتقاد از روابطعموميهاي مدير محور توصيه كرد: روابطعموميها روايتگر نباشند بلكه به تحليل و تبيين رويدادها و فرآيندها بپردازند.
وي با اشاره به بخشهاي مختلف جشنواره انتشارات تصريح كرد: روابطعموميها بايد نشريات درون سازماني را با هدف برقراري ارتباط دوسويه با كاركنان و خانوادههاي آنها منتشر كنند.
در بيانيه پاياني چهارمين جشنواره انتشارات روابطعموميهاي كشور كه با هدف ارتقا و توسعه روابطعموميها برگزارشد، توصيه شده است تا براي نيل به اين هدف و سرعت بخشي به تغييرات اساسي و بنيادي روابطعموميهاي كشور مواردي چون استفاده از نيروهاي تحصيلكرده و متخصص در اين رشته، حضور فعال و شركت در نمايشگاهها، كنفرانسها و گردهماييهاي تخصصي، استفاده از مشاوره افراد مجرب و پيشكسوت، شركت در دورههاي مختلف آموزشي در زمينه روابطعمومي و تغيير ساختار سازماني متناسب با نيازهاي هر سازمان را جدي بگيرند.
در اين جشنواره بيش از 400 نفر در كارگاه و سمينار، 62 سازمان در نمايشگاه، 193 روابطعمومي در بخش رقابتي شركت كردند و در مجموع بيش از 1000 اثر مورد ارزيابي قرار گرفت.
در اين مراسم، دكتر مظاهري، رييس كل بانك مركزي، به عنوان چهره برتر ارتباطي دولت معرفي شد و انجمن متخصصان روابطعمومي با اهداي لوح از وي تقدير كرد.
شوراي سياستگذاري: غلام عباس افشار (نايب ريس انجمن)، مهدي باقريان (دبير كل انجمن)، حميد ضيايي پرور (مدرس دانشگاه)، محمدرضا رسولي (عضو هيئت مديره انجمن)، سيد شهاب سيد محسني (عضو هيئت مديره انجمن)، محمود اختياري (عضو هيئت مديره انجمن)، محمد خجسته نيا (عضو هيئت مديره انجمن)، حامدرضا اسماعيلي (عضو هيئت مديره انجمن)، قربانعلي تنگشير (بازرسي انجمن).
جشنواره پنجم
پنجمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي توسط انجمن متخصصان روابطعمومي ايران در روزهاي ۱۸ و ۱۹ اسفند ماه ۱۳۸۸ در مركز آفرينشهاي هنري كودكان و نوجوانان در تهران برگزار شد.
سمينار تخصصي نشر الكترونيك همزمان با هدف ارتقاي دانش و معرفي شيوهها و ابزارهاي نوين ارتباطي به كارشناسان و دستاندركاران حوزه روابطعمومي در روز ۱۹ اسفند ماه ۱۳۸۸ برگزار شد.
در جشنواره پنجم براي نخستين بار از سوي هيات رييسه جشنواره، مصوب شد تا آرشيوهاي الكترونيكي، مكتوب، كتاب، اخبار، مقالات و تصاوير و كارنامه عملكرد فعاليتها نيز مورد ارزيابي قرار گيرد.
غلامعباس افشار دبير اجرايي جشنواره در خصوص بخشهاي مختلف اين جشنواره گفت: جشنواره ملي انتشارات امسال با استفاده از تجارب چهار دوره قبلي توانسته به يك تكامل نسبي برسد و شامل بخشهاي رقابتي است كه در آن عملكرد روابطعموميهاي كشور در هشت شاخه سرمقاله، مقاله، گزارش، خبر، صفحه خوانندگان، عكس، مصاحبه و صفحهآرايي مورد ارزيابي قرار گرفته و آثار برتر در مراسم اختتاميه جشنواره معرفي شدند.
بر پايه فراخوان انجمن متخصصان روابطعمومي بالغ بر 1800 اثر به دبيرخانه جشنواره ارسال شد.
همچنين بر پايه برنامه ريزي انجام شده در هيأت داوري تمامي آثار رسيده در سه مرحله مجزا به وسيله استادان و كارشناسان خبره اين بخش مورد ارزيابي و داوري قرار گرفت و از اين ميان 167 اثر برگزيده شد.
بررسي آثار و مستندات حاكي از آن است كه گرچه انتشارات الكترونيكي و چاپي روابطعمومي به لحاظ كمي از رشد و تنوع قابل توجهي برخوردار شده است اما به لحاظ كيفي در پارهاي از رشتههاي مورد ارزيابي، از رشد مناسبي برخوردار نيست و امكان انتخاب براي داوران جشنواره را محدود ميساخت كه در ذيل برخي از كاستيهاي مورد اشاره به استحضار ميرسد:
الف) در سالهاي اخير روابطعموميها تلاش كردهاند تا به انتشارات الكترونيكي خود قدرت و قوت ببخشند اما در اين مسير پارهاي اشكالات چون عدم رعايت سبك نگارش متناسب وب و عدم بهرهگيري مناسب از تكنيكهاي مرتبط و بهروزرساني متناسب آن از مهمترين مسايل انتشارات الكترونيكي محسوب ميشود.
ب) در بخش نشريات داخلي در زمينه توليد خبر، نگارش مقاله و مصاحبه و گزارش، اخباري كه داراي ارزشهاي خبري، تازگي، دربرگيري و يا شگفتي براي كاركنان باشد كمتر مشاهده شده است. عمده مطالب گزارشي و خبري به انعكاس فعاليتهاي مديران اختصاص داشت و بر عنصر شهرت افراد استوار بود. همچنين نگارش مقالات و سرمقالهها نيازمند تلاش علمي و قدرت بيشتري است.
ج) در بخش صفحهآرايي و طراحي عكس و پوستر، گرچه وضعيت نسبتاً بهتري ديده ميشود اما كماكان استفاده از قالبهاي كليشهاي و بدون ارتباط با هويت سازماني مشهود است. استفاده از رنگ، عكس و تيترها بيشتر سليقهاي به نظر ميرسد و نيازمند بهكارگيري استانداردهاي مطرح در اين زمينه است.
به طور كلي مقايسه آثار انتشاراتي روابطعموميهاي اين دوره با دورههاي قبل، حاكي از رشد كيفي قابل ملاحظهاي نيست. معدود روابطعموميهايي كه در دورههاي قبل حضور داشتهاند با توجه به آشنايي با روحيه رقابت در اين جشنواره تلاش كردهاند تا آثار متفاوتتر و متمايزتري توليد و به جشنواره ارسال كنند.
سمينار تخصصي نشر الكترونيك با هدف ارتقاي دانش و معرفي شيوهها و ابزارهاي نوين ارتباطي به كارشناسان و دستاندركاران حوزه روابطعمومي در روز ۱۹ اسفند ماه ۱۳۸۸ برگزار شد.
جشنواره ششم
ششمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي در روزهاي ۱۱ و ۱۲ اسفندماه ۱۳۸۹ در تهران برگزار شد.
اين جشنواره در دو سطح ملي و استاني و در سه بخش رقابتي، كارگاه آموزشي و سمينار تخصصي نشر الكترونيك، برگزار شد. برترينهاي روابطعمومي در بخشهاي سرمقاله، مقاله، گزارش، خبر، صفحه خوانندگان، عكس، مصاحبه، صفحهآرايي، توليد كتاب، بروشور، پوستر و ويژهنامه و همچنين وبسايت و خبرنامه الكترونيكي معرفي و تقدير شدند.
آيين اختتاميه اين جشنواره كه بعد از ظهر روز 12 اسفند در سالن همايشهاي شهيد قندي وزارت ارتباطات و فنآوري و با حضور اساتيد و صاحبنظران روابطعمومي كشور برگزار شد، بيش از 1500 اثر از 105 دستگاه مورد بررسي قرار گرفت كه نسبت به سال گذشته 20 درصد رشد از خود نشان ميدهد.
در مراسم اهداي جوايز ششمين جشنواره ملي انتشارات روابطعموميهاي كشور كه به همت انجمن متخصصان روابطعمومي ايران همه ساله برپا ميشود سيدشهاب سيدمحسني رييس اين انجمن و دبير جشنواره، به برنامههاي جشنواره اشاره كرد و گفت: انجمن متخصصان روابطعمومي، تقويت ادبيات علمي و نظري روابطعمومي ايران و حمايت از كتابها و نشريات منتشر شده در اين عرصه را از جمله برنامههاي انجمن دانست كه به گفته وي باعث اعتلاي دانش روابطعمومي در كشور خواهد شد.
محمد خجستهنيا مدير اجرايي جشنواره نيز در سخناني با اشاره به اين كه «اگر انجمنهاي تخصصي مورد حمايت قرار گيرند نفع آن به كل جامعه روابطعمومي ايران خواهد رسيد»، اظهار اميدواري كرد كه انجمنهاي تخصصي اين حوزه بتوانند متولي كارهاي روابطعمومي در كشور باشند.
در اين مراسم «تژا ميرفخرايي» و «كاظم متولي« دو تن از اساتيد دانشگاه و پيشكسوتان روابطعمومي ايران به سخنراني پرداختند.
كاظم متولي در اين آيين تاكيد كرد كه ارتباط، چه با شيوههاي سنتي چه با ابزار نوين بايد در فضايي صميمي و آرام صورت گيرد چرا كه بسياري از مردم عليرغم همه اين پيشرفتها هنوز از روابطعمومي شكايت دارند و شايد بخشي از اين مشكل به تبليغات پرحجم، سنگين و خستهكننده باز ميگردد.
وي جدا كردن دو حوزه تبليغات و اطلاعرساني از يكديگر و توجه به افكارسنجي در روابطعمومي را از اصول اصلي و بنيادي روابطعمومي دانست كه بايد در سازمانها به آن بيشتر توجه شود.
همچنين تژا ميرفخرايي نيز با طرح دو سوال از حضار، توجه به درآمدزايي در نشريات روابطعمومي و ارايه اطلاعات مورد نياز كاركنان مانند مسايل مالي و اداري به منظور افزايش اهميت انتشار اين نشريات را از جمله موضوعهايي دانست كه بايد در باره آن بررسي و كارشناسي بيشتري صورت گيرد.
هيأت داوران: داود زارعيان، محمدرضا رسولي، تژا ميرفخرايي، سيد شهاب سيد محسني، محمد خجسته نيا، غلامعباس افشار، مهدي باقريان، عليرضا كتابدار، حسين امامي، امير مسعود مظاهري، علي فروزفر، مهدي منتظر القائم، محمود مختاريان، حامدرضا اسماعيلي، حميد شكري، قربانعلي تنگشير، محمدعلي سپهرافغان.
جشنواره هفتم
هفتمين جشنواره ملي انتشارات روابطعموميها و اولين همايش تخصصي توليد محتوا در روابطعمومي، روز ۲۵ تيرماه ۱۳۹۱با حضور اساتيد ارتباطات و روابطعمومي و جمعي از مديران و كارشناسان روابطعمومي سازمانها و دستگاههاي اجرايي در سالن شهيد قندي وزارت ارتباطات و فنآوري اطلاعات برگزار شد.
در افتتاحيه اين مراسم ابتدا سيدشهاب سيدمحسني – عضو هيات مديره انجمن متخصصان روابطعمومي – گفت: يكي از دلايل مهم برگزاري همايش تخصصي توليد محتوا، همزمان با برگزاري جشنواره انتشارات روابطعمومي، وجود ضعفهاي محتوايي در پيامهاي انتشاراتي دستاندركاران اين حوزه براي مخاطبان خود بوده است.
وي افزود: هدف اصلي از برگزاري اين همايش، آسيبشناسي و ارائه راهكارهاي موثر براي افزايش و ارتقاي توليدات انتشارات روابطعموميهاست، چراكه معتقديم اگر يك نشريه يا بروشور سازماني از كاغذ و چاپ با كيفيت استفاده كند، اما محتوا و پيام غني و جذاب نداشته باشد، نميتواند براي مخاطب تاثيرگذار باشد.
در ادامه اين مراسم، استاد علي ميرسعيد قاضي درباره جايگاه روابطعمومي و اهميت توليد محتوا اظهار كرد: پرفروشترين كتاب صنعت هوانوردي در جهان توسط يك مسئول روابطعمومي نوشته شده و علت موفقيت اين كتاب نيز محتواي غني و قابل فهم براي عموم مخاطبان بوده است. مطمئن باشيد نشريه نيز چنانچه داراي محتواي قابل تامل و جذاب باشد، ماندگار ميشود.
وي افزود: مهمترين كار شما در انتشار يك نشريه خوب اين است كه ابتدا بدانيد چه ميخواهيد بگوييد و بعد به چگونگي بيان آن فكر كنيد. در واقع نويسنده مطلب اول بايد به مفهوم مسلط باشد و سپس از واژگان و اصطلاحات مناسب استفاده كند. اين سير راز ماندگاري نشريه شماست.
دكتر مهدي محسنيانراد نيز در اين همايش با ارائه نتيجه يك تحقيق، گفت پيام شامل هر نوشته، تصوير و حتي صداست و هر پيام پديدهاي منحصربه فرد است، اگرچه پيام واحدي بارها خلق شود، چرا كه يك پيام نميتواند دقيقا از همان راه قبل يا باز زمينه پيشين ارسال، تكرار و دريافت شود.
وي ادامه داد: ادراكات متفاوت نشاندهنده معاني متنوع ذهني مخاطب از كلمات است. درواقع معني حاصل جريان شناخت و فراگرد ارتباط در حيات اجتماعي است.
دكتر احسان پوري – استاد دانشگاه – نيز با موضوع الگوي ساختار و فرآيند توليد محتوا در پورتالهاي سازماني به سخنراني پرداخت و گفت: استراتژي اصلي اين است كه ساختار يك پورتال بايد در خدمت محتواي آن قرار بگيرد.
در بخش دوم برنامههاي مراسم، دكتر يونس شكرخواه درباره محتواي الكترونيك، خلاقيت و نوآوري گفت: نشانه يك دگرگوني بسيار شتابنده در حوزه توليد محتوا در حوزه ارتباطات و روابطعمومي ديده ميشود كه بايد نسبت به آن آگاه و آماده باشيم و گرنه شايد تنها شويم.
