نخستين «جشن ملي روابطعمومي» توسط انجمن متخصصان روابطعمومي، انجمن روابطعمومي ايران، انجمن روابطعمومي استان كرمان، انجمن متخصصين روابطعمومي استان يزد، ستاد برگزاري هفته روابطعمومي، موسسه كارگزار روابطعمومي و با حمايت انجمن جهاني كارگزاران مسلمان روابطعمومي، مركز افكارسنجي دانشجويان ايران (ايسپا) و بنياد رودكي صبح روز سهشنبه 27 ارديبهشت 1401 در «تالار وحدت» برگزار شد.
نايب رييس انجمن متخصصان روابطعمومي: جشن ملي روابطعمومي تحقق رويايي شيرين بود
دکتر هادی كمرئي با بيان اينكه براي نخستين بار شاهد حضور و مشاركت تمامي انجمنها، تشكلها و نهادهاي صنفي در كنار مديران و كارشناسان خانواده بزرگ روابطعمومي كشور در تالار وحدت هستيم، افزود: اتحاد، انسجام و همدلي كمك شاياني ميكند تا در موضع گيريهاي مشترك با تشريك مساعي بهتر بتوانيم از جايگاه روابطعمومي دفاع كنيم.
وي با انتقاد از ادغام حوزه روابطعمومي با حوزه رياست برخي سازمانها و وزارتخانهها، اين اقدام را منجر به دور شدن روابطعموميها از انجام و تحقق وظايف و رسالتهاي اصلي و ذاتي نهاد روابطعمومي دانست و در اينباره گفت: اين ادغام نامبارك بيانگر اين است كه در رسالت سازمانمحوري روابطعموميها خدشه وارد شده و بهسوي مديرمحوري سوق داده شدهاند و بهطور يقين اثرات مخربي به همراه خواهد داشت.
نايب رييس انجمن متخصصان روابطعمومي ضمن تجليل از موضعگيريها و اعلام نظر انجمنها و تشكلهاي حرفهاي در قبال ادغام روابطعموميها در حوزه رياست برخي سازمانها اظهار داشت: از همه كساني كه در قالب يادداشت و مقاله و موضعگيريهاي صريح و روشن خود در اينباره وارد عمل شدند تقدير و تشكر ميشود و اينگونه همدليها و در كنار هم بودنها نويد روزهاي بهتري براي جامعه روابطعمومي كشور ميدهد.
كمرئي در بخش ديگري از سخنان خود به امضا و تبادل تفاهنمامه ميان انجمن متخصصان روابطعمومي با مركز افكارسنجي دانشجويان (ايسپا) اشاره و انجام نظرسنجي توسط اين مركز با موضوع روابطعمومي و در سطح ملي را اتفاق بسيار مهم و تاثيرگذار قلمداد كرد و در اينباره گفت: اميدوارم موضوع پژوهش و نظرسنجي و افكارسنجي كه در حال حاضر بهصورت محدود در برخي از روابطعموميها انجام ميشود با استفاده از ظرفيتهاي بالاي مركز نظرسنجي دانشجويان به شكل حرفهاي و موثرتري دنبال شود.
وي با بيان اينكه در آثار حوزه تحقيق و پژوهش روابطعموميها كه در جشنوارههاي مختلف مورد داوري و بررسي قرار گرفته است، تصريح كرد: ضرورت دارد با رويكرد علمي و بهمنظور شناسايي هرچه بيشتر افكارعمومي مخاطبان، ذينفعان و كاركنان سازمانها با بهرهگيري از تجارب ارزنده و حرفهاي مراكز نظرسنجي از جمله ايسپا بتوانيم به نحو موثرتري در فرآيند تصميمسازي سازمان، ايفاگر نقش ارزندهاي باشيم.
كمرئي افزود: روابطعموميها با تحقيق و پژوهشمحوري در كنار اجراي وظايف سنتي لازم است تا همراه با سير تحولات ناشي از فناوريهاي ارتباطي و اطلاعاتي گام بردارند و وظايف و اهداف خود را همگام با رشد تغييرات، جامه عمل بپوشانند.
نايب رييس انجمن متخصصان روابطعمومي از برگزاري نشستهاي مختلف با مسئولان كشوري بويژه رييس مجلس شوراي اسلامي و نهادهاي حاكميتي براي تقويت و اعتلاي جايگاه روابطعموميها خبر داد و خاطرنشان ساخت: نقش و تاثير فعاليتها و تلاشهاي دستاندركاران روابطعمومي كشور بيش از هر چيز زمينهساز رشد و اعتلاي حرفه روابطعمومي است كه بايسته است با بهروزرساني خود در پي رفع و حل دغدغههاي سازمان باشند.
وي ضمن گراميداشت ياد و خاطره استاد قربانعلي پورمراديان از اساتيد و پيشكسوتان حوزه روابطعمومي كه 18 ارديبهشت سال جاري دارفاني را وداع گفت به خانواده و بازماندگان آن مرحوم تسليت گفت.
باید مدیریت روابطعمومی داشته باشیم نه روابطعمومی مدیریت
سخنرانی استاد خسرو رفیعی رئیس انجمن روابطعمومی ایران: سلام عرض میکنم خدمت همه بزرگواران همه پیشکسوتان همه یاران روابطعمومی. روز و هفته روابطعمومی را حضور همه عزیزان به همه مهربانان و دلسوزان این حوزه تبریک عرض میکنم.
امروز ارتباطات بهعنوان محور توسعه جوامع در همه ابعاد آن شامل توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی فرهنگی و سیاسی نقش اساسی و بیبدیل دارد. در فضای امروز میتوانیم با یاری یکدیگر صدای خودمان را که در این حوزه مظلوم واقع شده و کمتر گوش شنوایی در طول سالهای گذشته داشته برسانیم.
سالها حضور کارشناسان و متخصصان را در روابطعمومیها درخواست میکنیم دغدغه اعتماد مردم را به سازمانها داریم و متاسفانه در طول سالهای گذشته مدیران و مسئولان کمتر به نتایج این همایشها توجه کردهاند. بههرحال از همه عزیزان که چنین روزی را رقم زدهاند تشکر و قدردانی میکنم انشالله بتوانیم با یاری همدیگر صدای خودمان را آنطور که باید دیگران توجه کنند به گوش مسئولان و برنامهریزان برسانیم.
حرکتی بسیار سنگین را آغاز کردهایم و باید ادامه دهیم سالهاست از نقش روابطعمومی در جامعه سخن میگوییم ولی هنوز کمتر در کشور ما بهاین برنامهها، بهاین سخنرانیها، بهاین دغدغهها گوششنوایی داشته و اهمیت دادهاند. در حال حاضر مشکلات کشور بسیار است و روابطعمومیهای ما نتوانستند آنگونه که وظیفه دارند عمل کنند و به نظر ما مقصر اصلی مسئولان بالادستی هستند که توجه لازم را ندارند.
از همه عزیزانی که چنین روز خوبی را برای ما رقم زدهاند تشکر میکنم. انشالله بتوانیم با کمک همه شما در این حوزه برای کشور گام برداریم. بسیاری از عزیزان که امروز اینجا حضور دارند، سالهای سال تلاش و زحمت کشیدهاند و به دور هم جمع شدهایم و انشالله بتوانیم این همدلی را بیشتر کنیم و میتوانیم با این همدلی صدای خودمان را رساتر کرده و مفید واقع شویم. این روزها کشور با مشکلات زیادی روبرو و روابطعمومیها غافل از این همه گرفتاری و این همه داستان هستند. اگر روابطعمومیهای ما در کشور بهتر عمل میکردند امروز ما کمتر دچار مشکلات بودیم و اگر بهتر میتوانستند شفافسازی کنند دچار این همه شایعه و این همه گرفتاری در جامعه نبودیم. روابطعمومی راهی است برای بهتر زندگی کردن و راهی برای زندگی بهتر در محیط کار است.
این امر نشان از وظیفه سنگین روابطعمومی دارد و انشالله بتوانیم به آن جامهعمل بپوشانیم و حرکت کنیم.
