چه بایدکردهای “روابطعمومی دولتی” در ایران
کتاب «روابطعمومیدولتی» اثری از مهدی باقریان،هادی کمرئی و محد حمدان بنحاجی عدنان از سوی انتشارات کارگزار روابطعمومیبر ویترین کتابفروشیها نشست.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، موضوع اصلی این کتاب درباره حرفه روابطعمومیدر دولت و توسعه و اهمیت تاریخی آن در ایران، همچنین عوامل موثر در رشد و عناصر تشکیلدهنده آن است، عوامل عمومیکه سبب تقویت حرفه روابط عمومیدر دولت میشود نیز موضوع دیگری است که در این کتاب بررسی میشود.
این کتاب با زبانی ساده به همراه راهنماییهای کاربردی و علمی، با ارایه تصویری نسبتا کامل از تاریخ روابطعمومیکشور و بررسی ساختارهای روابطعمومیدر دورههای مختلف، به برداشت و درک شاغلان روابطعمومیاز روابطعمومیدولتی کمک میکند.
این کتاب در دو بخش و هشت فصل تدوین شده است، در بخش نخست و فصل اول این کتاب، زمینههای مطالعه روابط عمومیدولتی در کشوهای ایران باستان، مصر، عراق، یونان باستان، روم، هندوستان، بریتانیا و آمریکا، همچنین نقش برخی الگوها و شخصیتهای اثرگذار مانند کوروش کبیر، هرودوت، اسکندرکبیر، آسوکا، صلاحالدین ایوبی، کنفوسیوس، مهاتما گاندی و امام خمینی (ره) به همراه عامل تبلیغات مذهبی در روابط عمومیدولتی بررسی شده است.
دومین فصل کتاب نیز به موضوع مفاهیم و تعاریف روابطعمومیدولتی، جایگاه روابط عمومیدر سازمانهای دولتی، سهم روابطعمومیدر سطوح مختلف سازمانهای دولتی، نقش متخصصان روابطعمومیدر سازمانهای دولتی، مهارتهای متخصصان روابط عمومیدولتی اختصاص دارد.
نگاهی به نقش روابط عمومیدولتی، عوامل متمایز فعالیتهای روابط عمومیدولتی، سیاست و رسانهها، نیاز فزاینده به روابط عمومیدولتی، افزایش شهرنشینی، افزایش پیچیدگی جامعه و دولت، افزایش حرکت و جابهجایی، افزایش خواستههای شهروندان، مخاطبان اصلی روابط عمومیدولتی و روابط عمومیمؤثر نیز از دیگر موضوعهایی است که در این کتاب بررسی شده است.
در سومین فصل کتاب نیز نظریههای روابط عمومیدولتی مانند نظریههای ترغیب، انگیزش و رفتار، ارتباطات، سازماندهی و ارتباطات سازمانی و گرونیگ وهانت به صورت تشریحی معرفی شدهاند. نگاهی به الگوی تبلیغ یا کارگزاری مطبوعاتی، خاستگاه شیوههای ارتباطی در ایران، شکلگیری روابط عمومینوین در ایران و دورههای رشد و تعالی روابط عمومیدر ایران نیز در مباحث این فصل گنجانده شده است.
مباحثی درباره وظایف روابط عمومیدولتی را میتوان در چهارمین فصل این کتاب مطالعه کرد. اهداف روابط عمومیدولتی، فعالیتهای جاری روابط عمومیدولتی، مدیریت نوآوری و خلاقیت، مدیریت روابط با دولت، مدیریت تبلیغات دولتی، مدیریت ارتباطات درون سازمانی و مدیریت روابط عمومییکپارچه نیز در این فصل قرار داده شده است.
در دومین بخش این کتاب نیز فصول پنجم تا هشتم گنجانده شده است. در فصل پنجم که درباره قدمت روابط عمومیدولتی در ایران است، تاریخ اجمالی روابط عمومیدر جهان، روابط عمومیدر ایران باستان، روابط عمومیدر دوره ساسانیان، انجمن مغان؛ آغازگر روابط عمومیعلمیدر ایران، روابط عمومیدر دوره پهلوی و روابط عمومیپس از پیروزی انقلاب اسلامیبیان شدهاند.
همچنین در فصل ششم کتاب، سطوح روابط عمومیدولتی در ایران به صورت فرانگر آمده است، موضوعهایی مانند روابط عمومیجهانی، دیپلماسی عمومی، سازمانهای غیر دولتی، سازمانهای روابطعمومیخارجی، مبارزه اطلاعاتی و جنگ نرم، روابط عمومیدر سطح ملی و قوه مجریه در این بخش گنجانده شدهاند.
در فصل هفتم و هشتم نیز ساختار روابط عمومیدولتی در ایران به همراه عملیات و وظایف کلی روابط عمومیدولتی، جایگاه روابط عمومیدر سازمانهای دولتی قبل از انقلاب اسلامی، شرح وظایف پیشنهادی هماهنگ درباره روابط عمومیها و شرح کلی وظایف روابط عمومیدولتی در ایران شامل فعالیت های مدیریتی، فعالیتهای مشاورهای و مطالعات و تحقیقات و ارتباطات رسانهای قرار داده شده است.
کتاب «روابط عمومیدولتی» در دو جلد، قطع وزیری، از سوی انتشارات کارگزار روابط عمومیمنتشر شده است.
لینک خرید كتاب: http://kpri.ir/?p=6861
مطالب زیر را حتما بخوانید
-
بزرگداشت روز ملی ارتباطات و روابطعمومی برگزار شد
47 بازدید
-
فنون خبرنویسی و اطلاع رسانی در صنعت برق منتشر شد
43 بازدید
-
در یک پژوهش ارایه شد: چالشهای ارتباطی بین رسانههای جمعی و روابطعمومی سازمانها
51 بازدید
-
فراخوان بیست و دومین دوره «جوایز صنعت روابطعمومی ایران»
71 بازدید
-
فرخوان نخستین اجلاس ملی مدیران روابطعمومی
73 بازدید
-
روابطعمومی؛ پاشنه آشیل تعطیلات نوروز
84 بازدید
دیدگاهتان را بنویسید