در بخش پاياني جشنواره، غلامعباس افشار – رييس انجمن – با اشاره به تاريخچه انجمن متخصصان روابطعمومي و جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي گفت: زماني كه درسال 1381 اولين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي برگزار شد، گمان نميرفت شاهد بلوغ اين جشنواره باشيم، اما امروز خوشحاليم كه با حضور پرشور و مسئولانه روابطعموميهاي كشور و حمايت اعضاي اين خانواده بزرگ، علاوه بر برگزاري جشنواره هفتم، نخستين همايش توليد محتوا در روابطعمومي را هم برگزار ميكنيم. اعتقاد راسخ داريم كه اين جشنواره مرهون حمايتهاي بيدريغ خانواده روابطعمومي ايران است.
هوشنگ عباسزاده – پيشكسوت روابطعمومي – هم در اين همايش گفت: نقش روابطعمومي بسيار مهم و حساس است. روابطعمومي ميتواند يك نهاد و سازمان را به عرش پاك و يا فرش خاك بكشاند و نقشي تعيينكننده در معرفي چهره سازمان دارد.
وي به نقل از استاد فقيد روابطعمومي، دكتر نطقي گفت: هر سازمان همان روابطعمومي را دارد كه لايق آن است، پس تلاش كنيم تا مديران لايقي باشيم و چهره سازمان خود را با عمل خوبمان در انتظار عمومي چهرهاي خوشايند و محبوب نشان دهيم.
همچنين در اين مراسم از سيدشهاب سيدمحسني به عنوان عضو هيات مديره فعال انجمن متخصصان روابطعمومي تقدير شد و در پايان بيانيه هفتمين جشنواره توسط دكتر محمدرضا رسولي – دبير كميته علمي قرائت و 176 اثر برتر انتشاراتي معرفي و روابطعموميهاي آنها تجليل شد. همزمان با جشنواره، دو كارگاه آموزشي؛ اصول و فنون طراحي و توليد بروشور، برنامهريزي نشر در روابطعمومي شد.
در بيانيه هيات داوران اين جشنواره از« ضعف در گردآوري آثار»، «توجه كمتر به تهيه مقالات» و «بي توجهي به تهيه گزارشهاي تحقيقي» به عنوان مهمترين فرصتهاي بهبوددر آثار رسيده به جشنواره يادشده بود.
جشنواره هشتم
هشتمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي و دومين همايش توليد محتوا در روزهاي 17 و 18 ارديبهشتماه۱۳۹۲ با سخنراني صاحب نظران و اساتيد برجسته علوم ارتباطات در سالن همايش هاي سازمان اسناد و آرشيو كتابخانه ملي ايران برگزار شد تا بار ديگر معرفي برگزيدگان جشنواره همراه با آخرين نظرات و ديدگاه هاي ارتباطي مطرح شده توسط سخنراناني نظير دكتر علي اكبر جلالي و دكتر محسنيان راد، ثبت و روز به يادماندني را براي خانواده بزرگ روابطعمومي كشور رقم زند.
مهدي باقريان، دبير دومين همايش توليدمحتوا و هشتمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي طي سخناني گفت: جشنواره و همايش توليد محتوا يكي از آن جاهايي است كه انجمن متخصصان روابطعمومي مي تواند به سمت الگوسازي و استانداردسازي بويژه در بخش انتشارات كه موضوع جشنواره هم هست حركت كند.
دبير جشنواره انتشارات گفت: با توجه به آثاري كه از روابطعموميهاي واحدهاي مختلف كشور به دبيرخانه جشنواره رسيد و نظراتي كه داوران در مورد نقاط ضعف و قوت آثار ارائه دادند بحث الگو سازي و استاندارد سازي را ضروري ساخته است.
دكتر مهدي محسنيان راد اولين سخنران علمي همايش با اشاره به پژوهش هاي جديد انجام شده با عنوان ادراك پيام پرداخته و در اين مورد گفت: وقتي در سال 1346 دانشكده علوم ارتباطات تاسيس شد فضايي كه يك ايراني درآن احاطه شده بود به وسيله يك پيام بسيار كمتر از فضاي امروز بود. امروزه ما با انبوهي از پيام محاصرهايم كه نسبت به 40 سال پيش بسيار تغيير پيدا كرده است، اين انبوهي پيام درقالب پيامهاي صوتي، تصويري، انواع نشانهها و عكسها در اينترنت، ماهواره، تلويزيون و مطبوعات است در حالي كه ساعت دراختيار ما همان 24 ساعت است. بنابراين يك مسابقه خاصي در حال شكل گيري است كه ما اين همه پيام و تصوير را چگونه ادراك ميكنيم؟ در دانش ارتباطات اين مسئله خيلي مهم شده است و چه اتفاقي در حال رخ دادن است. بر اساس منابع جديد 2011 ادراك يك فرايند معنا سازي است و به مقدار تجربه در حافظه مربوط است. تصوير بيشترين ارتباط را دارد و هر چه به سمت كارهاي گرافيكي بياييم قدرت تجلي آن پيام و محتوا كمرنگتر ميشود كه نماد پايينترين قدرت تجلي است.
وي اضافه كرد: معني در پيام وجود ندارد بلكه در داخل مغز من و شما تحت تاثير مجموعهاي از تجربيات قرار دارد كه البته هر پيام خصوصيت خاص خودش را دارد و ميتواند قدرت ادراك را براي ما تعيين كند. يك سري پيامها بينالمللي هستند كه در طول زمان تغيير نميكنند و هر آدمي با هر زباني در هر زماني ببيند آن را درك ميكند، اين ناشي از رمز و راز آن نشان است كه هم خصلتهاي حاكم بر فرد و هم خصلتهاي حاكم بر پيام در هم ميآميزد و ادراك را تعيين ميكند كه اين اطلاعات را با تحقيقاتي كه در 26 سال پيش در خارج صورت گرفت و همين تحقيق در زمان كنوني ايران انجام شد همان نتيجه بهدست آمد.
دكتر حسين علي افخمي ديگر سخنران علمي اين همايش با موضوع عوامل موثر توليد محتوا در روابطعمومي پرداخت و روابطعمومي را اصليترين ركن مديريت تعريف و گفت: روابطعمومي يعني چه ميگوييم، چه ميكنيم و ديگران در مورد محتوا و عملكرد ما چه ميگويند. روابطعمومي به مديريت كمك ميكند تا شناخت پيدا كند نسبت به عامه كه نگرش و برداشتهاي مختلفي از سازمان دارند. وقتي ما بتوانيم درك متقابل را بالا ببريم و برنامهاي را تنظيم و اجرا كنيم كه بتواند اهداف اجرايي يك سازمان را در عمل به جلو پيش ببرد كه اين يكي از اعمال مديريت است.
وي افزود: وقتي علم و هنر روابطعمومي ارزشمند است كه كساني كه در اين حرفه كار ميكنند به قواعد و مقررات حرفهاي احترام بگذارند و تلاش كنند هر چه زودتر ما بتوانيم مقررات اخلاقي و صنفي حاكم بر حرفه روابطعمومي را تنظيم كنيم و هدفمند و قانونمند شوند تا بتوانيم نظارت همراه با اعتلا در اين عرصه داشته باشيم.
دكتر علي اكبر جلالي پدر علم فناوري اطلاعات ايران نيز در اين همايش سخنراني خود را با اين مقدمه شروع كرد كه محتواي ديجيتال و محتواي فيزيكي را درك نكردهايم و نميدانيم چه زماني آمده و چه زماني رفته و حالا در مورد آن بحث ميكنيم، محتواي فيزيكي يعني آنچه كه الان در كتاب به صورت نوشته ميبينيم فيزيك و جسم آن بهدست ما ميآيد، الان چيزي كه بهوجود آمده از موج چهارم بالاتر است، يعني يك پديده ديجيتال ايدهها و نظرات شما همانطور كه به صورت محتوا است.
دكتر جلالي اطلاعات را به سيلي تشبيه كرد و گفت: الان سرعت اطلاعات در فضاي سايبر به حدي زياد است كه بسياري از انديشهها، تفكرات، ذهنيتها و تمام تلاشهاي تاريخ طول بشر را مورد سوال قرار ميدهد و بعضيها را جابهجا ميكند و بعضيها هم كه قوي هستند كيفيت و توانمندي آنها بالا ميرود.
وي افزود: اگرسال 2050 را تصور كنيم به نظرتان چه اتفاقاتي رخ ميدهد كه قطعاً بعضي از ما در آن زمان هم هستيم، دنياي ارتباطات و IT به چه جايي ميرسد. اينها موضوعاتي است كه بايد به آن فكر كنيم وبرايش برنامه داشته باشيم.
ميزگرد بررسي و آسيب شناسي وضعيت توليد محتوا در روابطعمومي با سخنان هوشمند سفيدي آغاز شد. وي گفت: اگر دقت كنيم محتوا هسته مركزي پيام است و صرفاً خود پيام نيست، متوجه ميشويم كه در گفت و شنودي كه ما درآن پيام را انتقال ميدهيم و تلاش ميكنيم كه پيام مخاطب را دريافت كنيم تا در پيامهاي بعدي خود آن را تسهيل كنيم و از نقش استراتژيك و حياتي محتوا باخبر شويم. در نتيجه اگر در روابطعموميها از يك محتواي مناسب استفاده نكنند فرايند گفت وشنود، برقراري ارتباط و به دنبال آن خاصيتهايي كه از ارتباط پيدا ميكنيم، دچار اختلال خواهد شد.
دكتر امامي مدرس دانشگاه نيز دراين ميزگرد با تاكيد بر اينكه طبق تحقيقات بهعمل آمده، مخاطب امروز حوصله خواندن همه مطلب را تا پايان آن ندارد افزود: در سايتهاي خبري تيتر، ليد و نهايتاً پاراگراف نخست مهمترين قسمتهايي هستند كه مخاطب نسبت به مطالعه آن مبادرت ميكند و لذا در دنيا سبك نگارش خبر به شكل t كه مهمترين موضوعات در چند سطر ابتدايي بايد آورده شود، بهكار برده ميشود و لذا با در نظر گرفتن اين موضوعات ايجاد تغيير در شكل و ظاهر شيوههاي نگارش در كنار محتواي عرضه شده اهميت بهسزايي دارد.
استاد فروزفر از ديگر اساتيد حاضر در ميزگرد نيزبه چالشهاي توليد محتوا در حوزه نشر مكتوب اشاره كرد.
همچنين در بخش مراسم اختتاميه هشتمين جشنواره، سيدشهاب سيدمحسني رييس انجمن متخصصان روابطعمومي، به بازگو كردن اهداف جشنواره و همايش پرداخت و گفت: ما تمام سعي خود را كرديم كه نقاط ضعف دورههاي گذشته را كتر كرده و به نقاط قوت جشنواره بيافزاييم و بر حسب شرايط و پيشرفتهاي روز بر غناي همايش و جشنواره بيفزايم كه اين نتيجه تلاش چند ماهه همه همكاراني است كه ما را جهت هر چه بهتر برگزار شدن اين رويداد علمي ياري دادند.
وي با اشاره به اينكه بسياري از اقلام، توليدات و فنون انتشاراتي روابطعموميها از كيفيت لازم برخوردار نيستند و از سويي توليد محتوا در توليدات انتشاراتي نقش مهمي در جذب و اثرگذاري بر روي مخاطبان ايفا ميكند افزود: طي دو سال اخير در كنار برگزاري جشنواره انتشارات، همايش تخصصي توليد محتوا با حضور اساتيد و صاحبنظران برجسته اين رشته برگزار شد كه در سطح ملي و استاني با استقبال بسيارخوبي نيز مواجه شده است.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي، هدف اصلي از برگزاري اين جشنواره را آشنايي با اصول و استانداردهاي نشر مكتوب و الكترونيك در روابطعمومي عنوان كرد و گفت: ارايه آثار و تجارب موفق انتشاراتي و توسعه و ارتقاي سطح توانمنديها و مهارتهاي مديران و كارشناسان در حوزه نشر و همچنين تبيين نقش تكنولوژي نوين ارتباطي و آموزشي در فرايند انتشارات و در نهايت نيز انتخاب راهكارهاي مناسب براي اعتلا و ارتقاي نشر الكترونيك از مهمترين اهداف برگزاري همايش و جشنواره انتشارات است.
هشتمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي با شركت 150 روابطعمومي دولتي و غيردولتي بو1800 اثر برگزار شد.
جشنواره نهم
آيين اختتاميه نهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي با حضور «محمدرضا صادق» مشاور رسانهاي رييس جمهوري، «احمد مسجدجامعي» رييس شوراي شهر تهران، «محمد خداداي» مديرعامل سازمان خبرگزاري جمهوري اسلامي و جمعي از پيشكسوتان و فعالان عرصه روابطعمومي عصر روز دوشنبه دوم تيرماه ۱۳۹۳ در سالن اجتماعات هتل بزرگ ارم به همت انجمن متخصصان روابطعمومي و با همكاري موسسه كارگزار روابطعمومي برگزار شد.
«محمدرضا صادق» مشاور رسانهاي رييس جمهور در اين مراسم با اشاره به اينكه نهمين جشنواره انتشارات روابطعمومي، بنايي بر الگوسازي در روابطعموميهاست، اظهار داشت: امروز اين جشنواره با برگزاري كارگاه هاي آموزشي و ايجاد ميدان رقابت بين دستگاهها و بخشهاي مختلف، توانسته بنايي بر الگوسازي در روابطعموميها باشد.
مشاور رسانهاي رييس جمهور تصريح كرد: بخشي از مشكلات پيش آمده براي روابطعمومي در سال هاي گذشته كه مانع پيشرفت آنها شده است، به انتظار صرف دستگاهها از روابطعمومي براي تبليغ و برجستهسازي فعاليتهاي دستگاهها برميگردد.
وي با اشاره به حضور مردم در انتخابات سال گذشته گفت: حضور حماسي مردم در پاي صندوق هاي رأي در انتخابات رياست جمهوري در سال گذشته نشانه ي روي آوردن مردم به گفتمان اعتدال وبيزاري از تبليغات همه جانبه و يكسويه است.
مشاور رسانهاي رييس جمهور با اشاره به اينكه روابطعموميها بايد راه اعتدال را در عملكرد خود پيش بگيرند، عنوان كرد: هنگامي روابطعمومي ميتواند به وظيفه خود يعني برقراري ارتباط دو سويه عمل كند كه عملكرد آن نه بر اساس افراط و نه تفريط باشد. بلكه بايد وجه اعتدال را پيش بگيرد.
«صادق» با اعتقاد بر اينكه روابطعمومي در انتشارات نيز بايد به سمت اعتدال برود، افزود: امروزه خروجي روابطعموميها در انتشارات نيز بايد به سمت اعتدالگرايي و دوري از هرگونه بزرگنمايي و اغراق برود چرا كه در گذشته شاهد نتيجه افراطيگري در مطبوعات بوديم.