در این دوره سعی کردیم نهادها، انجمنها وکسانی که برای این حوزه دلسوزی و فعالیت میکنند دور هم جمع کرده و با کمک یکدیگر گامهای اساسی و بهتری برداریم. حرکت زیبایی را شروع کردهایم و ادامه میدهیم. توافقنامه بسیار خوبی را با دانشکده علوم ارتباطات داشتهایم تا از دانشجویان دانشگاه علامه بهتر استفاده کنیم و همه عزیزان و همه تشکلها از این توافقنامه استفاده کنند و دانشجویان بتوانند در مراکز تولیدی و صنعتی و خدماتی روابطعمومی را تجربه کنند.
انتصابهایی را که این روزها در سطح روابطعمومیها مشاهده میکنیم کمتر شاهد آن هستیم که از فارغالتحصیلان این رشته استفاده کنند. روابطعمومیها باید بتوانند برای سازمان خود و برای مسئولان تصمیمسازی کرده و بهگوش مسئولان برای تصمیمگیری رسانده و راهحل ارائه کنند، برنامهریزی کنند و بتوانند در این جایگاه در سازمان خود مفید واقع شوند.
انشالله بتوانیم با این حرکت جدید که شروع شده کارورزی در دانشگاه را توسعه داده و جدی گرفته شود. از مدیران روابطعمومیها انتظار داریم آماده پذیرش دانشجویان بوده تا بتوانند در این سازمانها کارورزی کنند و بتوانند چالشها را بررسی کنند. ما میتوانیم کارشناسانی را برای آینده تحویل جامعه دهیم که برای فعالیتهای سازمانی مفید باشند.
سایر دانشگاهها هم از جمله دانشگاه آزاد از این فعالیت جدیدی که شروع کردهایم استقبال کردهاند. فعالیت در روابطعمومیها با آنچه در دانشگاهها آموخته میشود تفاوتهای بسیاری دارد و وقتی وارد عرصه عمل میشویم مشاهده میکنیم با عمل بسیار متفاوت است. میتوانیم این برنامه را در بخشهای مختلف دولتی، تعاونی و خصوصی پیاده کرده و بتوانیم در خدمت همه عزیزان در دانشگاهها باشیم.
این همدلی امروز را به فال نیک میگیریم که دوستان همه با هم هستند. صمیمانه از برگزارکنندگان این جلسه بهویژه آقای باقریان تشکر کرده و سایر عزیزانی که زحمات فراوانی در این چند ساله برای رشد روابطعمومیها کشیدهاندصمیمانه قدردانی میکنیم.
با انتشار کتاب، نشریه و برگزاری همایشهای مختلف، حضور بسیار موثر در فضای مجازی بار سنگینی را بر دوش گرفتهاند از همه تشکر میکنم و یاد میکنیم از بزرگان و نامآوران این حوزه از جمله شادروان پورمرادیان که کلیپ خوبی از ایشان را پخش کردند. ما بسیاری از بزرگان خود را بهراحتی از دست میدهیم که برای ما سرمشق هستند از جمله دکتر نطقی، دکتر معتمدنژاد، دکتر امینی، عماد افشار، یاد همه این بزرگان بخیر که از آنها بسیار آموختیم و یاد گرفتیم.
خوشبختانه با همت آقای دکتر افخمی دوره فوقلیسانس تصویب شد و دانشجویان ما انشاالله در دانشگاه بتوانند فوقلیسانس این رشته را ادامه دهند و بعد شاهد آن باشیم که دکترای این رشته هم در همین دانشکده راهاندازی شود. کشور ما به متخصصان روابطعمومی بسیار نیاز دارد. بیش از ۵۰ سال است رشته روابطعمومی تدریس میشود و ما هنوز عقب هستیم.
امروز خدمت آقای میرشمس یکی از اولین مدیران روابطعمومی کشور و اولین مدیر روابطعمومی در صنعت آبوبرق کشور هم هستیم و بسیار خوشحالیم که در جمع ما هستند و امیدواریم بتوانیم فرزندان خوب برای این عزیزان باشیم. انشالله بتوانیم از این دانش و تجربهها استفاده کرده و همه را به گوش جان انجام دهیم.
امروز فعالیت در این حوزه بسیار سخت است باید مدیریت روابطعمومی داشته باشیم و نه روابطعمومی مدیریت. این روزها در اکثر سازمانها روابطعمومی مدیریت حاکم است.
یکی از مشکلات بزرگی که ما در کشور داریم عدم استفاده اصولی از روابطعمومی تخصصی است و چون دستورالعملی برای این حوزه در کشور وجود ندارد و مسئولین و مدیران ما با این تخصص آشنا نیستند، از نزدیکان خود برای این حرفه استفاده میکنند و بعد گرفتاریها شروع می شود.
اگر بتوانیم سند جامعی که تحویل شورایعالی انقلاب فرهنگی دادهایم با همکاری این شورا و عزیزانمان در تشکلهای مختلف روابطعمومی آن را مصوب کنیم میتوانیم بر بسیاری از این مشکلات فایق شویم.
و اجازه ندهیم بهراحتی کارشناسانی که دانش و تجربه کسب کردهاند تغییر داده و از افراد بیتخصص و بیتجربه در این بخش استفاده کنند.
این تغییرات اشتباه، ضربه بزرگی به سازمانهای ما وارد میکند. انشالله با همفکری بتوانیم این صدا را به گوش مسئولان برسانیم. به فکر مردم باشیم، مردم نیاز به آسایش دارند، رضایتمندی شرط اول در جامعه است. مردم به باور و اعتمادعمومی نیاز دارند. با انتخاب یک کارشناس شایسته روابطعمومی قطعاً موجب رشد و توسعه هر سازمانی خواهیم بود. اجازه ندهیم کسانی که در این رشته تخصص و تجربه دارند بهراحتی از دست بدهیم.
متاسفانه وقتی مسئولان ما تغییر میکنند اولین کسی که تغییر میکند مدیر روابطعمومی است بدون آنکه شناختی از این حوزه داشته باشند. بار دیگر از همه عزیزان، همه دست اندرکاران همه یاران که موجب برگزاری این جشن ملی شدهاند تشکر کرده و آرزوی موفقیت برای همه شما عزیزان دارم.
ارتقای جایگاه روابطعمومی بدون توجه به افکارعمومی ممکن نیست
دکتر مهدی رفیعی رییس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا): ارتقای جایگاه روابطعمومی بدون توجه به افکارعمومی ممکن نیست. در دنیای نوین، روابطعمومی از حالت یکطرفه و مونولوگ خارج شده و بهصورت تعاملی درآمده است. بدیهی است توجه به نظر شهروندان نیازمند احصای علمی نظرات همه شهروندان است.
این مسیر تنها از طریق نظرسنجی که یک شیوه علمی برای شناخت نظرات شهروندان است محقق خواهد شد. بدیهی است برای اینکه بتوان ادعا کرد نظرسنجی نظر همه گروههای جامعه را پوشش میدهد میبایست اصول علمی مربوط به نمونهگیری و گردآوری اطلاعات بهطور کامل رعایت شود.
برای تحقق و گسترش این امر مهم در روابطعمومیهای کشور تفاهمنامهای بین مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران(ایسپا) و انجمن متخصصان روابطعمومی منعقد شده است تا بتوان با کمک هر دو سازمان پیشرفت در این زمینه را کسب کرد.
در اولین گام در اجرای این تفاهمنامه مقرر شد یک نظرسنجی از خود کارشناسان و مدیران روابطعمومی انجام شود تا دیدگاه آنها در مورد وضعیت فعلی روابطعمومیها و همچنین بحث ادغام مراکز روابطعمومی در حوزههای ریاست ادارات و سازمانها مورد بررسی قرار گیرد.
این طرح با عنوان «سنجش دیدگاه کارکنان روابطعمومی در خصوص ادغام اداره کل حوزه ریاست و اداره کل روابطعمومی» در میان 320 نفر از کارکنان و پرسنل روابطعمومی سازمانها و نهادهای کشور به روش تلفنی اجرا شده است.