«مسجد جامعي»رييس شوراي اسلامي شهر تهران با بيان اينكه وجه اوليه روابطعمومي نگرش هنرمندانه است، عنوان كرد: وقتي روابطعمومي با هنر پيوند بخورد، جنبههاي مختلفي از آن ظهور ميكند كه نتيجه آن خلاقيت است.
رييس شوراي اسلامي شهر تهران اظهار داشت: هر روابطعمومي تأثيرگذار و موفق حتماً يك عنصر هنري دارد كه بايد آن را جستجو كرد.
وي با اعتقاد بر اينكه روابطعمومي حوزه محرمانه ندارد، گفت: مناسبات امروز به جايي رسيده كه حوزه محرمانه را به حداقل رسانده است. امروز در روابطعمومي حوزه محرمانه نداريم. بلكه اعتماد به عنصر و خلاقيت انساني است كه به جوهر همكاري احترام ميگذارد.
مسجد جامعي تصريح كرد: روابطعموميها بايد جايگاه خالي ذهن مخاطب را پيدا و روي آن سرمايهگذاري كنند.
رييس شوراي اسلامي شهر تهران افزود: در كار روابطعمومي احترام به مخاطب و صداقت داشتن، از اصول انكار ناپذير روابطعمومي است كه ميتواند در اين زمينه كارساز باشد.
در ادامه «دكتر باقر ساروخاني» استاد ممتاز دانشگاه تهران با بيان اينكه روابطعمومي جايگاه عشق و طلوع انساني است، اظهار داشت: داستان روابطعمومي، داستان عشق، خلاقيت و ادغام ذهن در روابطعموميها است. بنابراين روابطعمومي كه ميخواهد توليد پيام كند و پيام را به اعماق جامعه و دل و ذهن آدمها انتقال دهد، بايد قبل از همه قلب خود آن را بپذيرد.
وي توان ذاتي، پردازش، تجربه و انگيزش را از ويژگيهاي روابطعمومي دانست و گفت: هر كسي كه ميخواهد وارد شغل شريف روابطعموميشود، بايد داراي توان ذاتي، پردازش كه تواني ذاتي است و تجربه و انگيزش باشد. اين چهار ويژگي بايد در درون روابطعموميها تجلي گردد.
استاد ممتاز دانشگاه تهران با اشاره به اهميت مخاطبشناسي در روابطعمومي افزود: ما براي مخاطب مينويسيم، بنابراين مخاطب در ذهن و پيام ما قرار گرفته است. براي اين منظور بايد از طريق پيام فهمپذير، شناخت ساختار ذهني و آنيت، مخاطب را جذب كرد.
«محمد خداداي» مديرعامل سازمان خبرگزاري جمهوري اسلامي با بيان اينكه امروز بايد از ارتباطات به رسانه برسيم اظهار داشت: در گذشته از رسانه به ارتباطات ميرسيديم اما امروز با تحول در فضاي افكار عمومي، رسانه به يكي از مدلهاي ارتباطي تبديل شده است.
وي با اعتقاد بر اينكه بايد در روابطعموميها يك آسيبشناسي صورت بگيرد گفت: در بحث روابطعمومي باور داريم كه موفق نبودهايم و به راحتي نيز اين موفقيت بهدست نميآيد. آنچه كه امروز به عنوان روابطعمومي ايفاي نقش ميكند، چه مقدار توانسته قدرت برقرار ي ارتباط را داشته باشد. بنابراين بايد يك آسيب شناسي در دل روابطعموميها صورت بگيرد و يك بازنگري در موضوع ارتباط و بستر روابطعمومي داشته باشيم.
مديرعامل سازمان خبرگزاري جمهوري اسلامي با بيان اينكه روشهاي سنتي بايد مورد بازنگري قرار گيرند، تصريح كرد: باور كنيم كه در روابطعمومي نياز به تعمق، بازنگري اصولي و اساسي به روشهاي سنتي و شناخت بيشتر از فعاليت خود داريم زيرا بقاي هر دستگاهي به روابطعمومي در ارتباطات برميگردد.
همچنين «هادي كمرئي» رييس انجمن متخصصان روابطعمومي آثار ارسالي به نهمين جشنواره ملي انتشارات را داراي رشد و بالندگي دانست و اظهار داشت: نهمين جشنواره مل انتشارات با بحث آموزشي و رقابتي همراه بود. در بحث آموزشي دو كارگاه با عناوين اينفوگرافيك در روابطعمومي و شيوههاي نگارش در وب برگزار شد. در بخش رقابتي نيز ۱۲۰ اثر از وزارتخانهها، موسسات و نهادهاي خصوصي به دبيرخانه ارسال شد كه در ۱۵ بخش به رقابت پرداختند. خوشبختانه در سال جاري آثار ارسالي از رشد و بالندگي بسيار زيادي برخوردار بود.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي با اشاره به اهميت حوزه انتشارات در فعاليتهاي روابطعمومي گفت: بخش انتشارات يكي از بخشهاي با اهميت در حوزه فعاليتهاي روابطعمومي است. امروزه ابزارهاي نوين، فضاي متفاوتي را در اختيار روابطعموميها قرار داده است كه نكته حايز اهميت آن توليد محتواي با ارزش است.
وي عنوان كرد: اگر نگاه اجمالي به ابزارهاي موجود در حوزه روابطعمومي بياندازيم، متوجه ميشويم كه توليد محتواي مناسب داراي ارزش اطلاعاتي است كه ارايه آن به مخاطيبن ميتواند در ايجاد احساس مخاطبين به سازمان نقش با اهميتي داشته باشد.
«كمرئي» تصريح كرد: ويژگي اين جشنواره ايجاد فضاي رقابتي، تبادل اطلاعات، دانش، تجارب و ايجاد ارتباط بين روابطعموميهاست كه باعث بهبود و گسترش روابطعموميها در سازمانها خواهد شد. نكته حايز اهميت در اين جشنواره بحث برنامهريزي روابطعموميها بود كه روابطعموميها در اين حوزه نيازمند تامل بيشتر هستند.
نهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي، آثار ارسالي در بخشهاي نشريه داخلي برتر (در هشت شاخه: سرمقاله، مقاله، گزارش، خبر، صفحه خوانندگان، عكس، مصاحبه، و صفحهآرايي)، برنامه انتشاراتي، انتشارات برتر روابطعمومي (كتاب، بروشور، پوستر، ويژهنامه، فيلم و تيزر)، بهترين ارتباط الكترونيكي (وبسايت، مولتي مديا، خبرنامه الكترونيكي، نسخه موبايلي سايت)، بهترين تبليغ مكتوب (تبليغات در نشريات، رپرتاژآگهي)، تحليل محتوا و كارشناس برتر انتشارات روابطعمومي مورد ارزيابي قرار گرفته و به برترينهاي هر بخش جوايزي اهدا شد.
جشنواره دهم
دهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي در دو سطح ملي و استاني، بيستو هفتم مرداد سال ۱۳۹۴ برگزار شد.
اين مراسم با حضور دكتر امير خجسته، رئيس كميسيون شوراها و امور داخلي مجلس شوراي اسلامي، حسن محرابي، مدير كل مطبوعات داخلي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اعضاي هيات مديره انجمن متخصصان روابطعمومي و مديران و كارشناسان روابطعمومي دستگاههاي اجرايي در بخش دولتي و خصوصي و همچنين برگزيدگان دهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي برگزار شد، تنديس و لوح تقدير جشنواره به برگزيدگان اهدا شد.
در ابتداي اين مراسم مهدي باقريان، رئيس انجمن متخصصان روابطعمومي ضمن تشكر از حضور مديران و كارشناسان و ميهمانان اين مراسم و ضمن خرسندي از افزايش استقبال شركتكنندگان كه در دوره دهم با جهشي 20 درصدي همراه بوده است، گفت: اين جشنواره توانسته است با حضور موثر و پر نشاط سازمانها و نهادهاي دولتي و غير دولتي به تقويت بنيه علمي روابطعموميها كمك كند و در حوزه انتشارات روابطعمومي موثر باشد. دليل و مدعاي اين حرف، وجود آثار فاخري است كه در عين كم و قليل بودن، توانستهاند در دهمين جشنواره نشان دهند كه در اين زمينه پيشرفتهايي حاصل شده است. پيشرفتهايي كه هر چند ما را راضي نميكند ولي حكايت از تغيير و تحول و توليد آثاري قابل توجه در اين حوزه است.
باقريان با اشاره به اين موضوع كه از ابتدا شروع و آغاز اين جشنواره يكي از هدفهاي اساسي و محوري آن استانداردسازي آثار روابطعموميها در زمينه انتشارات بوده است، افزود: استانداردسازي و حركت به سوي استانداردكردن بخشهاي مختلف در روابطعمومي و از جمله انتشارات روابطعمومي يكي از مسائلي است كه توانسته است اثر خود را در اين حوزه بگذارد و خوشبختانه طي سالهاي 93 و 94 موفق شديم دو جلد كتاب را كه در بخشهاي مختلف استانداردهاي خاص هر بخش از فعاليتهاي روابطعمومي را ارائه كردهاند با حمايت و پشتيباني صميمانه برخي نهادها و سازمانها و اساتيد و صاحبنطران اين حوزه تدوين و منتشر كنيم. اين در حالي است كه در انجمن متخصصان روابطعمومي همواره به فنآوريهاي جديد و كاربرد آن در روابطعمومي و ارتباطات توجه داشتهايم و مقيد بودهايم كه در هر موقعيتي از اتصاف به اخلاق حرفهاي و توليد محتواي مناسب و موثر غفلت نكنيم.
نويسنده كتاب فنون روابطعمومي با اشاره به اين موضوع كه ما هم از موضوع بي اعتمادي در بحث برخي جوايزي كه در روابطعمومي داده ميشود، بي اطلاع نيستيم، افزود: ملاك ما براي اين كه از داوريهاي اين جشنواره دفاع كنيم، شفافيت در بررسي و اعلام آثار برگزيده و همچنين اعتمادي است كه از اين رهگذر از سوي شركتكنندگان ابراز شده است و همواره شاهد افزايش ارسال آثار به اين جشنواره بودهايم و افزايش 20 درصدي ارسال آثار به جشنواره دهم حاكي از همين موضوع است.
در ادامه اين مراسم استاد كاظم متولي كه با وجود كسالت و بيماري در اين مراسم شركت كرده بود در سخناني، گفت: برگزاري دهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي حاكي از آن است كه اراده همكاران و دوستان ما بسيار بزرگتر و مستحكمتر از برخي مشكلات و ناگواريهاي اين راه است و الحمدالله اين راه با همت چنين مردان و زنان و حمايت مديران و كارشناسان روابطعمومي ادامه خواهد يافت.
اين استاد ممتاز روابطعمومي افزود: به بياني ميتوان گفت همه كاركردهاي روابطعمومي نسبتي با انتشارات دارد، بهگونهاي كه حتي يك پيامك هم كه چيزي را منتشر ميكند در همين حوزه انتشارات قرار ميگيرد و در واقع پرداختن به حوزه اننتشارات كه با هوشمندي توسط انجمن متخصصان روابطعمومي گزينش و تبديل به يك جشنواره پويا و پايا شده است، نشان از درك درست اين مسئله و حركت در مسير توسعه و كارآمدي روابطعمومي دارد.
استاد كاظم متولي در پايان تاكيد كرد: افكارسنجي در روابطعمومي و در همه حوزهها كار بسيار مهم و تاثيرگذاري است و اساسا اگر حرف از توسعه و پيشرفت ميزنيم، چنين كاري بدون افكارسنجي و دخالت دادن نظر و خواسته مشتريان و مخاطبان ممكن و موثر نخواهد بود.
جشنواره يازدهم
يازدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي عصر روز سه شنبه 22 تيرماه با اهداي جوايز به روابطعموميهاي برتر به كار خود پايان داد.
اين جشنواره با همت انجمن متخصصان روابطعمومي و با همكاري دانشگاهها، روابطعمومي وزارتخانهها، سازمانها و شركتهاي خصوصي و دولتي در دو بخش رقابتي و آموزشي در دو گروه تهراني و استاني در مركز همايشهاي بينالمللي المپيك برگزار شد.
در ابتداي مراسم رييس انجمن متخصصان روابطعمومي طي سخناني گفت: پس از 11 سال برگزاري جشنواره ملي انتشارات، هنوز يك سري ابهامات و مشكلاتي در اين حوزه وجود دارد كه همچنان لاينحل باقي مانده است.
مهدي باقريان افزود: يكي از مشكلاتي كه در اين حوزه با آن مواجه هستيم به برنامهريزي مربوط ميشود كه متاسفانه يكي از بخشهاي ضعيف اين جشنواره است. از بين 120 روابطعمومي كه آثارشان به دبيرخانه اعلام وصول شد، شايد به تعداد انگشتان دست در اين زمينه آثار نداشتيم. البته در حوزههاي ديگر هم اين مشكلات وجود دارد اما در حوزه انتشارات و روابطعمومي، برنامهريزي يا اصلا نداريم و يا بسيار محدود است. اين يك امتياز منفي براي ما روابطعموميها به حساب ميآيد كه به اصول كار توجه نداريم و همين امر چه ضربهها كه به جايگاه روابطعمومي نميزند.
وي گفت: يكي ديگر از بخشهاي ضعيف جشنواره، مربوط به بخش پژوهش است. 15تا 20 آثاري كه به دبيرخانه رسيده متاسفانه تنها يك سازمان حايز رتبه برتر شد. در بخشهاي ديگر مانند بخش مقاله نيز با همين مشكلات مواجه هستيم. همه ميدانيم به هر حال مقاله علمي يك ساختاري دارد مانند عنوان، چكيده، مقدمه و كليد واژهها، متن و نتيجهگيري و در آخر هم منابع را ميآوريم كه متاسفانه در اين بخش، وضعيت مناسبي نداريم.
باقريان در پايان تصريح كرد: يكي از مشكلات بسيار مهم ديگري كه در اين حوزه با آن مواجه هستيم، عدم تفكيك صحيح، دستهبندي و ارسال آثار است. بسياري از دوستان يك كارتون مجله و بريده جرايد ميفرستند كه در هيچ يك از بخشهاي رقابتي جشنواره نميگنجد و معلوم نيست با چه هدفي و براي چه ارسال ميشود. برخي به لحاظ گرافيك بسيار زيبا كار ميكنند و آثار را به نحوه صحيح دستهبندي و ارسال ميكنند كه به نظرم امتياز هم دارد و حتي بايد براي اين قسمت جايزه هم در نظر گرفت تا اين رويه اصلاح شود. متاسفانه اكثر روابطعموميها هنوز تفكيك و ارسال آثار را جدي نميگيرند البته همكاران بايد بدانند حق خودشان در اين فقره ضايع ميشود.