در این طرح، 80 درصد پاسخگویان مرد و 20 درصد زن بودهاند. میانگین سن پاسخگویان 42.6 سال بوده است. از نظر میزان تحصیلات 0.9 درصد دارای تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم، 30.9 درصد دارای تحصیلات کاردانی و کارشناسی و 68.1 درصد دارای تحصیلات عالی (کارشناسی ارشد و دکتری) بودهاند.
براساس یافتههای نظرسنجی حاضر، 70 درصد از پاسخگویان گفتهاند جایگاه روابطعمومی در سازمان آنها نسبت به چند سال گذشته ارتقاء پیدا کرده است، 16.9 درصد بیان کردهاند جایگاه روابطعمومی در سازمان آنها نسبت به چند سال قبل فرقی نکرده است و 11.6 درصد نیز معتقد بودند جایگاه روابطعمومی تنزل پیدا کرده است.
ارزیابی نظر متخصصان درباره میزان موفقت روابطعمومیها در زمینههای مختلف نشان میدهد که از نظر 59.7 درصد از پاسخگویان روابطعمومیها در زمینه ارتباط مؤثر با رسانهها، از نظر 52.2 درصد روابطعمومیها در زمینه انعکاس عملکرد دستگاههای اجرایی متبوع خود و از نظر 3.1 درصد عملکرد آنها در زمینه رصد نیازهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جامعه مخاطبین به میزان زیادی موفق بوده است.
73.2 درصد از پاسخگویان با این گویه که «از توان و ظرفیت روابطعمومیها در سازمانها بهدرستی استفاده نمیشود» موافق یا کاملاً موافق بودهاند. 69.1 درصد از پاسخگویان گفتهاند «رئیس و مدیر سازمان در تصمیمات مهم از بخش روابطعمومی نظر میخواهد». 51.9 درصد از پاسخگویان با این گویه که «معمولاً افراد و نیروهای غیرمتخصص در بخش روابطعمومی کار میکنند و آموزش لازم ندارند» موافق بودهاند.
براساس نتایج بهدستآمده، از نظر 36.8 درصد از پاسخگویان مهمترین پیامد تقلیل و تنزل جایگاه روابطعمومیها در سازمانها، آسیبدیدن اعتماد عمومی (نارضایتی عمومی، عدم اقناع افکارعمومی، کاهش ارتباط مؤثر با درون و برونسازمان) است. 29.6 درصد از پاسخگویان نیز مهمترین پیامد تنزل جایگاه روابطعمومیها در سازمانها را از بینرفتن اثربخشی، پویایی و بهرهوری سازمان (عدم موفقیت سازمان، ضعیف شدن سازمان) دانستهاند.
27.8 درصد از پاسخگویان از ادغام اداره کل حوزه ریاست و اداره کل روابطعمومی تحت عنوان «دفتر وزارتی و روابطعمومی» کاملاً مطلع بودهاند، 33.8 درصد تا حدودی از آن اطلاع داشتهاند و 38.4 درصد گفتهاند از ادغام اداره کل حوزه ریاست و اداره کل روابطعمومی اطلاعی ندارند.
67.8 درصد از کل پاسخگویان با ادغام ادارات کل یا مرکز روابطعمومی با دفاتر ریاست سازمانها و نهادهای متبوع خود مخالف یا کاملاً مخالف بودهاند. در مقابل 23.1 درصد با ادغام این دو اداره موافق یا کاملاً موافق بودهاند. طبق یافتههای بهدستآمده،73.6 درصد افراد مطلع از ادغام با این اقدام مخالف بودهاند.
61.2 درصد از پاسخگویان با این گویه که «ادغام مرکز روابطعمومی با دفاتر ریاست سازمانها و نهادهای متبوع خود به چابکسازی سازمان کمک میکند» مخالف یا کاملاً مخالف بودهاند. 73.7 درصد از پاسخگویان معتقد بودند انجام چنین اقدامات و تصمیماتی سبب تنزل جایگاه حرفهای و تضعیف عملکرد روابطعمومیها میشود. 64.7 درصد از پاسخگویان نیز با گویه «ادغام مرکز روابطعمومی با دفاتر ریاست سازمانها و نهادهای متبوع خود سبب هدفمند شدن هزینهکردها خواهد شد» مخالف و کاملاً مخالف بودهاند.
86.9 درصد از پاسخگویان عملکرد روابطعمومی سازمان خود را در مواجهه با پاندمی کرونا خوب یا خیلی خوب ارزیابی کردهاند. در مقابل 8.8 درصد عملکرد روابطعمومی سازمان خود را در در این خصوص ضعیف یا خیلی ضعیف دانستهاند. 79.7 درصد از پاسخگویان با این گویه که «روابطعمومیها در دروان کرونا آگاهسازی و اطلاعرسانی شفافتر و زودهنگام را برعهده داشتند» موافق و کاملاً موافق بودهاند. 75.6 درصد از آنها نیز با گویه «مردم به اخبار و اطلاعاتی که از طریق روابطعمومی سازمانها در خصوص کرونا اعلام میشد اعتماد بیشتری داشتند» موافق و کاملاً موافق بودهاند.
مدل جهانی روابطعمومی و ارتباطات
دکتر حسن بشیر در نخستین جشن ملی روابطعمومی در روز ملی ارتباطات و روابطعمومی با ارائه «مدل جهانی روابطعمومی و ارتباطات»، تاکید کرد که مدیران سازمان ها و شرکت ها بهترین حامیان روابطعمومی هستند.
دبیر کمیته علمی کنفرانس بین المللی روابطعمومی ایران، تاکید کرد که «بحران کرونا» و آیندهنگری در مورد «مرحله پساکرونا» جهان را به سمت طراحی الگوهای جدید در همه زمینه ها از جمله ارتباطات و روابطعمومی سوق داده است.
در این زمینه مؤسسه (Corporate Excellence) با انجام یک تحقیق جهانی بر پایه «تحلیل بازار و منابع آکادمیک مرتبط» و برگزاری نظرسنجی آنلاین در ماههای مارس و می 2020 با مشارکت فراگیر 1417 کارشناس روابطعمومی از 46 کشور از 5 قاره جهان مدل جهانی روابطعمومی و ارتباطات را ارائه کرده است.
دکتر بشیر، بیان داشت که این مدل با همکاری «اتحادیه بینالمللی»، «مرکز تعالی کسبوکار» و «مرکز رهبری اعتبار» و بهرهبرداری از دستورالعملهای «منشور استکهلم 2010» و «دستورکار ملبورن» که اتحادیه جهانی در سال 2012 تدوین کرد، تهیه شده است.
استاد دانشگاه امام صادق (ع) اعلام کرد که شرایط کنونی جهانی اقتضا می کند که روابطعمومیهای کشور نگاه جامع ملی، منطقه و جهانی را در سیاستها و برنامههای خود مورد توجه قرار دهند تا بتوانند همگام و همراه با تحولات جهانی حضور قدرتمند خود را در عرصههای مختلف به نمایش بگذارند.
مدیر سابق آکادمی اکسفورد برای تحصیلات عالیه بیان داشت که این مدل بیش از آنکه بر داراییهای مشهود یا محسوس تکیه داشته باشد، بر پایه توجه جدی به داراییهای نامشهود یا نامحسوس استوار است.
وی تاکید کرد که افزایش ارزش داراییهای نامشهود در شرایط کنونی جهانی راز موفقیت سازمان برای «جلب اعتماد»، «افزایش اعتبار» و «احترام ذی نفعان» است.
رئیس اندیشکده تحلیل گفتمان راهبردی پنج مؤلفه راهبردی برای موفقیت سازمان در توجه به داراییهای نامشهود را چنین بیان داشت:
(1) مؤلفه اول: طراحی و بهکارگیری هدف شرکت که شامل: هویت، فلسفه وجودی و وجه تمایز سازمان با سایر سازمانهاست.
(2) مؤلفه دوم: ایجاد برند و فرهنگ شرکت که شامل: باورها، ارزشهای شرکت و تحول برند سازمان است.
(3) مؤلفه سوم: مدیریت اعتبار و ریسکهای اعتباری که شامل: بهبود مداوم کنشها و رفتارهای سازمان برای برآوردهسازی انتظارات ذینفعان است.
(4) مؤلفه چهارم: بهبود روابط سازمان که شامل: فعالسازی ارتباطات در جهت استراتژی کسب و کار است.
(5) مؤلفه پنجم: گردآوری اطلاعات و معیارهایی برای ارزیابی داراییهای نامشهود که شامل: مسئولیتپذیری، اعتبار برند، تعلق خاطر و هدفمندی است.
بشیر، ضمن تاکید بر بکارگیری این مدل جهت ارتقای سطح سازمانها و شرکتهای گوناگون اعلام داشت که امروزه بهترین حامیان روابطعمومیها مدیران سازمان و شرکتها میباشند.
وی اظهار داشت که پس از حدود 20 سال تلاش و فعالیت انجمنهای گوناگون روابطعمومی، برگزاری کنفرانسها و همایشهای مختلف، برگزاری کارگاههای مرتبط، انتشار وسیع کتابهای روابطعمومی، انجام پروژههای علمی برای ارتقای سطح روابطعمومی، شناخت عمیق و قابل توجهی نسبت به مسئولیتها و وظایف روابطعمومی در خانواده بزرگ روابطعمومی ایجاد شده است که تفاوت اساسی با گذشته نسبتاً دور دارد.
استاد دانشگاه امام صادق (ع) تاکید کرد که علاوه بر همه آنچه که گفته شد، حمایت، شناخت و فهم قابل تقدیر مدیران سازمانها و شرکتهای گوناگون از اهمیت روابطعمومیها و جایگاه راهبردی آنها در پیشبرد اهداف و برند سازمان، تحولات جدی در ساختارها و قدرتمندسازی روابطعمومیها برای پیشرفت کشور را رقم زده است.
بشیر اظهار داشت که روابطعمومی آگاه، فعال، کارآمد و آشنا با امکانات روز در حوزه ارتباطات و روابطعمومی، میتواند با ارائه پیشنهادات مؤثر، برنامههای سازنده، فعالیتهای مفید در جهت پیشرفت سازمان، ساختار مدیریت را همراه خود ساخته و در حقیقت، یکپارچگی ساختاری در همه ارکان سازمان ایجاد نماید.
آینده ارتباطات در آسیا
سخنرانی کامل دکتر حسینعلی افخمی مدیرگروه روابطعمومی دانشکده ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی: آینده ارتباطات در آسیا عنوان گزارشی است تحقیقی و توصیفی که در سالهای 2019 و 2020 در پی بروز محدودیتهای کاری ناشی از شیوع کرونا بهانجام رسیده است.
در این گزارش با 27 تن از مدیران حوزههای ارتباطات و روابطعمومی در کشورهای آسیایی از جمله، چین، ژاپن، کره جنوبی، هند، سنگاپور، هنگکنگ و تایلند گفتگوهای عمیقی انجام شده است که البته قسمتی از این تحقیق در سال 2019 و بخش بعدی آن در سال 2020 تکمیل شد.
گروه تحقیق بهطور متمرکز با مدیران به بحثوگفتگو پرداخته و نسبت به جمعآوری دادهها اقدام کردند. در حقیقت این گزارش بر پایه مصاحبههایی است که توسط موسسه روابطعمومی آمریکا با مدیران ارشد ارتباطات و روابطعمومی شرکتهای فعال در صنایع خودروسازی، انرژی، آموزش و پرورش و غیره انجام شده است.
یافتههای مصاحبه به روش گروه متمرکز و در شرایط کرونا بهشکل موضوعی با 20 تن از مدیران ارشد ارتباطات به بحث گذاشته شده و نتیجه گفتگو در دو مرحله شامل مصاحبه و مباحثه در ابتدای سال 2022 با عنوان گزارش آینده ارتباطات در آسیا 2021 منتشر شده که در جشن ملی روابطعمومی از سوی آقای باقریان انتخاب و ترجمه شده و اینک تبیین و ارایه آن بر عهده بنده گذاشته شده است.
در چکیده گزارش آمده است که این گزارش به بررسی الگوهای رایج تغییرات و نوآوریهایی میپردازد که بر ارتباطات، نحوه تعامل با ذینفعان و مدیریت اعتبار شرکتهای آسیایی تاثیر میگذارند.
براساس گزارش سال 2019 موسسه مکنزیگلوبال، پیشبینی میشود که آسیا کماکان پیشرفت خود را در اصلیترین شاخصهای اقتصادی از جله تولید ناخالص داخلی ادامه میدهد. از سویی دیگر نیمی از کاربران اینترنت دنیا (2/2میلیارد) در آسیا حضور دارند که نشانهای از پیشرفت فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی در این قاره است. حدود 65 درصد از ترافیک منطقهای آسیا اقیانوسیه متعلق به گوشیهای هوشمند است.
محورهای عمده این گزارش دربرگیرنده مواردی از جمله اینکه آینده آسیا در گرو امروز است، تحول در کارکردهای ارتباطات، رشد تصاعدی فناوری ارتباطی، تمرکز بر ارتباطات داخلی سازمان و توجه به ابعاد زیستمحیطی، اجتماعی و شرکتی در حاکمیت است. سه محور مسایل زیستمحیطی، امور اجتماعی و نقش شرکتها در اداره کشور نیز مورد تاکید قرارگرفته است.
در این گزارش همچنین بهموضوع اقتصادهای دیجیتال آسیا و اینکه بسیاری از کشورهای آسیایی در رتبههای بالای اقتصادهای دیجتال قرار دارند، اشاره شده است.
پلتفرمهای دیجیتال، متفاوت از بازاری به بازار دیگر در آسیا دانسته شده و استفاده ارتباطگیرندگان برای دسترسی به ذینفعان داخلی و خارجی از چندین پلتفرم رایج نظیر واتساپ، وایبر، ویچت، مایکروسافتتیمز و سایر پلتفرمها اجتنابناپذیر عنوان شده است.
این گزارش بازار هر منطقه یا هرکشور آسیایی را بسیار متفاوت از یکدیگر با سیستمهای عامل دیجیتال متفاوت دانسته و عاملان اجرایی را بهطور فزایندهای منطقهای و محلی برشمرده است. البته باید گفت منظور از کشورهای آسیایی نه تمام کشورهای قاره آسیا بلکه کشورهای پیشگام در حوزه فناوریهای ارتباطی و اطلاعاتی مدنظر بوده است.
درتحقیق مذکور که بهصورت گزارشی جامع ارایه شده بهموضوع کووید-19 بهعنوان عاملی تاثیرگذار در تحولات ارتباطی نیز پرداخته شده است.
مدیرانی که با آنها مصاحبه شده دلایلی را مطرح کردهاند که بروز کرونا موجب رشد فناوریهای ارتباطی بهصورت تصاعدی شده است و علاوه بر رشد فناوریهای ارتباطی موجب تغییراتی در مسایل سیاسی و اجتماعی و سبک ارتباطات اجتماعی و حرکت بهسوی غیررسمی شدن ارتباطات را رقم زده است.
بر اساس این گزارش، کووید-19 بهمثابه کاتالیزوری برای تغییر در روشهای ارتباطی بوده که رهبران بر این موضوع تمرکز دارند که چگونه این تغییرات در قالب یک برنامه منسجم ارتباطی در سطح جهان جای میگیرد؛ زیرا رشد سریع فناوری بر عملکرد ارتباطی فشار وارد میآورد و باعث افزایش سرعت تغییر تحت تاثیر رشد فناوری و نوآوری، کووید-19، عوامل سیاسی و اجتماعی شده است. از سویی دیگر تغییر در سبک ارتباطات اینگونه بوده که از نظر لحن و ارایه غیررسمیتر، سرمایهگذاری بیشتر در حوزه فناوری ارتباطات، افزایش پاسخگویی و کوتاه شدن اندازه پیامها را سبب شده است.