در ادامه، دكتر عبدالرضا عزيزي طي سخناني گفت: با تشكر از شما عزيزان خصوصا روابطعموميها كه در رابطه با اعتلاي روابطعموميها بسيار زحمت ميكشيد. آقاي باقريان با برگزاري كلاسها و كارگاههاي آموزشي و همچنين برگزاري همايشها توانسته است يك مقدار روابطعمومي را در اين چند سال زنده نگه دارند. با اين وجود انتظار ميرود بيشتر از اين به روابطعمومي توجه شود. ولي متاسفانه اكثر مسئولين هنوز به اهميت روابطعمومي پي نبردهاند و علت آن هم اين است كه هيچ يك از مسئولين اينجا نيستند و تنها روابطعموميها در اينجا حضور دارند.
نماينده مردم شيروان در مجلس شوراي اسلامي و رييس فراكسيون روابطعمومي، افزود: روابطعمومي و ارتباطات هميشه حرف اول را ميزند و ما بايد به اهميت آن پي ببريم. در گذشته افراد قوي بودند و فيزيك قوي داشتند و عدهاي قدرت خود را از آنها ميگرفتند. بعد از آن جلوتر كه آمديم خانها و بعد از آن افرادي كه داراي صنعت بودند سركار آمدند و در ادامه نفر اول مملكت مانند شاه درگذشته وجود داشت اما با تمام اينها اگر ارتباطات قوي نداشته باشيد، نميتوانيد قدرتمند باشيد. ارتباطات حرف اول را در تمام جهان ميزند. به اتفاقات گذشته نگاه كنيد، دولت قبل تيم روابطعمومي و رسانهاي قوي داشت اما هيچ اتفاقي نيفتاد. اين دولت نيز روابطعمومي و تيم رسانهاي ضعيفياي دارد و فيشهاي حقوقي را ببنيد چه بلايي سرشان آورده است.
زهرا سعيدي مباركه، نماينده مردم شهرستان مباركه در مجلس شوراي اسلامي، طي سخناني گفت: مديران و كارشناسان روابطعمومي كه در هر سازمان و جايگاهي كه هستند وجودشان آن چنان موثر است كه هر وقت بخواهند يك سازماني را رصد كنند، ميپرسند كه روابطعمومي شما كيست و چه كاري انجام ميدهد تا به شما بگوييم كه اين سازمان چقدر موفق است.
وي در ادامه، اظهار داشت: من نيز به نوعي از جامعه روابطعمومي هستم و بخشي از كار من در سازمان جوانان با اين مقوله در ارتباط بوده است.
نماينده مردم شهرستان مباركه در مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اين مطلب كه كار شما در عرصه نشر و توليد محتوا قابل تقدير است، تصريح كرد: ما اينجا خدمت شما رسيديم تا حمايت خودمان را شفاهي و كتبي اعلام كنيم. ما براي بحث احياي فراكسيون روابطعمومي تلاش كرديم و دكتر عزيزي در اين زمينه همت داشتند.
جشنواره دوازدهم
دوازدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي، عصر روز شنبه ۳۱ تيرماه1396 با حضور زهرا سعيدي عضو فراكسيون روابطعمومي و رسانه مجلس شوراي اسلامي، سيدشهاب سيدمحسني رييس انجمن متخصصان روابطعمومي و جمعي از اساتيد و پيشكسوتان ارتباطات و روابطعمومي در خانه هنرمندان ايران برگزار شد.
در اين جشنواره، برترينها از ميان بيش از ۱۸۰۰ اثر از ۱۵۰ سازمان و شركت در ۲۷ شاخه فعاليتي، انتخاب شدند.
جشنواره سيزدهم
سيزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي در آييني كه توام با نكوداشت مرحوم پروفسورحميد نطقي، بنيانگذار روابطعمومي نوين ايران بود، با حضور محمد سلطانيفر معاون امور مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، علي دارابي معاون امور استانهاي صداوسيما، زهرا سعيدي نماينده مجلس، هادي كمرئي رئيس انجمن متخصصان روابطعمومي، مهدي باقريان دبير كل جشنواره، نمايندگان مجلس شوراي اسلامي و جمعي از پيشكسوتان عرصه روابطعمومي، سهشنبه 26 تيرماه 1397 در تالار نگين هتل بزرگ ارم تهران برگزار شد.
مراسمي كه در آن علاوه بر معرفي روابطعموميهاي برتر در بخشهاي مختلف حوزه نشر و سخنراني اساتيد و شخصيتهاي علمي، سياسي و كشوري، شاهد برگزاري همايشي نيز با عنوان توليد محتوا با ارايه مقالات متنوع توسط اساتيد حاضر بوديم.
«هادي كمرئي» رييس انجمن متخصصان روابطعمومي و دبير سيزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي كشور، نخستين سخنران بخش اول برنامه اختتاميه بود.
«كمرئي» با اشاره به تجارب ارزنده كسب شده از 12 دوره برگزاري جشنواره ملي انتشارات، از اعمال تغييراتي در جشنواره سيزدهم خبر داد و در اين باره گفت: با بررسيهاي انجام گرفته شده در انجمن متخصصان روابطعمومي و احساس نياز به تدوين و در نظر گرفتن شاخصها و ملاكهاي ارزيابي جديد، تصميم بر آن شد تا در كنار ارزيابي ساير اقلام انتشاراتي، بخشهاي ديگري نيز در بخش رقابتي جشنواره گنجانيده شود.
وي افزود: اهداي ديپلم افتخار به روابطعموميهايي كه در سه رشته موفق به كسب رتبه اول شدهاند نيز در جشنواره سيزدهم در نظر گرفته شد كه به هشت روابطعمومي برتر تعلق ميگيرد.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي ايران با بيان اين كه رشد و بالندگي و اعتلاي توليدات انتشاراتي روابطعموميها و توليد محتواي مناسب در زمره مهمترين اهداف برگزاري جشنواره بهشمار ميرود خاطرنشان ساخت: استقبال خوب روابطعموميها با ارسال بيش از دوهزار و پانصد اثر ارسالي در بخشهاي رقابتي بيانگر رشد و اعتلاي حرفهاي نهاد روابطعمومي در كشور است كه دستاندركاران روابطعمومي كشور بويژه استانها با حضور چشمگير خود، ميزان علاقهمندي به ارزيابي فعاليتهاي يك ساله خود را به نمايش گذاشتند.
دكتر كمرئي بيشترين آثار ارسالي به دبيرخانه جشنواره را در بخشهاي ديداري و شنيداري اعلام كرد و ضرورت بهرهگيري از شبكههاي اجتماعي و حضور پررنگتر روابطعموميها در فضاي مجازي را مورد تاكيد قرار داد.
دبير سيزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعموميهاي كشور در بخش ديگري از سخنان خود به برپايي كارگاههاي آموزشي با عنوان «سواد بصري» و «عكاسي خبري پيشرفته» اشاره كرد و از استقبال كارگزاران روابطعمومي از كارگاههاي ياد شده خبر داد.
برنامه محوري، خلاقيت و نوآوري، توليد محتواي هدفمند، افزايش سواد بصري و رسانهاي، پرهيز از اقدامات كليشهاي در تبليغات، مكتوب و حركت به روابطعمومي حرفهاي از جمله يافتههاي ضروري ناشي از بررسي آثار روابطعموميهاي اين دوره از جشنواره بود كه دكتر كمرئي در پايان سخنان خود به تشريح آنها پرداخت.
«دكتر دارابي» معاون استانهاي صدا و سيماي ج.ا.ا ضمن تقدير از برگزاركنندگان جشنواره ملي انتشارات و همت و پايمردي فعالان عرصه روابطعمومي و انجمن متخصصان روابطعمومي، ياد و خاطره دكتر نطقي را گرامي داشت و با بيان اينكه با دكتر نطقي محشور بوده است گفت: عشق و علاقه و انگيزه ستودني دكتر نطقي موجب شد تا وي مناصب بالاي وزارت نفت آن زمان را رها كرده و سنگ بناي روابطعمومي نوين را در ايران پايهگذاري كند.
دكتر دارابي افزود: مرحوم ملازم نيز اگر چه در دورهاي كوتاه بخشي از حيات با بركت خود را مصروف رشد و اعتلاي نهاد روابطعمومي در ايران كرد اما در همان دوره كوتاه، اقدامات مؤثري به انجام رسانيده كه رشد و تعالي و استمرار حركتهاي آن عزيزان در حال حاضر نيازمند حضور پررنگ و چشمگير شما دستاندركاران روابطعمومي كشور است.
معاون رييس سازمان صدا و سيماي ج.ا.ا در بخشهاي ديگري از سخنان خود، حوزه انتشارات روابطعمومي را از مهمترين اجزاي فرآيند نشر و ترويج باورها و اهداف سازمانها در گستره عمومي برشمرد و اذعان داشت: آگاهي و بينشي كه از طريق انتشارات در جامعه نشر و گسترش مييابد، عميق، مؤثر و ماندگار است كه اين مهم با توليد محتوا را از عوامل موفقيت روابطعموميها قلمداد كرد و خاطرنشان ساخت: برخي گمان ميكنند كه وظيفه توليد محتوا با بخشهاي تخصصي و فني سازمانهاست در حالي كه پردازش محتوا براي مخاطبان و كاربران از كارهاي مهم روابطعمومي در عرصه انتشارات محسوب ميشود.
دكتر محمد سلطانيفر معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در مراسم اختتاميه سيزدهمين جشنواره ملي انتشارات كشورها با محور قرار دادن مقوله EFQM در سخنراني خود به تشريح وظايف و نقش نهاد روابطعمومي براي جاري سازي مدل مذكور پرداخت.
وي با بيان اينكه برخي مفاهيم جديد نظير ديپلماسي رسانهاي، سواد رسانهاي و مفاهيم وارد شده به ادبيات ارتباطي كشور همچنان نيازمند بحث و بررسي و پردازش بيشتر است، مدلEFQM را مدلي براي تحول و ارتقاي سازماني و ايجاد نگرشهاي جديد مبتني بر تعالي و سرآمدي سازمان دانست و افزود: پيادهسازي چنين مدلي نيازمند ابزارها و بسترهاي مناسب است تا استراتژي، فرآيندها، مشاركتپذيري كاركنان و ساير مؤلفههاي مربوط به اين مدل به خوبي پيادهسازي شود.
دكتر سلطانيفر در تشريح نقش روابطعموميها براي بخشهاي مرتبط با مدل EFQM با تاكيد بر مخاطبپژوهي و مخاطبشناسي افزود: فناوريهاي ارتباطي و اطلاعاتي موجب شده است تا امكان مقايسه اطلاعات و محتواي توليد شده روابطعموميها توسط مخاطبان با توجه به منابع اطلاعاتي متعدد صورت گيرد و بنابراين هدايت مخاطب و اقناع او صرفا با ارتباطات يكسويه امري دشوار و تا حدي غيرقابل اجرا شده است.
وي ضرورت تغيير نگرشهاي سنتي در ارسال پيام را مورد تاكيد قرار داد و تصريح كرد: سطح اطلاعات مخاطبان به شدت بالا رفته است و ما صرفا با دانش محوري، اشراف و تسلط به فناوريهاي جديد، توليد محتوا از زبان مشتري، افزايش شراكتها و پيادهسازي مدلهاي جديد ميتوانيم به توليد محتواي اقناعي براي مخاطبان بپردازيم.
«زهرا سعيدي» نماينده مجلس شوراي اسلامي و عضو فراكسيون رسانه و روابطعمومي در جمع مديران و كارشناسان روابطعموميهاي حاضر در مراسم اختتاميه جشنواره سيزدهم، با بيان اين كه پرونده تدوين پيشنويس طرحي براي روابطعموميها كه در مجلس شوراي اسلامي بتوان آن را تبديل به قانون كرد، همچنان مفتوح باقي مانده است گفت: براي عبور از روزمرگيهاي روابطعموميها، تدوين پيشنويس طرح جامع و كامل در عرصه روابطعموميها ضرورت دارد تا با تصويب آن در مجلس شاهد ارتقا و تثبيت جايگاه روابطعمومي در كشور باشيم.
با اتمام مراسم اختتاميه سيزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعموميهاي كشور و در بخش دوم برنامهها، همايش تخصصي توليد محتوا با ارايه مقالات علمي توسط محمود مختاريان با عنوان «سواد بصري»، استاد بهرام عفراوي با موضوع «اثرگذاري گرافيك بر جذابيت محتوا»، عليرضا نجفي مدير گروه چاپ دانشگاه فني حرفهاي با عنوان «روشهاي متداول چاپ با رويكرد نيازهاي روابطعمومي» و عليرضا كتابدار مدرس ارتباطات با عنوان «توليد محتواي چندرسانهاي متناسب با نياز روابطعموميها» برگزار شد.
دوكارگاه آموزشي “سواد بصري” (محمود مختاريان) و “عكاسي خبري پيشرفته” (عليرضا فرزين مدرس ارتباطات دانشگاه علامه طباطبايي) همزمان با اين جشنواره روز دوشنبه 25تيرماه برگزار شد.
جشنواره چهاردهم
آيين اختتاميه و معرفي برگزيدگان چهاردهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي كشور همزمان با برگزاري پنجمين همايش تخصصي توليد محتوا در روابطعمومي با هدف تبيين و بررسي جايگاه و اهميت توليد محتوا در فعاليتهاي انتشاراتي، شنبه نهم شهريور ماه 1398 از سوي انجمن متخصصان روابطعمومي در مركز همايشهاي سازمان مديريت صنعتي برگزار شد.