از این حیث در کشور ما نیز شاهد تغییرات رو به پیشرفت و امیدوار کنندهای هستیم اگر همچنان به مسیر رو به رشد خود ادامه دهد شاهد تغییرات مثبت در سبکهای ارتباطی موجود خواهیم بود.
در بخش دیگری از گزارش مذکور به مقوله ارتباطات راهبردی و موثر پرداخته شده است و در این باره چنین آمده است که از نظر تاریخی، نقش ارتباطات در آسیا بهمثابه کارکرد مطبوعات تلقی میشود که بهسرعت در حال تکامل و پیشرفت بوده و ایفای نقش راهبردی فعال، جایگزین میشود.
در باره اینکه نقش ارتباطات استراتژیک چگونه باید باشد، آموزشهای مستمر را همچنان مورد نیاز دانسته است. البته در این باره باید گفت که در حوزه ارتباطات و روابطعمومی هرساله رشتهها و عناوین درسی جدیدی لازم است تا به دروس دانشگاهی افزوده شود. بهنحویکه در سایر رشتههای دانشگاهی کمتر درخواستی در این زمینه مشاهده میشود و دلیل آن هم ضرورت بروز بودن آموزش همگام با تحول و نوآوری در رسانههای اجتماعی و ارتباطی و نیازهای آموزشی جدید هستیم.
از دیگرمحورهای مورد اشاره در این گزارش، ایجاد فرهنگ جدید دنیای دیجیتال است. فرهنگ بر نحوه تعامل افراد روی پلتفرمهای دیجیتال اثر دارد و بر تفسیر معیارها تاثیرگذار بوده است.
می توان گفت بر اساس این گزارش نوعی سردرگمی میان مدیران کشورهای آسیایی موردمطالعه این تحقیق وجود دارد. با وجود فشارها برای ارایه معیارهای قویتر اما گویا نمیدانند از کجا باید شروع کنند.
از مباحث دیگر مطرح شده در این گزارش، مسئله هوش مصنوعی و کارکردهای آن از نگاه مدیران است و نتایج حاصل شده بیانگر این است که هوش مصنوعی یک نیروی قدرتمند و مثبت است و در بازار آسیا کاربردهای متنوعی دارد از جمله: ذخیرهسازی و سازماندهی دادهها، آموزش و ارتقای مهارتهای کارکنان، نوشتن اخبار و گزارشهای سالانه، تبدیل متن به ویدئو، تحلیل مکالمه ای رسانههای اجتماعی و انجام تحقیقات رسانهای.
بخش دیگری از گزارش به اقتصاد دیجیتال و اینکه کدام رسانهها و پلتفرمها پیشگام در اقتصاد دیجیتال هستند اشاره میکند. با رشد فناوری، تلفن همراه بهعنوان رسانه اول، پیشگام تغییرات و نحوه ارتباط شرکتها عنوان شده است. سرمایهگذاریها نیز در وبسایتها کمتر و بیشتر روی برنامهها و اپها خواهد بود.
در این گزارش پیشبینی شده است بسیاری از پلتفرمهای اجتماعی محلی در آسیا یک اکوسیستم آنلاین کامل را ارایه میکنند و به مردم این امکان را میدهند که اغلب یا تمام فعالیتهای آنلاین روزانه خود را از طریق آن پلتفرم انجام دهند.
اشتراکگذاری و شخصیسازی از نتایج تحقیق انجام شده است و در گزارش آن بر مقوله سرمایهگذاری بیشتر روی محتوای شخصیسازیشده اشاره دارد.
تمرکز بیشتر بر رسانههای دارای مالکیت فردی و اشتراکگذاری و همچنین متنفذان آنلاین خواهد بود و البته میزان نفوذ رسانهها در هر کشور تفاوت دارد. بهعنوان نمونه در ژاپن، بهعنوان یکی از کشورهای پیشگام در حوزه فناوری ارتباطی و اطلاعاتی با ترافیک بالای اینترنت، این رسانههای سنتی هستند که همچنان مهمترین و موثرترین کانالهای ارتباطی محسوب میشوند.
شیوع کووید-19 و افزایش شدید سرمایهگذاری در منابع و مدیریت زمان، سرمایهگذاری در فناوریها برای برقراری ارتباط بهتر با کارکنان و افزایش60 درصدی حجم جستجوی کار در لینکداین بهویژه جستجوی کار از راه دور در بازارهای کلیدی مانند چین، هند، استرالیا و سنگاپور از دیگر یافتههای این تحقیق است.
موردتوجه قرار گرفتن مدیران داخلی و اینکه کارکنان میخواهند که رهبرانشان بیشتر دیده شوند نیز از دیگر مباحث مورد اشاره در این گزارش است. مدیران، بیشتر در سیستمعاملهای رسانهای اجتماعی حضور دارند و بعضی از رهبران این دیدهشدن را پذیرفتهاند. زیرا کارکنان نیز دوست دارند دیده شوند و به آنها اجازه میدهد در دستیابی به اهداف شرکت موفقتر باشند. اینترانت در سازمانها حضور فعال مدیران را میطلبد. البته در ایران در صفحات اصلی وبسایت سازمانها این حضور همیشه وجود دارد و بهعنوان نمونه، در وبسایت دانشگاه ما 70 درصد محتوا را مطالبی پیرامون مدیران تشکیل میدهد.
درگیر شدن با تلفن همراه در کار و اینکه مرز بین زندگی شخصی و حرفهای ناپدید شده زیرا کارکنان به ارتباطات شخصیتر تمایل دارند از دیگر موضوعات این گزارش است. کارمندان در آسیا میخواهند از ابزارهای دیجیتالی که در حال حاضر در زندگی شخصی خود استفاده میکنند در شغل نیز بهکار ببرند.
یافتههای تحقیق موسسه آمریکایی به تغییرات فرهنگی حادث شده در کشورهای آسیایی نیز اشاره دارد و در گزارش ارایه شده آمده است که کووید-19 سبب ایجاد برخی تغییرات در راستای بهتر شدن ارتباطات شده است اما مقاومت در برابر تغییر را منجر به حذف شرکتها در بازار رقابت عنوان میکند. تمرکز روی تغییرات فرهنگی از سطوح بالای مدیریت به پایین قرار دارد. شرکتهایی که در برابر نوآوریها مقاومت میکنند منجر به حذف خودشان در بازار رقابت میشود و هرگز نمیتواند به گذشته خود باز گردند.
از سویی دیگر در این گزارش به سرمایهگذاری برای تامین نیازهای مهارتی اشاره شده است. آمادهشدن برای پیشرفت در آینده کاری، مانند اتوماسیون، درگیرکردن نیروی کار چند نسلی بهعنوان یک اقدام کلیدی، نوآوری و توسعه در منطقه آسیا اقیانوسیه که کمک به کمبود مهارتهای کلیدی مورد نیاز میکند، از دیگر مباحث مطرح شده در گزارش محسوب میشود.
توسعه پایدار، محیطزیست، جامعه و حکومت و ظهور مسایل مدیریت از دیگر محورهای گزارش است. اینکه رهبران ارتباطات به بحثهای ژئوپلیتیک کشیده میشوند اما شرکتها برای مشارکت تردید دارند و بهنوعی در پوسته محافظهکاری قرار میگیرند از چالشهای مطرح شده در این گزارش است.
اینکه دولت جدید آمریکا به ریاست جمهوری بایدن بر روی موضوعاتی از قبیل مقررات جدید، تعامل بیشتر با مشتری تاکید دارد را نیز حاکی از این دانسته شده که رهبران آینده بیشتر بهدنبال ابرازنظر در مورد مسایل اجتماعی هستند و از شرکتها خواسته میشود مسایل حیاتی را ارزیابی کنند. بهعنوان نمونه، تاثیر مقررات و قوانین بر نام تجاری یا شهرت شرکت را مورد رصد قرار بدهند و دیگر آنکه در مورد چه مسایلی از منظر جهانی صحبت کنیم. اینکه روابطعمومی و ارتباطات چه نقشی در جهانیسازی محتوا دارند و اینکه در چه مسایلی از منظر جهانی ورود کنند.