در اين مراسم كه با حضور اساتيد دانشگاه، مديران و كارشناسان روابطعمومي دستگاهها، سازمانها و نهادهاي بخشهاي دولتي و غيردولتي برگزار شد، دكتر سعيدرضا عاملي دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي، با موضوع نشر ديجيتال محمل ورود به همه انواع نشر همهرسانهاي و چندرسانهاي شدن نشر روابطعموميها، مهدي باقريان رييس انجمن متخصصان روابطعمومي با موضوع گريزناپذيري اعمال تغييرات در روند برگزاري جشنواره با نگاهي به آثار و محصولات روابطعموميها در چهاردهمين جشنواره ملي انتشارات، محمود مختاريان مدرس دانشگاه و رييس هيئت داوران چهاردهمين جشنواره با موضوع تايپوگرافي و كاربرد عملي آن در روابطعمومي با تاكيد بر كتاب و پوستر، حسن بشير استاد ارتباطات بينالملل دانشگاه امام صادق ع با موضوع تحليل محتوا و نقش آن در برندسازي سازمان و مطالعه موردي نشريه پيام صادق و همچنين علي چراغ زاده مدرس دانشگاه با موضوع تاثيرات متقابل فرم و محتوا سخنراني كردند كه از نظر ميگذارد:
سعيدرضا عاملي دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي با طرح اين پرسش كه آيا ميتوان بهطور عام گفت كه همه فناوريها نسبت مساوي و خنثي با همه فرهنگها دارند تصريح كرد: بايد بين فناوريها تفكيك قايل شد چرا كه برخي از فناوريها را با تسامح ميتوان حايز بعد جهاني و عام گرايانه قلمداد كرد كه چگونگي آن، ارتباطي با فرهنگ و تفاوتهاي فرهنگي ندارد.
وي برخي از فناوريها را داراي موجوديت فرهنگي دانست و افزود: برخي فناوريها كه موجوديت فرهنگي دارند بدون توجه به ارزشهاي فرهنگي بومي، موجب تنش فرهنگي ميشوند و همه فناوريهاي بزرگ نيازمند ملاحظات و پيوست فرهنگي هستند.
دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي با بيان اينكه فناوري يك امر انساني و ادامه ذهنيتهاي انسان است خاطرنشان ساخت: قوانين و مقررات، سواد فرهنگي فناورانه، تامين مقدمات مرتبط با اولويتهاي زندگي و مسير زندگي اجتماعي از الزامات و پيوستهاي فرهنگي فناوري بهشمار ميروند.
دكتر عاملي در بخشي ديگر از سخنان خود به تبيين شرايط جديد روابطعمومي در پيوند ناگستني با انواع نشر الكترونيك پرداخت و در اين باره گفت: نشر الكترونيك بر بستر رقومي ديجيتال و توانايي خلق انواع تنوعهاي محتوا و طراحي الگوريتم پيوند يكي با يكي، يك با همه و همه با همه، مناسب با اولويتها و تقاضاهاي متفاوت، نماديسازي و شخصيسازي محتوا را به همراه دارد.
وي با تاكيد بر لزوم باز مهندسي فهم معرفتشناسانه و ظرفيت در پي افزوده شدن نشر الكترونيك و دو فضايي شدن نشر تصريح كرد: نشر ديجيتال عرصه اي براي ورود همه به انواع نشر و چند رسانهاي شدن محتواست و پاسخ منطقي صنعت نشر به فناوريهاي نوظهور اطلاعاتي و ارتباطي قلمداد ميشود.
سير تحول نشر الكترونيك و مدلهاي آن، نشر هوشمند الكترونيك، نشر معنايي الكترونيك، نشر تعاملي الكترونيك و نشر اطلاعاتي الكترونيك از ديگر محورهاي سخنان دكتر عاملي بود كه نقش روابطعموميها را در شرايط و فضاي جديد، عمق بخشيدن بر فهم و انديشه مخاطبان با زيبا خواندن توام با زيبا فهم شدن توصيف كرد.
مهدي باقريان از ديگر سخنرانان آيين اختتاميه چهاردهمين جشنواره و همچنين پنجمين همايش توليد محتوا در روابطعمومي بود كه در سخنان خود با اشاره به اقدامات انجمن متخصصان روابطعمومي در زمينه ارتقاي سطح علمي و كاركرد حرفهاي روابطعموميها اظهار داشت: در نظر گرفتن معيارها و شاخصهاي حرفهاي براي ارزيابي آثار شركتكنندگان در بخشهاي رقابتي بر اين مبنا بوده و هست كه جانب انصاف رعايت شود و تغييرات سريع ملهم از رشد فناوريها و ابزارهاي ارتباطي، تغيير در معيارهاي ارزيابي را لاجرم ساخته كه در جشنواره چهاردهم شاهد آن بوديم.
ايجاد و بهرهگيري از فرصتهاي آموزشي، ارايه مشاورههاي حرفهاي به روابطعموميها، شناسايي و معرفي الگوهاي برتر و برگزاري دورههاي آموزشي منطبق با نيازهاي روز روابطعموميها از ديگر اهداف انجمن متخصصان روابطعمومي در برگزاري جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي بود كه باقريان به آن اشاره كرد.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي در خصوص اهميت دريافت جايزه در روابطعمومي گفت: در جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي، چيزي كه بيش از دريافت جايزه اهميت دارد اين است كه “تلاشهاي ارزشمند شاغلان روابطعمومي” به رسميت شناخته شود.
وي ايجاد فرصتهاي اطلاعرساني براي برگزيدگان جشنواره را از نكات مهم حضور روابطعموميها در بخش رقابتي قلمداد كرد و در اين باره اذعان داشت: روابطعموميها بخش بزرگي از سازمانها را تشكيل ميدهند و قطعا دريافت جايزه علاوه بر اينكه فرصت سنجش و ارزيابي و مقايسه آثار و محصولات آنها را فراهم ميكند سبب ارتقاي جايگاه و ارزش وجودي روابطعموميها در سطح سازمان و در منظر ذينفعان درون و برون سازمان نيز ميشود.
باقريان افزود: گسترش و تقويت اعتبار، قدرت و شهرت سازمان از ديگر مزاياي دريافت جايزه است و در اين ميان، بايسته است مديران مجموعه ضمن در نظر گرفتن پاداشهاي مادي و معنوي به تقويت همدلي و تجليل از تلاشگران و كارگزاران روابطعمومي خود نيز اهتمام ورزند.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي در تشريح نقاط ضعف و قوت روابطعموميها پس از بررسي آثار واصل شده به دبيرخانه چهاردهمين جشنواره، از فقدان برنامهريزي در حوزه انتشارات، عدم استفاده مطلوب و مناسب از رسانههاي ديجيتال و عدم تحليل محتواي حرفهاي براي بررسي ميزان اثربخشي پيامها و محتواي توليدي روابطعموميها خبر داد و خاطر نشان كرد: در گذشته اعتقاد بر اين بود كه محتوا، پادشاه است اما الان بايد گفت محتواي چند رسانهاي، پادشاه است. بنابراين توليد و انتشار محصولات بصري جذاب مستلزم ورود به عصر “نمايش” محتواست و نبايد صرفا به توليد و “بيان” نسخههاي خبري سنتي بسنده كرد.
باقريان در ادامه با اشاره به اهميت و ضروت توليد “محتواي چندرسانهاي”، گفت: اگر متون خبري ما يك تيتر قوي داشته باشد و به آن تصاوير جذاب هم اضافه شود؛ يك نمودار و مقداري آمار و عدد و فيلم و اينفوگرافي هم چاشنياش بشود، قطعا محتواي خبريمان جذابتر ميشود؟
وي تصريح كرد: “خبر چندرسانهاي به ميزان ۲۰۰ درصد بيشتر از نسخههاي خبري سنتي كه تنها داراي متن هستند، ارزش دارند.” اين نتيجه تحقيقي است كه سه روز پيش در وبينار Business Wire ارايه شد.
باقريان اظهار داشت: توجه داشته باشيم ملاك ما روابطعموميها در انتخاب يك ابزار، ميزان تاثيرگذاري است. در واقع ما امروز يك خورجيني از ابزارهاي كاملتر روابطعمومي در اختيار داريم كه شامل رسانههاي سنتي و ديجيتال است. منتهي بستگي به برنامه ارتباطي ما دارد و اين كه كدام يك از اين ابزارها ميتوانند در تحقق اهداف آن برنامه ارتباطي، مفيد و كمكرسان باشند.
وي بيان كرد: ارزيابيها نشان ميدهد بيشترين استفادهاي كه روابطعموميها از اينترنت ميكنند، اطلاعرساني و بازنشر اخبار در فضاي مجازي است. در واقع روابطعموميها به جز اطلاعرساني به ساير كاركردهاي فضاي مجازي بويژه در حوزههاي ارايه خدمت و ايجاد امكانات لازم براي تعامل با مخاطبان، توجه چنداني نشان نميدهند.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي گفت: امروزه نه رسانههاي سنتي و نه رسانههاي اجتماعي، هيچ كدامشان به تنهايي حاكم مطلق نيستند و هيچ كدامشان به تنهايي براي ايجاد ارزشهاي روابطعمومي كافي نيستند و نميتوانند جوابگوي همه نيازهاي شاغلان روابطعمومي باشند.
باقريان با بيان اينكه وجود محدوديتهاي متعدد در مسير حركت روابطعموميها واقعيتي غيرقابل انكار است، تلاش مضاعف روابطعموميها را براي تغيير نگرش سازمان و به فعليت رسانيدن پتانسيلهاي بالقوه روابطعموميها با هدف خدمت هرچه بيشتر به مردم، خواستار شد.
محمود مختاريان مدرس دانشگاه با موضوع تايپوگرافي و كاربردهاي آن در روابطعمومي با تاكيد بر كتاب و پوستر از ديگر سخنرانان اين همايش بود كه ضمن اشاره به آثار فاخري از جمله كتابهاي منتشر شده شركت راه آهن و مس ايران گفت: با بررسي آثار روابطعمومي در بخش كتاب شاهد ارتقاي مطلوب و بسيار بالايي در حوزه نشر كتاب توسط روابطعموميهاي شركت كننده بوديم كه به نظر بنده برخي از آثار در كلاس جهاني و منطبق با استانداردهاي بينالمللي بود و جز آثار ماندگار تاريخ نشر كشور ايران بهشمار ميروند.
وي در تشريح هنر تايپوگرافي و كاربردهاي آن در روابطعمومي اظهار داشت: خط نستعليق، عروس خطهاي مشرق زمين توصيف ميشود و پيوند خط و تصوير منجر به خلق محتوايي خلاقانه با قدرت انتقال سريع پيام خواهد شد.
عضو هيئت داوران چهاردهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعموميهاي كشور با اشاره به حضور بيش از دوهزار متخصص ايراني در عرصه سينماي انيميشن جهان اظهار داشت: هنر ذاتي ايرانيان باعث شده سينماي كاميپوتري دراختيار ما قرار گيرد كه نشان دهنده وجود ظرفيتهاي بالايي براي استفاده روابطعمومي، از تكنيك تايپوگرافي و توليد محتوا مبتني بر پيوند خط و تصوير و برقراري ارتباط با زبان بصري است.
ارايه نمونههايي از پوسترها و آثار برتر تايپوگرافي ايران و جهان از ديگر بخشهايي بود كه استاد مختاريان ضمن در معرض ديد قراردادن آنها به تبيين زوايا و يژگيهاي هر يك پرداخت.
تحليل محتوا و نقش آن در برندسازي سازمان با مطالعه موردي نشريه پيام صادق عنوان سخنراني دكتر حسن بشير استاد ارتباطات بينالملل دانشگاه امام صادق عليه السلام بود كه به ارايه آن پرداخت.
دكتر بشير با تاكيد بر نقش پژوهش در روابطعموميها و تحقق پيرامون اثربخشي محتواي توليد شده افزود: مخاطبشناسي و بررسي اثرات پيامها بر مخاطبان، از ماموريتهاي اصلي روابطعموميها بهشمار ميرود كه نيازمند اهتمام جدي و توجه ويژه به اين بخش، بيش از هر زماني احساس ميشود.
وي با اعلام آمادگي كامل براي انتقال دانش و ارتقاي سطح علمي روابطعموميها در اين حوزه با همكاري انجمن متخصصان روابطعمومي به تبيين اهميت تحليل محتوا پرداخت و خاطر نشان كرد: چنانچه روابطعموميها تحقيق جدي و تحليل محتواي حرفهاي نداشته باشند، قادر به ارايه نمايهاي كامل از برند و چهره سازمان نخواهند بود.
وي افزود: توليد محتواي مناسب، ارزيابي مداوم فعاليتها، پاسخگويي مطلوب به شكايات، پيگيري مطالبات سازمان و مردم، ارايه گزارش مداوم از سازمان، تحليل دائمي چهره سازمان، تحليل دائمي رابطه مردم با سازمان، تحليل ضعفها و قوتهاي سازمان، و از همه مهمتر تحليل آينده از اولويتهاي اصلي روابطعموميها با تكيه بر ساختار مطلوب راهبرد محتوا بهشمار ميرود.
دكتر بشير با بيان اينكه توليد محتوا اساس كار سازمان است، اظهار داشت: محتوا، متن، چهره و برند سازمان و پل ارتباطي سازمان با مردم محسوب ميشود كه منعكس كننده شيوه مديريت است.
استاد ارتباطات بينالملل دانشگاه امام صادق عليهالسلام در بخش ديگري از سخنان خود به تشريح عوامل موثر در توليد انواع محتوا پرداخت و رويكرد مديريت، رويكرد روابطعمومي، بودجه و امكانات سازمان، گرايش و سليقه مردم، شناخت و آموزش كافي، تنوع و دسترسي به وسايل توليد محتوا را از موثرترين عوامل توليد انواع محتوا قلمداد كرد.
دكتر حسن بشير در تبيين مدل ساختار مطلوب راهبرد محتوا گفت: اصل محتواي مطلوب، جريان كار موثر، مديريت راهبردي و ساختار مناسب از مولفه هاي اصلي ساختار مطلوب راهبرد محتواست.
وي با اشاره به اينكه شيوه پيامرساني، مخاطبان مورد نظر و چگونگي ارايه نخستين بخش ساختار محتواي مطلوب است تصريح كرد: در جريان كار موثر ما بايد نقش موثر وظايف و مسئوليتها و ابزارهاي لازم را در نظر داشته باشيم.
دكتر بشير با اعتقاد به اينكه برنامهريزي دادهها، ارتباطات و توزيع در زمره مقولههاي مرتبط با بخش مديريت راهبردي، محسوب ميشود اظهار داشت: در ساختار مناسب براي راهبرد محتوا بايد اولويتبندي، سازماندهي و قابليت دسترسي را نيز لحاظ كنيم.