در جمعبندی گزارش آینده ارتباطات در آسیا میتوان این موارد را برشمرد:
– آسیا از نظر دگرگونی فناوری در جهان پیشتاز است.
– آسیا بلوک یکپارچه ارتباطی نیست و در ابعاد مختلف، بسیار متنوع است.
– همهگیری کووید-19 تحول ارتباطات در آسیا را تسریع کرد.
– تغییر بهسمت تلفن همراه بهمثابه “رسانه اول” و تاکید بیشتر بر ارتباطات داخلی شیوه آینده است.
– تمرکز شرکتهای آسیایی بر روی مسایلESG بهویژه در مورد توسعه پایدار موضوع دیگریاست که در جشن ملی روز روابطعمومی باید به آن اشاره کرد.
به ثمر نشستن تلاشها و مکاتبههای مختلف با وزارت علوم مبنی بر درخواست برای افزایش گرایشهای جدید دانشگاهی که از سال 86 ادامه داشت خوشبختانه مورد تصویب قرار گرفت.
گرایشهایی مانند رسانههای اجتماعی، امور بازرگانی و صنعت، امور بینالملل، امور اجتماعی و فرهنگی است که از مهرماه سال جاری بهاجرا درمیآید.
امیدوارم در کنار رشد کمی رشته ارتباطات، شاهد رشد کیفی آن نیز باشیم تا آنجا که به مدل روابطعمومی فکورانه که حرفهایی برای گفتن در جهان دارد دست یابیم.
دکتر عاملی: روابطعمومی متاورس، عرصه حضور سه بعدی، محسوس، هویتدار، هویت بخش، غیر مرکزی، منعطف برای تغییر همراه با مشارکت همگانی در فضای دوم است
دکتر عاملی در این مراسم با تبریک و شادباش روز ملی روابطعمومی اظهار داشت: جا دارد اجتماع جامعه روابطعمومی در کنار هم را جشن گرفته اگرچه الزامات جشن شادی است اما باید جنبههای شادیآفرین در جشن ملی وجود داشته باشد که همین با هم بودن یک ظرفیت فرهیخته و توانمند است که باید آن را پاس بداریم.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، افزایش بهرهوری و کارآمدی سازمان را نیز از جمله وظایف روابطعمومیها دانست و اضافه کرد: بهرهوری مفهوم پیچیدهای است ولی مدیریت کردن بین داده و ستانده و ستانده را افزایش دادن نسبت به داده از جمله مسئولیت حوزه بهرهوری در سازمان است. تقویت نوآوری حرفهای و نوآوری مردم هم از جمله وظایف روابطعمومیهاست. روابطعمومیها باید بتوانند نوآوری را درون سازمان و مشارکت دادن ذینفعان و مردم را برای خلق نوآوریها به وجود آورند.
برخی مسائل روابطعمومی
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه مسأله اصلی روابطعمومیها با توجه به شرایط خاصی که در آن قرار گرفتهایم منجمله آزادسازی قیمتها نمیتواند ما را بیتفاوت از کنار مسائل عبور دهد گفت: برای پرداختن به موضوع روابطعمومی یا متاورس ابتدا لازم است روی مفهوم روابطعمومی متمرکز شویم. ابتدا باید بدانیم مسأله اصلی روابطعمومیها در طول تاریخ چه بوده و امروز چه هست؟ چند مسأله به عنوان مسائل اصلی میتواند برجسته شود که مسأله اول کمک کردن به ارتقاء کیفی و اجتماعی سازمان است یعنی روابطعمومی نهادی است که باید بتواند سازمان را آبرومند در درون و بیرون خودش قرار دهد.
استاد دانشگاه تهران گفت: مسأله دوم تأمین همبستگی سازمانی و احساس افتخار نهادی است زیرا این امور تصنعی و سوری نیست و روابطعمومی باید کمک کند تا احساس همبستگی و افتخار متعلق بودن به یک سازمان تقویت شود. مسأله سوم تقویت سرمایه انسانی و اجتماعی برای کارکنان سازمان است که در عین مهم بودن جزو مسئولیتهای نهادی روابطعمومی است. به عبارت دیگر سرمایه انسانی یعنی تراکم دانش و توان یک فرد که روابطعمومی بتواند آنها را به فعلیت درآورده و به نمایش بگذارد و ناشناختهها را به سرمایه انسانی شناخته شده سازمان تبدیل کند. این همان حس عضویت درون سازمانی و حس عضویت ملی است. سرمایه اجتماعی سازمان ضمن اینکه تامینکننده اعتبار یک سازمان است ولی ابعادی از امید به آینده، اعتماد اعضاء سازمان به سازمان، ریاست و ارکان سازمان و حس همدلی و همت همکاری مسئولانه با سازمان است که مسئولیت راهبری سرمایه اجتماعی سازمان بر عهده روابطعمومیهاست.
وی در توضیح مسأله چهارم اظهار داشت: تقویت و توانمندی سازمان در ارائه خدمت، قطعات پیشران اصلی خدمات کیفی و بهینه سازمان است هر چند خدمات حرفهای باشد باز هم جزو مسئولیتهای روابطعمومی است که از این امر مهم صیانت کند و نقش راهبری و نظارت را داشته باشد.
دکتر عاملی در توضیح مسأله پنجم روابطعمومی بیان داشت: ایجاد فضای صمیمی درونسازمانی و برونسازمانی در پیوند با مردم از دیگر مسائل مرتبط با روابطعمومی است. به عبارت دیگر روابطعمومیها نباید تبدیل به دستگاههای صوری، بروکراتیک و خشک صنعتی شوند، که در این صورت قابلیتهای کیفی خودشان برای ایجاد صمیمیت در سازمان را از دست میدهند.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، افزایش بهرهوری و کارآمدی سازمان را نیز از جمله وظایف روابطعمومیها دانست و اضافه کرد: بهرهوری مفهوم پیچیدهای است ولی مدیریت کردن بین داده و ستانده و ستانده را افزایش دادن نسبت به داده از جمله مسئولیت حوزه بهرهوری در سازمان است. تقویت نوآوری حرفهای و نوآوری مردم هم از جمله وظایف روابطعمومیها است. روابطعمومی ها باید بتوانند نوآوری را درون سازمان و مشارکت دادن ذینفعان و مردم را برای خلق نوآوریها به وجود آورند.
وی افزود: در حال حاضر با آزادسازی قیمتها مواجه شدهایم. دولت سیاست آزادسازی قیمتها را دنبال میکند. ۷۷ کشور این مسیر را طی کردهاند که برخی از آنها موفق بوده و برخی از آنها نیز شکست خوردهاند. دکتر عاملی در توضیح کشورهای موفق در این طرح گفت: مهمترین متغیر موفقیت این کشورها، مردم و همراهی مردم بوده است. فرهنگی شدن این اقدام نجاتبخش سرمایه ملی بوده و همه جانبهنگری در موضوع برای تغییر بزرگ اقتصادی لازم است.
روابطعمومی مردم
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در مورد روابطعمومی مردم بیان داشت: ما در قبال مردم مسئولیت سنگین داریم به خصوص در شرایط و بحرانهای اجتماعی و فشارهای اقتصادی سنگینی که بر دوش مردم وارد میشود؛ ولی مسأله زمانی پیچیده میشود که تبعیض اجتماعی درباره مردم صورت میگیرد. به عبارت دیگر قشری بهرهمند هستند و قشری بیبهره و روابطعمومیها در قبال مردم وظیفه دارند و مسئولیت اجتماعی روابطعمومیها در همه وضعیتها خصوصاً شرایطی که جامعه با فشار اقتصادی مواجه است اولویت پیدا میکند.