شايان ذكر است دكتر بشير در ادامه سخنراني خود به ارايه فعاليتها و چگونگي اجراي تحليل محتواي مجله خبري – اطلاعرساني و فرهنگي پيام صادق دانشگاه امام صادق ع پرداخت و افزود: در اين پژوهش تلاش شده است تا آنجا كه ممكن است چهار شماره از نشريه پيام صادق به روش تحليل محتوا و به عنوان الگويي براي ساير روابطعموميها مورد بررسي قرار گيرد.
وي با بيان اينكه اينگونه تحليل ها ميتوانند عميقتر و از جنبههاي فراگيرتر انجام شوند تصريح كرد: آنچه كه مهم بوده است بازنمايي آماري بخش كوچكي از فعاليتهاي دانشگاه در سال ۱۳۹۷ است كه در نشريه پيام صادق تا آنجا كه ممكن بود منعكس شده است.
لازم به ذكر است كتابچه تحليل محتواي نشريه پيام صادق به صورت مكتوب در اختيار شركتكنندگان حاضر در همايش قرار گرفت.
آخرين سخنران پنجمين همايش توليد محتوا در روابطعمومي استاد علي چراغ زاده بود كه پيرامون تاثيرات متقابل فرم و محتوا سخنراني كرد.
وي به عنوان آخرين سخنران اين بخش به تشريح عناصر زيباشناسي و ويژگيهاي زيباشناختي در خلق آثار هنري به عنوان محتوايي منطبق بر فطرت انسانها پرداخت و گفت: هنر، خلق آفرينش اثري است كه به صورت عيني وجود ندارد اما در اصل عوامل و ابزارهاي آن وجود داشتهاند.
چراغ زاده، ذهن خلاق انسان و احساسات دروني او را در خلق محتواي مناسب، موثر دانست و به تشريح شيوههاي خلاقانه براي توليد محتواي موثر و كاربردي پرداخت.
در چهاردهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي به ۱۱ روابطعمومي برتر، ديپلم زرين افتخار اعطا شد.
ديپلم زرين افتخار چهاردهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي به سيد مصطفي مير لوحي مديركل روابطعمومي دانشگاه امام صادق عليهالسلام، احسان بعيدي رئيس اداره ارتباطات سازمان فرهنگي اجتماعي ورزشي شهرداري اصفهان، حميد مختاري كرچگاني مدير روابطعمومي شركت مهندسي و ساختمان صنايع نفت، صادق سكري مديركل روابطعمومي شركت راه آهن جمهوري اسلامي ايران، مهدي احمدي رييس اداره روابطعمومي بانك مسكن، سعيد معادي مشاور مدير عامل و مدير امور روابطعمومي و حوزه مديريت بانك توسعه تعاون، ايرج ترابي مدير روابطعمومي شركت فولاد مباركه اصفهان، مريم ذوالفقار پور مدير روابطعمومي اداره كل راهداري و حمل و نقل جاده اي استان هرمزگان، سيد قاسم بي نياز رييس مركز اطلاعرساني و روابطعمومي وزارت راه و شهرسازي، مريم وحيدنيا مديركل روابطعمومي بانك پارسيان و محمدرضا بيدخام مديركل روابطعمومي و امور بينالملل شركت مخابرات ايران اهدا شد.
همچنين در اين مراسم، از غلامرضا اسكندري رئيس اداره روابطعمومي بانك سپه، كوروش سعيدي مدير روابطعمومي بانك رفاه كارگران، حسين امامي رييس اداره روابطعمومي و بينالملل بانك توسعه صادرات ايران، عليرضا اميري مدير روابطعمومي شركت سهامي ذوب آهن اصفهان، منصور فخاران مشاور و مديركل روابطعمومي سازمان راهداري و حمل و نقل جاده اي كشور، وحيد رحمتي رودسري مديركل روابطعمومي و تشريفات بينالملل سازمان بنادر و دريانوردي ج.ا.ا، محمد ايرانمنش مدير روابطعمومي و امور بينالملل شركت معدني و صنعتي گل گهر سيرجان، محمدرضا رجب پور مدير روابطعمومي و خدمات مجتمع مس سرچشمه، مجيد خرمي مدير كل روابطعمومي و امور بينالملل شهرداري مشهد و رضا براتي مدير روابطعمومي شركت كشتيراني جمهوري اسلامي ايران به عنوان برگزيدگان چهاردهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي تجليل بعمل آمد.
همچنين كارگاههاي آموزشي “روابطعمومي و رويكردهاي نوين در توليد محتوا”، (سيدشهاب سيدمحسني) “مديريت رسانههاي اجتماعي” (حسين امامي) و “مديريت رويدادها در روابطعمومي” (قربانعلي تنگ شير) برگزار شد.
رييس هيات داوران: مهدي باقريان
هيات داوران: محمود مختاريان استاد روزنامه نگاري، عطاء الله ابطحي رسانهنگار و استاد دانشگاه، امير مسعود مظاهري عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي، احمد يحيايي ايله اي مدرس روابط عمومي و ارتباطات، حسين امامي رييس انجمن متخصصان روابط عمومي، سيدشهاب سيدمحسني نويسنده و مدرس روابط عمومي، هادي كمرئي عضو هيات مديره انجمن متخصصان روابط عمومي، حامدرضا اسماعيلي عضو هيات مديره انجمن متخصصان روابط عمومي، علي فروزفر نويسنده و مدرس روابط عمومي و تبليغات و قربانعلي تنگ شير عضو هيات مديره انجمن متخصصان روابط عمومي
جشنواره پانزدهم
مراسم اختتاميه پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي با حضور معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اساتيد و صاحبنظران حوزه ارتباطات و جمعي از مديران و كارشناسان روابطعموميهاي سازمانها و نهادهاي دولتي و غيردولتي از سوي انجمن متخصصان روابطعمومي سوم ديماه ۱۳۹۹در مركز همايشهاي بينالمللي سازمان مديريت صنعتي برگزار شد.
در اين مراسم كه با رعايت شيوهنامههاي بهداشتي و دستورالعملهاي ستاد ملي مبارزه با كرونا به انجام رسيد، مهدي باقريان دبير كل جشنواره و عضو هيئت مديره انجمن متخصصان روابطعمومي، حسين امامي رييس انجمن متخصصان روابطعمومي و محمد خدادي معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامي سخنراني كردند و در ادامه از روابطعموميهاي برتر و برگزيده هيئت داوران پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعموميها با اهداي لوح تقدير و تنديس وِيژه جشنواره، تقدير شد.
دبيركل جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي در جمع مديران و كارشناسان روابطعموميهاي حاضر در مراسم اختتاميه پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي پيرامون موضوعاتي نظير غلبه وجه آموزشي جشنواره، تقويت بينه علمي و حرفهاي روابطعموميها، توسعه نوآوريها با توجه به شيوع بيماري كرونا و تاثيرات آن بر عملكرد روابطعموميها و همچنين پيرامون “سايهروشنهاي جشنواره پانزدهم” مطالبي عنوان كردند و سپس به تشريح ملاكها و شيوههاي ارزيابي و ارايه توصيههايي براي بهبود و ارتقاي سطح كمي و كيفي فعاليتهاي انتشاراتي روابطعموميها پرداخت.
مهدي باقريان ضمن برشمردن ملاكها و شاخصهاي ارزيابي آثار روابطعموميها اظهار داشت: شوراي عالي سياستگزاري جشنواره با ارزيابي شاخصها و معيارهاي انتخاب آثار برتر، همه ساله نسبت به باز تعريف شاخصها منطبق با تحولات روز به گسترش حوزه ارتباطات و فناوريهاي اطلاعاتي، تلاش ميكند تا اهداف و رسالتهايي كه انجمن متخصصان از برگزاري جشنواره در پي آن است به شكل موثرتر و عادلانهتري محقق شود.
وي در مورد بازنگري محورهاي جشنواره و همچنين بازنگري شاخصهاي ارزيابي مطابق با تحولات روز از يك سو و از سوي ديگر با در نظرآوردن مشاركت و پيشنهادهاي دستاندركاران و كارگزاران روابطعمومي گفت: در جشنواره شانزدهم شاهد افزوده شدن بخشهاي رقابتي ديگري از جمله ارزيابي “تيتر” به عنوان ويترين خبر به پيشنهاد همكاران روابطعمومي شركت كننده در جشنواره هستيم كه اين مورد بهاضافه موارد ديگر در تدوين فراخوان شانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي كه در سال ۱۴۰۰ برگزار ميشود، مطمحنظر قرار ميگيرد.
دبيركل جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي، محتوا را اطلاعات ارايه شده در خصوص هر يك از آثار عنوان كرد و با بيان اينكه محتوا فقط شامل متن نيست اظهار داشت: محتواي خوب شامل متن، تصوير، صوت و ويدئوي مرتبط با هر اثر است و در قالب جذاب توليد و انتشار مييابد.
باقريان مهمترين شاخصهاي محتوايي را منطبق با اهداف بخش رقابتي بودن، ميزان پوشش مطالب و بروز بودن، مرتبط بودن محتوا و صحت آن، موردنياز بودن محتواي توليد شده، غني بودن محتواي ارايه شده، خروجي موثر و داراي ارزش افزوده به همراه ارايه كامل مستندات و نمونهكارها، برشمرد و در تشريح شاخصهاي ديداري و بصري اظهار داشت: شاخصهاي ديداري و بصري همان ظاهر و بستهبندي يك اثر است و متاسفانه يكي از ضعفهاي اصلي ارايه آثار به جشنواره، عدم توجه به بستهبندي و ارايه مناسب آثار و ارايه بيقاعده محتوا به دبيرخانه جشنواره است كه احيانا منجر به خارج شدن اطلاعات مفيد از ديد داوران ميشود.
وي با اشاره به روند بررسي آثار واصل شده به دبيرخانه جشنواره، به فرايند ارزيابي و مراحل آن پرداخت و در اين باره گفت: در مرحله اول، خودارزيابي با گونهشناسي آثار توسط روابطعموميهاي متقاضي صورت ميگيرد و در مرحله دوم با ارايه مشاوره به روابطعموميها شاهد اصلاح و بهبود روند تدوين و ارايه آثار و استانداردسازي در قالبهاي مشخص و طبق مقررات جشنواره هستيم و در مرحله سوم پس از ارزيابي اجمالي، سنجش آثار براي ورود به مرحله داوري آغاز ميشود.
وي با بيان اينكه در مرحله داوري اوليه، آثار منتخب براي ارزيابي تفصيلي به مرحله بعد ميروند و در اين قسمت بخشي از آثار نيز از گردونه رقابت خارج ميشوند خاطرنشان ساخت: در مرحله چهارم آثاري كه با توجه به شاخصهاي محتوايي و شاخصهاي ديداري (الگوي تدوين آثار جشنواره) موفق به ورود به مرحله رقابت اصلي ميشوند، براي انتخاب و ارزيابي به داوران مربوطه ارجاع و آثار برگزيده در اختيار كميته داوري متشكل از چهار نفر قرار گرفته و در مرحله پنجم، كميته نهايي داوري، رتبههاي برتر، شايستهتقديرها، كارشناسان برتر و حايز دريافت ديپلم زرين افتخار را بر اساس قوانين و مقررارت جشنواره و امتيازات بهدست آمده معرفي ميكند.
دبيركل جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي بر ضرورت مستندسازي حرفهايتر و نحوه مطلوب ارايه آثار تاكيد كرد و با بيان اينكه در جشنواره پانزدهم رشد كمي و كيفي آثار در برخي از بخشها به چشم ميخورد، تصريح كرد: در اين جشنواره بخشهاي مهجوري مانند برنامهريزي، تحليل محتوا و پژوهشهاي ارتباطي … وجود دارد كه بعد از ۱۵سال هنوز مورد توجه جدي قرار نگرفته است.
دبيركل جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي در ادامه، نگراني هئيت داوران را از عدم توجه و اهتمام لازم از سوي روابطعموميها براي پيادهسازي الگوي «كار برنامهاي» اعلام كرد و گفت: روابطعموميها بايد زمان مناسبي را به برنامهريزي اختصاص دهند. عملكرد مناسب روابطعموميها در بخش انتشارات مستلزم برنامهريزي خوب است.
وي همچنين گفت: هيئت داوران توجه دستاندركاران روابطعمومي را به پژوهش كه جوهره واقعي و اصلي فعاليتهاي روابطعمومي است جلب ميكند و خواستار اهتمام بيشتر و افزايش مهارتهاي علمي و همچنين استانداردسازي و توسعه رويكردهاي ارتباطي پژوهشي به عرصهها و حوزههاي جديد روابطعمومي ميباشد.
دبيركل جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي بر ضرورت استمرار برنامههاي آموزشي با توجه به نيازهاي جديد، توجه به بخش “صفحه با خوانندگان” در نشريات داخلي، توسعه رويكردهاي ارتباطيپژوهشي و لزوم ارسال آثار به شيوه استاندارد و قاعدهمند تاكيد كرد و در مورد بخش “صفحه با خوانندگان” گفت: متاسفانه در اين بخش و چند بخش ديگر مانند “برنامهريزي” شاهد انتخاب هيچ روابطعمومي برتر نبوديم كه البته ضعف در اين بخش به محدوديتهاي موجود در سازمانها نيز هم مرتبط است اما به هر دليل فقدان بخشي كه بايد زبان گوياي كاركنان و مخاطبان باشد، فلسفه وجودي نشريات درونسازماني را زير سئوال ميبرد.
باقريان، يكسانانگاري نظرسنجي، تحليل محتوا، پژوهشهاي ارتباطي و تحقيقاتي سازماني را از نقاط ضعف حوزه تحليل محتوا و پژوهشهاي ارتباطي روابطعموميها دانست و ارسال موارد بيربط و بريده جرايد به عنوان كار پژوهشي منجر به نزول و سقوط جايگاه تحقيق و پژوهش در عرصه هنرهشتم ميشود.
وي مهمترين نقاط ضعف آثار ارسالي روابطعموميها در بخش اينفوگرافيك را، عدم توجه به اركان و عناصر اينفوگرافيك، عدم انطباق محتوايي با هويت و چرايي موسسه، عدم توجه به نياز و بهروز بودن سوژههاي انتخابي و همچنين كپيبرداري و استفاده از قالبهاي آماده برشمرد.
تاثيرات كرونا بر فعاليت روابطعموميها و نقش ارزنده روابطعموميها بويژه در بخش اطلاعرساني موثر و موثق، از ديگر محورهاي سخنراني باقريان در مراسم اختتاميه جشنواره پانزدهم بود كه در اين باره گفت: قطعا هر رويدادي، چالشهاي ارتباطي جديد و خاص خود را پديد ميآورد و يكي از بهترين، مهمترين و درستترين واكنشهاي روابطعمومي به اين رويدادها و چالشها، اشتراكگذاري صحيح اطلاعات در همه ابعاد آن از جمله دانستهها، مجهولات و اقدامات صورت گرفته براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه نجات جان انسان و تقليل آثار سوء آن است.