وی افزود: در حال حاضر با آزادسازی قیمتها مواجه شدهایم. دولت سیاست آزادسازی قیمتها را دنبال میکند. ۷۷ کشور این مسیر را طی کرده اند که برخی از آنها موفق بوده و برخی از آنها نیز شکست خوردهاند. دکتر عاملی در توضیح کشورهای موفق در این طرح گفت: مهمترین متغیر موفقیت این کشورها، مردم و همراهی مردم بوده است. فرهنگی شدن این اقدام نجاتبخش سرمایه ملی بوده و همه جانبهنگری در موضوع برای تغییر بزرگ اقتصادی لازم است.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی درباره مسئولیت داشتن روابطعمومی ها در قبال مردم اظهار داشت: پویش اجتماعی و حمایتی هر سازمان، در درجه اول مرتبط با پرسنل خودش، ذینفعان و جامعه پیرامونش است و باید حمایت کنیم تا پویشهای اجتماعی راهاندازی شود و برای حمایت از مردم این پویشهای اجتماعی را نباید دست کم گرفت.
وی ادامه داد: امروز بخش عظیمی از دنیای پیشرفته متعلق به پویشهای اجتماعی است. در برخی از کشورها مانند آمریکا، ۴۰ درصد مردم در پویشهای اجتماعی عضویت دارند. کمپینهای اجتماعی در این کشورها عمدتاً برای یک مسئولیت اجتماعی است، مانند حمایت از محیط زیست، جلوگیری از تخریب زمین و حمایت از خانوادههای تک سرپرست که ما نیز هم اکنون با یک جامعه تک سرپرست بزرگ مواجه شدهایم.
دکتر عاملی با این توضیح که پویشهای اجتماعی یک دولت دوم هستند افزود: گاهی اوقات در برخی کشورها، این پویشهای اجتماعی، دولت اول محسوب شده و برای جبران خلاءهای اجتماعی ایجاد میشوند. لذا داشتن روابطعمومی مردمی برای مردم و با مردم به عنوان متغیر اثرگذار بر همه مسئولیتهای فردی و اجتماعی است و یک سرمایه اجتماعی تأثیرگذار به حساب میآید. همچنین این پدیده دو سویهای است که محصول اعتماد مسئولین به مردم و مردم به مسئولین است. بنابراین ما نیز باید به مردم اعتماد کنیم تا اعتماد مردم به مسئولین تامین شود وگرنه یک رابطه یکسویه نمیتواند سرمایه اجتماعی خلق کند؛ چرا که بدون اعتماد به مردم نمیشود انتظار اعتماد مردم به دولت را داشت.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی با بیان این پرسش که مردم چگونه اعتماد میکنند؟ عنوان کرد: یکی از زمینههای اعتماد مردم در این شرایط، کاهش بروکراسیهای اداری است. هر چند بروکراسی برای احراز اعتماد است اما برداشتن بروکراسی یعنی من به تو اعتماد دارم بنابراین لازم است بروکراسیها را کاهش داد زیرا رنجی که مردم در ازای بروکراسی میکشند رنج بزرگی است. به هرحال در شرایط فعلی هم تبیین چرایی تغییرات اقتصادی برای کارکنان و مردم اهمیت دارد و هم یافتن راهحلهای مناسب به کسانی که در معرض مشکلات بیشتری قرار میگیرند.
متاورس چیست؟
دکتر عاملی سپس به تبیین موضوع اصلی سخنرانی خود یعنی روابطعمومی متاورس پرداخت و در پاسخ به این سئوال که متاورس چیست؟ گفت: متاورس جزو جدیدترین مفاهیمی است که زیرساختهای ۱۰ ساله دارد و شرکت فیسبوک که امروز عنوانش را به متا تغییر داد ۱۰ سال است که در این حوزه سرمایهگذاری میکند تا بتواند فضا را برای خود فراهم کند. نیاز است به متاورس به عنوان زیستجهان جدید نگاه کنیم، زیرا متاورس جبرانکننده ضعف فیزیکی واقعی بودن جهان مجازی است.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی با اشاره به اینکه امروز بخش عظیمی از عمر افراد در اینترنت می گذرد اظهار داشت: امروزه مردم انواع دادهها را در بستر موبایل استفاده میکنند که این همان فضای صنعتی است و افراد احساس اینهمانی از فضای دوم ندارند زیرا وقتی افراد وارد فضای دوم میشوند، ورود به جهان دیگر را احساس میکنند.
استاد دانشگاه تهران افزود: متاورس تلاش دارد این مرز را از بین ببرد به عبارت دیگر فرد همان احساس فیزیکی واقعی مانند لمس کردن، حس کردن و ارتباط برقرار کردن را که در جهان فیزیکی دارد با ظرفیتهای ابزار متاورسی بتواند در فضای دوم مانند فضای اول تجربه کند. فضای دوم، فضای صنعتی است و افراد تلاش میکنند با صنعت، فضای دوم را شبیه فضای اول کنند و تقویت حس نسبت به فرا جهان در روح این تغییرجدید وجود دارد.
قابلیتهای همکارانه متاورس
وی ادامه داد: متاورس فضایی واقعی است که تجربه زندگی واقعی و خلق نامحدود را ایجاد میکند یعنی محیط ادامهدار است. محیط مجازی محیطی نیست که قطعکننده باشد مانند جهان فیزیکی که وقتی ساختمانی را میسازید بالاخره کار در یک نقطهای تمام میشود، اما محیط مجازی یک محیط ادامهدار است و امکان تکمیل کردن را در همه موقعیتها فراهم میکند. زیرساخت این فضا، سیستم اقتصادی است به عبارت دیگر هدف متاورس بهرهوری اقتصادی است.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی در توضیح لایه محتوا خاطرنشان کرد: پلتفرمهایی هستند که دنیاهای زنده به وجود میآورند. فضای مجازی فضای کاملا به لحظه و در لحظه است و این به لحظه و در لحظه بودن وقتی قابلیتهای آن، حالت واقعی پیدا میکند مفهوم متاورس را شکل میدهد.
وی در ادامه به لایه زیرساخت اشاره کرد و افزود: در این لایه صنعت و فناورهای بلاکچین و NFD هایی که در این محیط شکل میگیرد و پایه یک اعتبار را برای متاورس ایجاد میکند، مطرح است.
دکتر عاملی منظور از لایههای اساسی را همان لایههای اساسی اینترنت معرفی کرد و افزود: ابزارهای اولیه متاورس، واقعیت مجازی است زیرا بهعنوان یک صنعت با ابزار و عینکهای خاص و چشمبندهایی که میبندند، جهان سه بعدی را دیده و گویی کاملا در حال حرکت در آن هستند مانند قرارگرفتن در طبیعت، آب و اقیانوس یا حتی احساس ضربه خوردن در فضای واقعیت مجازی.
واقعیت گسترده به یک معنی یعنی واقعیت قطعی، چرا که داده مبنا، محاسباتی و تامینکننده هدفهای الگوریتمی است. حال باید گفت این مجموعه با NFDها بهم متصل میشوند. در واقع NFDها، دادههای غیر قابل تغییرند که رمزگذاری شده و با زبان بلاکچین تنظیم میشوند.
ابزارهای اولیه متاورس
استاد دانشگاه تهران در توضیح واقعیت افزوده بهعنوان یکی از اولین ابزارهای متاورس بیان داشت: واقعیت افزوده ابزار دیگری است نسبت به فضای متاورس که در واقع با افزودگیهایی مانند هولوگرام عمل میکند. هولوگرامها پدیدههایی هستند که وقتی در اینجا و درهمین قالب قرار میگیرند دکور را متحول میکنند و برای هر فرد دکور متناسبی ایجاد میکنند به عنوان مثال: قرار گرفتن یک گلدان در یکجا یا دیوار زیبایی که بیان دیگری از بودن را نشان میدهد. واقعیت افزوده واقعیتی است صنعتی که به عرصه محیط مجازی افزوده میشود.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی، هدف از واقعیتهای ترکیبی را ترکیبکنندگی بین این امور دانست و اضافه کرد: بنیان این ابزار، واقعیت گسترده است و همانطور که از نامش پیداست اولاً ماهیت ریاضی دارد مثلا وقتی از آن در صنعت پزشکی استفاده میشود دیگر به شکل جراحی سنتی نخواهد بود که بیمار از دست برود و ما افسوس بخوریم که چرا نتوانستیم او را نجات بدهیم. به عبارت دیگر واقعیت گسترده در صنعت پزشکی تبدیل به یک مفهوم محاسباتی ریاضی قطعی میشود.