دبيركل جشنواره در ادامه اشاره خود به موضوع كرونا و بحران اعتماد در بين مخاطبان تاكيد كرد: اگر روابطعموميها حجم زياد اطلاعات را مديريت كنند و اخبار صحيح در اختيار مردم قرار دهند، نقش مهمي در فرآيند اعتمادسازي و جلوگيري از شيوع شايعات ايفا ميكنند.
وي تصريح كرد: مديريت حجم زياد اطلاعات بهشرطي كه شناسايي راهكار مناسب را آسان كند، احتمال پيروي مردم از توصيههاي بهداشتي را افزايش ميدهد.
وي با بيان اينكه حجم زياد اطلاعات راجع به يك مسئله، شناسايي راهكار مناسب را دشوار ميسازد، بر نقش ارزنده و موثر روابطعموميها در كاهش اختلال اجتماعي، اطلاعرساني صحيح و اعتمادآفريني در مردم براي رعايت توصيههاي نهادهاي سلامتمحور و در نهايت كاهش شايعات تاكيد كرد.
دبيركل جشنواره ملي انتشارت روابطعمومي با بيان اينكه مقايسه آثار روابطعموميها با دورههاي قبل، حاكي از رشد كمي و كيفي در برخي از بخشهاست، استمرار و تسري آموزشهاي علمي و كاربردي، آموزشهاي كارگاهي و كارگاههاي آموزشي نيروي انساني واحدهاي روابطعمومي را در رشد و ارتقاي سطح علمي و حرفهاي روابطعموميها موثر دانست.
باقريان در بخشي از فراز پاياني سخنان خود با تاكيد مجدد بر نقش آموزشي انجمن متخصصان روابطعمومي تصريح كرد: همه تلاشهاي انجمن متخصصان روابطعمومي ايران طي پانزده سال گذشته، معطوف به ارتقاي سطح كيفي توليدات انتشارات روابطعموميها بوده است.
دبيركل جشنواره در پايان با تاكيد بر استمرار و تسري آموزشهاي علمي و كاربردي در اين حوزه، خواستار استفاده بيشتر روابطعموميها از توانمنديهاي حرفهاي و كارشناسي انجمن متخصصان روابطعمومي و خدمات مشاورهاي و علمي كارشناسان و استادان حوزه روابطعمومي و علوم ارتباطات شد.
دكتر حسين امامي رييس انجمن متخصصان روابطعمومي در اين مراسم پيرامون موضوع “انتشارات در عصر ديجيتال” و تاثيرات شيوع كرونا بر فعاليتهاي روابطعمومي سخنراني كرد و در مورد آثار ارسالي به جشنواره در بخشهاي مربوط به روابطعمومي الكترونيك نيز به ارايه آرا و نظرات داوارن پرداخت.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي با بيان اينكه امروزه نشر نوين با بازاريابي محتوا بههم تنيده شدهاند و اين سرمايه بزرگ را براي همه مردم امكانپذير كرده است گفت: بي دليل نيست كه ميگويند محتوا پادشاه است و انتشار آن ملكه ؛ چرا كه در عصر شبكههاي اجتماعي كه بشر به سمت تعاملات آنلاين از طريق رسانههاي نوين تمايل پيدا كرده است، برخي از صنايع نيز ناگزير مجبور شدند خود را با آن تطابق بدهند، از جمله حوزه انتشارات.
وي با اشاره به اينكه محتواي امروزي فقط متن نيست و آنچه در اين دوران اهميت پيدا كرده است محتواي مولتي مدياست. تصريح كرد: محتواهايي شامل عكس، فيلم، تصوير و گرافيك و انيميشن و صدا و متن كه ميتواند از ابزارها و پلتفرمهاي مختلف رسانههاي اجتماعي منتشر يا بازنشر شود.
دكتر امامي نشر اجتماعي را انتشار محتوا در فضاي شبكه و رسانههاي اجتماعي دانست و در اين باره گفت: انتشار محتوا در وبلاگ، ويكي، ميكروبلاگي مانند توييتر و پلتفرمهاي ديگري همچون يوتيوب، اينستاگرام و غيره همه جزيي از نشر اجتماعي هستند.
وي افزود: اجتماعي بودن آن اشاره به بستر رسانههاي اجتماعي دارد. چون ويژگي اصلي اين رسانهها، مشاركت در توليدمحتواست.همچنين امكان به اشتراكگذاري محتوا و همچنين نظردهي و كامنت گذاشتن را دارد و نكته جالبتر آنكه مزيتي براي نشر اجتماعي نسبت به نشر وبي اين است كه محتوا در نشر اجتماعي قابليت بازنشر دارد اما محتواي وبسايت به اينگونه نيست. يعني از طريق نشر ويروسي از طريق مشتركان صفحه خود ميتوانيد يك مطلب را تا هزاران بار در ديد ديگران قرار دهيد.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي با اعتقاد به اينكه ديگر دوره وقت گذاشتن براي بهروزرساني تك تك رسانههاي اجتماعي و شبكههاي اجتماعي گذشته است تصريح كرد: ابزارهايي آمدهاند كه بتواند همه پيامها در رسانههاي اجتماعي خود را در يك مكان مشاهده كنيد. در هر زمان آن را بهروزرساني كرده ولي سيستم را طوري تنظيم و برنامهريزي كنيد كه در بهترين زمان منتشر كند. از اينرو با اصطلاح «انتشارات يكپارچه» مواجهيم يعني از يك سيستم تمام پلتفرمهاي رسانههاي اجتماعي را براي انتشار محتوا مديريت كنيم.
امامي با تاكيد بر اينكه هر شبكه و رسانه اجتماعي را بايد بر اساس استراتژي و كاركرد خاص خود مدنظر قرار داد خاطرنشان ساخت: ضرورت ندارد يك پست كه براي اينستاگرام منتشر شود الزاما در توييتر بيايد و بالعكس. چرا كه كاركرد و مخاطبان هر پلتفرم متفاوت است. مخاطب اينستاگرام از شما انتظار ندارد كه مدام خبرهايتان را در آنجا منتشر كنيد كسي كه خبرهاي شما را دنبال ميكند قطعا تمايل داشته باشد يا ميرود سراغ توييتر و يا كانال تلگرامي شما.
وي با بيان اينكه بايد روابطعمومي سازمانها نسبت به سلسله مراتب توليد و تاييد كننده محتوا در شبكهها ورسانههاي اجتماعي حساس باشند، در تشريح نشر موبايلي و نشر اجتماعي گفت: ما در زندگي روزمره به تلفن هوشمند و تبلت بيش از حد وابسته شدهايم و نيازمند محتواي ديجيتال از طريق اين ابزارها هستيم. لذا ساخت محتوا كه براي نمايش در سيستم عاملهايي همچون اندرويد و آي او اس و همچنين ويندوز قابل توجه و بااهميت است.
وي افزود: نشر موبايلي تاكيدش بر دو حوزه كلي است. توليد محتوا براي اپليكيشنهاي موبايلي مانند اسنپ فود، اسنپ و حتي بازيهاي موبايلي و دوم اپليكيشنهاي پيامرسان فوري مانند واتسآپ و تلگرام .بنابراين برخي از محتواها از طريق صاحبان اين اپها توليد ميشود عمدتا بر پايه چند رسانهاي و مولتي مدياست.
دكتر امامي با اشاره به اينكه برندها و روابطعموميها براي ارتباطگيري با مخاطبان خود بهتر است داراي استراتژي مرتبط با به هدف سازماني يا هدف شركت خود باشند تصريح كرد: اگر سازماني بخواهد صرفا دسترسي سهلتر به مخاطبان خود براي اطلاعرساني برنامههايش داشته باشد ميتواند از نشر اجتماعي بهره بگيرد ولي اگر سازماني در پي هدفي بزرگتر از دسترسي است ميتواند استراتژي ارتباطات يكپارچه را بهكار گيرد. از تمام ابزارها و رسانههاي در اختيار خود از چاپي گرفته تا نشر وبي و نشر الكترونيك و نشر موبايلي و نشر اجتماعي همه را بسته به نوع مخاطبان و توزيع گسترده محصولات خود بهكار گيرد.
رييس انجمن متخصصان روابطعمومي ايران در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه در پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي، فراگيري كرونا، دوركاري سازمانها و افت قابل ملاحظه فعاليت برخي از سازمانها و دستگاهها را رقم زد گفت: كرونا موجب تغييراتي در جشنواره ملي انتشارات شده است و ما هم سعي كرديم به طور كامل برگزاري، جمعآوري آثار و مستندات به صورت مكتوب را تبديل به شيوه الكترونيك كنيم و از شركتكنندگان بخواهيم از ارسال آثار چاپي اكيدا خودداري كنند و راههاي ارتباطي الكترونيك و ديجيتال را در اختيارشان گذاشتيم.
دكتر امامي در بخش ديگري از سخنان خود،كارهاي”برنامهاي” و تحقيقات “مخاطب شناسي و مخاطبسنجي” براي امر انتشارات را مورد تاكيد قرار داد و خاطرنشان ساخت: بايد در نظر داشته باشيم كه يك محصول انتشاراتي مانند مولتيمديا و يا يك نشريه سازماني يا پوستر و غيره چقدر مفيد و اثربخش براي مخاطبانش بوده است و چه “بازخوردهايي” از آنها دريافت كردهاند.
تحليل هزينه- فايده، از جمله موضوعات ديگري بود كه دكتر امامي ضمن تشريح آن، خواستار توجه بيشتر روابطعموميها به اين مسئله شد.
محمد خدادي معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزير فرهنگ و رشاد اسلامي نيز در جمع مديران و كارشناسان روابطعمومي حاضر در مراسم اختتاميه پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات كشور با بيان اينكه روابطعموميها در دوران بحران دانش و مهارت، نقش اساسي در توليد محتوا دارند گفت: روابطعموميها، نمايندگان افكارعمومي و همكار رسانهها هستند ونبايد شبكههاي پيامرسان اجتماعي را رقيب خود قلمداد كنند.
وي با اشاره به اينكه امروزه شهروندان نيز در توليد و انتشار پيام از طريق شبكههاي پيامرسان وارد عرصه اطلاعرساني شدهاند از روابطعموميها خواست براي حضور موثر در دورهاي كه با بحران دانش و مهارت مواجه هستيم، با بهروزرساني و پرهيز از شيوههاي سنتي، در حوزه توليد محتوا تلاش بيشتري كنند.
او در اين باره گفت: امروز به تعداد انسانهاي روي كره زمين خبرنگار داريم كه به جمعآوري، پردازش و انتشار اطلاعات ميپردازند و بايد از خود بپرسيم كه تفاوت ما با شهروندان چيست و اگر نباشيم چه اتفاقي رخ خواهد داد و اصولا در زمانهاي كه بشر براي زنده بودن به اكسيژن و ارتباط نياز دارد، اگر روابطعمومي وجود نداشته باشد شاهد چه تاثيري بر جريان ارتباط و اطلاعرساني خواهيم بود؟
خدادي با اعتقاد به اينكه سازمانها و نهادها نميتوانند با مردم ارتباط نداشته باشند چرا كه بهراحتي حذف خواهند شد گفت: بسياري از مديران راس هرم سازمانها بهكار رسانهاي مشغولند بهعنوان مثال روساي جمهور كشورها و وزرا قبل از رفتن به محل كار از طريق پيام گذاشتن در توئيتر و فيسبوك و ساير پيامرسانها كار رسانهاي انجام ميدهند و خود را بينياز به روابطعمومي و كار رسانهاي ميبييند.
وي با بيان اينكه دوران انحصار اطلاعات تمام شده است با طرح اين پرسش خطاب به روابطعمومي گفت: بايد پرسيد كه بهعنوان روابطعمومي چه حرفي براي گفتن داريم تا مخاطبان به پيام ما توجه كنند و توسط شهرونداني كه به منابع اطلاعتي بيشماري دسترسي دارند از ميان حجم انبوه پيامها و اطلاعات به پيامهاي روابطعمومي نهادها و دستگاهها گوش فرا دهند؟
معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با تاكيد بر ضرورت بهروزرساني مهارتهاي حرفهاي ناشي از گسترش تحولات روزافزون خاطر نشان ساخت: هيچ رسانهاي جاي رسانهاي ديگر را نميگيرد و بهتر است روابطعموميها در كنار وبسايتها و درگاههاي ارتباطي خود كه بيشتر حايز رويكردهاي تبليغي است، اطلاعرسانيهاي مورد نياز خود را از طريق رسانهها به انجام رسانند.
خدادي با اشاره به اينكه روابطعموميها ميتوانند از رسانهها بخواهند كه سازمان آنها را نقد كنند و بهعنوان نمايندگان افكارعمومي به تحليل و بررسي عملكرد سازمانها بپردازند اظهار داشت: انتقادها اگر صحيح بود كه بايد زمينه اصلاح آن توسط روابطعموميها با انعكاس بهموقع به مديران سازمانها فراهم شود و اگر انتقاد ناشي از كمبود اطلاعات و ناآگاهيها بود توسط روابطعمومي شفافسازي و آگاهيبخشي صورت پذيرد.
وي با تاكيد بر ضرورت حذف اطلاعرساني گزارش عملكرد سازمانها گفت: هر سازماني موظف به انجام فعاليتهايي است و ارايه آن در قالب گزارش به مردم، مخاطب چنداني ندارد چرا كه دوران دنياي هواداري به پايان رسيده و بايد مخاطب را شريك و داراي سهم و نقش در نظر آوريم و از خود بپرسيم اصولا مخاطب چرا بايد مارا انتخاب كند و ببيند؟
مخاطبشناسي مبتني بر اصل تقاضاشناسي از ديگر محورهاي سخنان معاون مطبوعاتي و اطلاعرساني وزير فرهنگ ارشاد اسلامي در مراسم اختتاميه پانزدهمين جشنواره ملي انتشارت روابطعمومي بود كه در اين باره گفت: ما بايد همراه خبر و اطلاعات ارسالي بهسوي مخاطبان همراه شويم و خبرمان را دنبال كنيم تا ببينيم آيا خبرمان خوانده شده و يا اينكه در ميان حجم انبوه اطلاعات در دسترس مخاطب گم شده است؟
خدادي خطاب به مديران و كارشناسان روابطعمومي حاضر در مراسم گفت: وبسايتهاي شما رويكرد تبليغي دارد و منطبق با نياز جامعه نيست چرا كه منجر به محدودسازي اطلاعات ميشويد و اطلاعات موردنياز جامعه را در اختيار افكار عمومي قرار نميدهيد.
وي افزود: نبايد صرفا به وبسايتهاي خود اتكا كنيد؛ بلكه رسانهها را نيز در كنار خود و همراه خود ببينيد و همراه با ساير رسانههاي جمعي با همبستگي و همدلي و همافزايي، مكمل حلقههاي ارتباطي و نيازهاي جامعه باشيد.
محمد خدادي با اعتقاد به اينكه روابطعموميها با سادهنويسي، كوتاهنويسي، ارايه اطلاعات مقايسهاي و دستهبندي شده، موفقتر خواهند بود اذعان داشت: تمايز موضوع، تنوع در نگارش و تنوع در عرضه و انتشار اطلاعات، در زمره گامهاي اصلي براي موفقيت در چرخه نظام اطلاعرساني روابطعموميها بهشمار ميرود.
ديپلم زرين افتخار پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي به عباس خالدنژاد مدير روابطعمومي سنديكاي شركتهاي توليدكننده برق، احساناله بعيدي رييس اداره ارتباطات سازمان فرهنگي اجتماعي ورزشي شهرداري اصفهان و حاج احمد فاميلدردشتي مديرعامل انجمن خيريه بهداشتي و درماني حضرت ابوالفضل (عليه السلام) اهدا شد.
در اين جشنواره از شاكر خفايي رييس روابطعمومي شركت پالايش نفت تهران، محمدحسين نعمتپور مدير روابطعمومي شهرداري سرخ رود، علي ارجمند لاري رئيس روابطعمومي و امور بينالملل مجتمع جهان فولاد سيرجان، سعيدكوچك زاده كارشناس روابطعمومي شركت فولاد اكسين خوزستان، رسول نعمتي مدير روابطعمومي و سيده نادره رخشان معاون اداره روابطعمومي اداره كل راهداري و حملونقل جادهاي استان كرمانشاه در دو سطح ملي و استاني تجليل بعمل آمد.
پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي در ۱۰بخش ادبيات (مستندسازي – داستانسرايي)، برنامه انتشاراتي، انتشارات اصلي (كتاب – نشريه داخلي – بروشور- ويژه نامه)، هنرهاي تجسمي/ بصري (پوستر – اينفوگرافي – عكس- كاريكاتور)، رسانههاي ديداري و شنيداري (فيلمهاي مستند- تيزر- كليپ- انيميشن- موشنگرافيك- برنامههاي ويديوئي كوتاه)، رسانههاي ديجيتالي (وبسايت- مولتيمديا- شبكهها و رسانههاي اجتماعي)، تبليغات (تبليغات مكتوب شامل تبليغات در مطبوعات و رپرتاژآگهي)، تحليل محتوا (تحليل محتواي رسانههاي درون و برونسازماني)، كارشناس برتر انتشارات روابطعمومي و نحوه ارائه آثار در دو قالب چاپي و الكترونيكي برگزار شد.
همچنين در اين دوره از جشنواره، دو بخش ويژه «ويروس كرونا» و «حمايت از انتشار آثار علمي در حوزه روابطعمومي» در نظر گرفته شده كه آثار برگزيده و مرتبط با موضوعات مذكور مورد تجليل قرار گرفتند.
داوري آثار پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي را محمود مختاريان، اميرمسعود مظاهري، احمد يحياييايلهاي، حسين امامي، سيدشهاب سيدمحسني، سعيد معادي، علي فروزفر، قربانعلي تنگشير، مريم سليمي، بهزاد خورشيدي، پرويز آزموده و مهدي باقريان برعهده داشتند.
جشنواره ملي انتشارات روابط عموميتوانسته، ۱۷۸۶ اثر را از روابطعموميها به خود جلب كند.
همچنين در پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي به سه روابطعمومي برتر، ديپلم افتخار اعطا شد.
در اين جشنواره علاوه بر اعطاي جوايز روابطعموميها در دو سطح استاني و ملي، از كارشناسان برتر انتشارات روابطعمومي نيز تجليل بعمل آمد.
پانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي با هدف آشنايي با اصول و استانداردهاي نشرالكترونيك و مكتوب در روابطعمومي و ارائه آثار و تجارب موفق، توسعه و ارتقاي سطح توانمنديها و مهارتهاي مديران و كارشناسان روابطعمومي در حوزه فعاليتهاي انتشاراتي و فرهنگسازي مناسب و تكريم و معرفي نخبگان و الگوهاي برتر در حوزه انتشارات برگزار شد.
رييس هيات داوران: مهدي باقريان
هيات داوران: محمود مختاريان استاد روزنامه نگاري، مريم سليمي پژوهشگر ارتباطات، بهزاد خورشيدي هنرمند گرافيست، امير مسعود مظاهري عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي، احمد يحيايي ايله اي مدرس روابط عمومي و ارتباطات، حسين امامي رييس انجمن متخصصان روابط عمومي، سيدشهاب سيدمحسني نويسنده و مدرس روابط عمومي، هادي كمرئي عضو هيات مديره انجمن متخصصان روابط عمومي، حامدرضا اسماعيلي عضو هيات مديره انجمن متخصصان روابط عمومي، علي فروزفر نويسنده و مدرس روابط عمومي و تبليغات و قربانعلي تنگ شير عضو هيات مديره انجمن متخصصان روابط عمومي و پرويز آزموده هنرمند طراح.
جشنواره شانزدهم
شانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي در 11 بخش زير در سال 1400 برگزار ميشود:
۱) ادبيات
1-1- مستندسازي: گردآوري، تدوين، پردازش، تصحيح، بهروزرساني و نگهداري دادهها و اطلاعات (مانند مستندسازي فرايندها، تجارب، پروژهها، سوابق، رويدادها، عملكرد سازمان و…)
1-2- داستانسرايي: داستانها عامل تعامل و انتقال پيامهي تاثيرگذار هستند و به برقراري ارتباط بهتر نيز كمك ميكنند. تحقيقات نشان ميدهد ارتباطات عاطفي از جمله داستانسرايي در سالهاي اخير از نظر اهميت و حجم بهطرز چشمگيري افزايش يافته است.
همچنين روابطعموميها از داستانگويي براي برقراري ارتباط با كارمندان، مخاطبان، همكاران، رسانهها و ساير ذينفعان استفاده ميكنند. داستانهاي خوب و تاثيرگذار ميتوانند علاوه بر ايجاد رابطهاي صميمي و محكم بين پيام و مخاطبان، ديدگاههاي آنها را تحت تاثير قرار داده و تغيير دهند؛ مانند: داستانگويي بصري، داستانگويي ديتا، داستانگويي ديجيتالي، داستانگويي تجاري، داستانگويي برند، داستانگويي محتوا، داستانگويي سازماني، داستانگويي تبليغاتي، داستانگويي چندرسانهاي و …
۲) برنامه انتشاراتي
اين جايزه به روابطعموميهايي كه بهترين برنامه انتشاراتي را طي سال گذشته براي بخشهاي مختلف انتشارات انتشارات تدوين و مستندات لازم را ارائه نمايند، اعطا ميگردد.
تبصره1: برنامه انتشاراتي شامل اهداف و ضرورتها، عمليات اجرايي و برآورد اعتبار در برنامه و همچنين ارزيابي پيشبيني شود.
۳) انتشارات اصلي (چاپي و الكترونيكي)
3-1- كتاب
3-2- نشريه داخلي: در اين بخش آثار ارسالي در هشت شاخه: (۱) سرمقاله، (۲) مقاله، (۳) گزارش، (۴) خبر، (۵) صفحه خوانندگان، (۶) مصاحبه (7) تيتر و (8) صفحهآرايي به صورت جداگانه مورد ارزيابي داوران قرار ميگيرد.
تبصره2: چيزي تحت عنوان “نشريه برتر” در دستور كار جشنواره قرار ندارد. به همين دليل ارسال كامل نشريه بدون تفكيك بخشهاي مورد نظر به معناي عدم شركت در جشنواره است و آثار ارسالي از فرايند ارزيابي كنار گذاشته ميشود.
۳-۳- بروشور و كاتالوگ
۳-۴- ويژهنامه
۴) هنرهاي تجسمي/ بصري
۴-۱ – پوستر
۴-۲ – اينفوگرافي
۴-۳ – عكس
۴-۴ – كاريكاتور
۵) رسانههاي ديداري و شنيداري
۵-۱- فيلمهاي مستند
۵-۲ – تيزر
۵-۳- كليپ
۵-۴ – انيميشن
۵-۵- موشنگرافيك
تبصره3: هر شركتكننده ميتواند براي اين بخش حداكثر يك اثر ارسال كند.
۶) رسانههاي ديجيتالي
۶-۱ – وبسايت
۶-۲- مولتيمديا
۶-۳- شبكهها و رسانههاي اجتماعي
۷) تبليغات مكتوب (شامل تبليغات در مطبوعات و رپرتاژآگهي در دو حوزه مكتوب و ديجيتال)
۸) تحليل محتوا (تحليل محتواي رسانههاي درون و برونسازماني)
۹) كارشناس برتر انتشارات روابطعمومي
در اين بخش، كارشناسان فعال در حوزه انتشارات، آثار و مستندات خود را به شكل حقيقي يا حقوقي براي ارزيابي به دبيرخانه جشنواره ارائه خواهند نمود تا از ميان آنها فعالان برتر اين حوزه انتخاب و معرفي شوند.
تبصره4: در اين بخش ارسال سوابق همراه با مستندات (آخرين حكم كارگزيني– حكم انتصاب يا نامه تاييد به عنوان كارشناس انتشارات، آثار علمي در قالب كتاب، نشريه و مقاله و… – دورههاي آموزشي – لوحها و جوايز دريافتي- سمتها- فعاليتهاي خلاقانه و… ) در قالب يك فايل منسجم الزامي است.
۱۰) نحوه ارائه آثار
در بخش “نحوه ارائه آثار”، شركتكنندگاني كه بهترين دستهبندي و ارائه آثار را به دبيرخانه جشنواره داشته باشند انتخاب و مورد تقدير قرار ميگيرند. جمعآوري، جمعبندي، آراستگي و مستندسازي يكي از وظايف اصلي روابطعموميها در همه بخشهاست.
1) بخش ويژه
– در راستاي حمايت از آثار خلاق و بديع در حوزه روابطعمومي، هيئت داوران شانزدهمين جشنواره ملي انتشارات روابطعمومي، ديپلم افتخار را به بهترين ايده و اثر فاخر اهدا ميكند.
– هيئت داوران از بين آثار ارسالي، تنديس و جايزه برگزيده جشنواره را به سه اثر انتشاراتي با مضمون و موضوع “فرهنگسازي و مقابله با بيماري همهگير كرونا” در حوزه روابطعمومي اهدا ميكند.
جوايز
نفرات برگزيده شش بخش (رتبه اول): ديپلم افتخار
نفرات برگزيده هر بخش: تنديس/ لوح سپاس
تقدير از نفرات دوم و سوم: لوح سپاس
مقررات
مقررات عمومي
1- جشنواره در دو بخش ملي و استاني برگزار شده و همه روابطعموميها در بخشهاي دولتي و خصوصي ميتوانند در آن شركت نمايند.
2- روابطعموميها بايد آثارشان را در بخشهاي اعلام شده، بهطور جداگانه انتخاب و براي ارزيابي ارسال نمايند. فهرست تفكيكي آثار و بخشهاي يازدهگانه جشنواره (همراه با تعيين زيرمحورهاي آن) بايد دقيقا در “نامه ارسال آثار و كاربرگهاي ثبتنام” ذكر شود؛ در غير اين صورت مطلقاً پذيرفته نميشود. در واقع آثار ارايه شده بايد داراي كاربرگ ثبتنام، عنوانبندي و فهرست شركت در بخشهاي مختلف جشنواره و همچنين فيش پرداخت هزينه شركت در جشنواره و داوري باشد.
3- مسئوليت اصالت و صحت آثار ارسالي به عهده شركتكنندگان است. در صورت نقض آن، ارسال كننده مسئول بوده و هيچگونه مسئوليتي متوجه دبيرخانه جشنواره نخواهد بود.
4- هيچ يك از آثار و اسناد ارسالي بازگردانده نخواهد شد و حق بهرهبرداري از اين آثار براي انجمن متخصصان روابطعمومي محفوظ است.
5- تكميل كاربرگ ثبتنام و ارسال آثار به منزله قبول شرايط و مقررات جشنواره است.
6- تصميمگيري در خصوص موارد پيشبيني نشده و اعلام نشده بر عهده دبيرخانه جشنواره است.
مقررات خاص
1- همه آثار توليدي انتشاراتي روابطعموميها در قالبهاي چاپي و الكترونيكي در بخشهاي يازدهگانه جشنواره مورد بررسي و ارزيابي قرار ميگيرند.
2- هر شركتكننده ميتواند براي هر رشته و بخش حداكثر دو اثر ارسال كند.
3- هر شركتكننده ميتواند براي بخش “رسانههاي ديداري و شنيداري” حداكثر يك اثر ارسال كند.
4- هر شركتكننده ميتواند براي بخشهاي هشتگانه “نشريه داخلي” (سرمقاله، مقاله، گزارش، خبر، صفحه خوانندگان، مصاحبه، تيتر، صفحهآرايي) حداكثر دو اثر ارسال نمايد.
روابطعموميها بايد آثارشان را در هشت بخش اعلام شده، بهطور جداگانه انتخاب و براي ارزيابي به دبيرخانه جشنواره ارسال نمايند. مجددا تاكيد ميشود هيچ نشريهاي خارج از قالب مذكور و بهطور كلي و به عنوان “نشريه برتر” مورد ارزيابي قرار نميگيرد.
5- به علت فراواني آثار و محدوديت زماني، فرمتهاي متفرقه يا فايلهاي داراي اشكال و خارج از مقررات اعلام شده، در مرحله انتخاب آثار، شركت داده نخواهند شد.
6- فقط آثاري كه از سال 1399تاكنون توليد شدهاند مورد بررسي و ارزيابي قرار خواهند گرفت.
7- با توجه به شيوع بيماري همهگير كرونا، ارسال آثار و مستندات مربوطه در تمامي بخشها به صورت فايل الكترونيكي الزامي است.