وی ادامه داد: واقعیت گسترده به یک معنی یعنی واقعیت قطعی، چرا که داده مبنا، محاسباتی و تامینکننده هدفهای الگوریتمی است. حال باید گفت این مجموعه با NFDها بهم متصل میشوند. در واقع NFDها، دادههای غیر قابل تغییرند که رمزگذاری شده و با زبان بلاکچین تنظیم میشوند.
دکتر عاملی اظهار داشت:NFDها برای افراد، داراییهای منحصربهفرد ایجاد میکنند. دادههای غیر قابل تغییر که تبدیل به داراییهایی میشوند به عنوان مثال: وقتی کسی زمینی را به عنوان دارایی مبتنی بر NFDخریده است، یک مالکیت برای خود احراز کرده است که دیگران برای تصرف در آن فضا باید اقدام به خرید زمین یا اجاره زمین کنند مثل اتفاقی که در جهان واقعی میافتد.
وی در ادامه بیان داشت: در این مسیر بهرهگیری از مزیتهای جهان فیزیکی از طریق تبدیل ماهیتهای فیزیکی واقعی به سمت ماهیتهای فیزیکی مجازی انجام شده و ساخت جهان جدید با همکاری جهانی توسط کاربران انجام می شود. به عبارت دیگر سازنده این جهان کاربران هستند و نه دولتها و حتی شرکتها. در جهان متاورس، هر کاربر جهان خود را میسازد و یک نوع احساس اینجا خانه من است، برای کاربر، خانواده، بنگاههای کوچک و بزرگ فراهم میشود. اینجا خانه من است یعنی هر فردی یک مالکیت خاص برای خودش ایجاد کرده و این طبیعی است که سازمانهای بزرگ به اعتبار اینکه سرمایهگذاریهای بیشتری میکنند توانایی بیشتری دارند؛ مانند فیسبوک.
کسب و کار متاورس
وی افزود: در متاورس مشاغل به کسب و کارهای بزرگ تبدیل میشوند زیرا اولین پیشبینیها بر این است که بازار متاورس و کسب و کارهای آن تبدیل به بازار یک تریلیون دلاری میشود به عبارت دیگر یک تریلیون دلار یعنی یک هشتادم اقتصاد جهان.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: برآورد شده این فضا در سال ۲۰۲۴ ظرفیت ۸۰۰ میلیارد دلاری دارد و امروز شاید متاورس بیشتر از طریق تبلیغات، تجارت اجتماعی، رویدادهای دیجیتال، سختافزارها و امور مرتبط با واقعیت مجازی، واقعیت گسترده درآمدزایی میکند.
وی دایره رشد صنعت متاورس را شامل چهار قلمرو آگهیهای تبلیغاتی، بازارهای واقعیت مجازی، سرگرمیهای زنده برخط و بازیهای نرم افزاری عنوان کرد و افزود: شاید بتوان گفت بیشترین سرمایهگذاری امروز در حوزه بازیهایی است که با ظرفیت متاورس در حال استفاده شدن هستند.
بر همین مبنا توسعهها صورت میگیرد. فیسبوک حدود ۱۷ میلیارد دلار در ۱۴ مرکز داده در آمریکا و حدود ۴.۱ میلیارد دلار در ۴ مرکز داده در سطح بینالمللی سرمایهگذاری کرده که بالغ ۲۱.۳ میلیارد دلار میشود. کافی است آن را با درآمد نفتی ایران در سال گذشته مقایسه کنید. این ابرسازمانهایی که دو و نیم میلیارد کاربر جهان را جذب خود کرده سرمایهگذاریهای مالی انجام دادهاند.
سرمایهگذاریهای گسترده متا (فیسبوک)
دکتر سعیدرضا عاملی با اشاره به تبدیل شدن پلتفرم فیسبوک به متا اظهار داشت: زاکربرگ بنیانگذار فیسبوک به دو دلیل پلتفرم فیسبوک را به متا تبدیل کرد: اولین دلیل، تقویت حس حضور بود تا محیط تبدیل به محیط واقعی فیزیکی شود در نتیجه فرد درگیر حس حضور قویتر و تامین ماهیت حضوری میشود و دلیل دوم تأمین ماهیت فیزیکی حضوری است که این دو نیز لازم و ملزوم یکدیگر هستند.
وی در ادامه بیان داشت: در این مسیر بهرهگیری از مزیتهای جهان فیزیکی از طریق تبدیل ماهیتهای فیزیکی واقعی به سمت ماهیتهای فیزیکی مجازی انجام شده و ساخت جهان جدید با همکاری جهانی توسط کاربران انجام میشود. به عبارت دیگر سازنده این جهان کاربران هستند و نه دولتها و حتی شرکتها. در جهان متاورس، هر کاربر جهان خود را میسازد و یک نوع احساس اینجا خانه من است، برای کاربر، خانواده، بنگاههای کوچک و بزرگ فراهم میشود. اینجا خانه من است یعنی هر فردی یک مالکیت خاص برای خودش ایجاد کرده و این طبیعی است که سازمانهای بزرگ به اعتبار اینکه سرمایهگذاریهای بیشتری میکنند توانایی بیشتری دارند؛ مانند فیسبوک.
دکتر عاملی با بیان اینکه نوآوری با هدف جذب نگاهداری کاربران فیسبوک در بستر متفاوت انجام میشود بیان کرد: در سرمایهگذاریهای این حوزه مفهومی به نام iteration اهمیت دارد. iteration به معنی تکمیل کردن است به عنوان مثال شبیه گلوله برفی است که وقتی حرکت میکند، ابتدا کوچک است ولی وقتی در مسیر حرکت میکند تبدیل به یک کوه برف میشود.
وی افزود: بستر متاورس بر مبنای iteration شکل گرفته که آرام آرام از درون آن یک سازمان متاورسی بزرگ بر اساس اقدامات روابطعمومی در سازمان به وجود آمده و سازمان یک ماهیت محسوس برای ذینفعان خود پیدا میکند یعنی داراییهای سازمان کاملاً برای اعضای سازمان شناخته شده وکاربرد عملی در این محیط دارد.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی افزود: بر همین مبنا توسعهها صورت میگیرد. فیسبوک حدود ۱۷ میلیارد دلار در ۱۴ مرکز داده در آمریکا و حدود ۴.۱ میلیارد دلار در ۴ مرکز داده در سطح بینالمللی سرمایهگذاری کرده که بالغ ۲۱.۳ میلیارد دلار میشود. کافی است آن را با درآمد نفتی ایران در سال گذشته مقایسه کنید. این ابرسازمانهایی که دو و نیم میلیارد کاربر جهان را جذب خود کرده سرمایهگذاریهای مالی انجام دادهاند.
وی ادامه داد: فقط فیسبوک در منطقه اروپا ۱۰ هزار پرسنل جدید برای متاورس استخدام کرده و ۲۲ درصد پرسنل خودش را برای متاورس افزایش داده است. اینها بازارگرمی نیست و بسیاری از اقدامات بنیادین در این عرصه انجام می شود.
دکتر عاملی خاطر نشان کرد: رئیس مرکز زیرساخت و داده متا اعلام کرده آنها ۴۸ ساختمان فعال دارند و ۴۷ ساختمان دیگر نیز درحال ساخت است تا بتوانند این سرمایه متاورس را در فیسبوک بهوجود آورند.
همچنین در سال ۲۰۱۴ خریدهایی انجام دادهاند که بنگاههای بزرگ مانند گوگل، یوتیوب، توییتر و فیسبوک توانستهاند بنگاههای کوچک را بخرند. به عبارت دیگر میروند بنگاههای مرتبط با خودشان با قابلیتهای بالا را که دائما در افزایش بودهاند را میخرند. لذا اپلیکیشن «اوکلوس» را به مبلغ 2.4 میلیارد دلار در سال ۲۰۱۴ خرید و در سال ۲۰۱۶ «اوکلوس ریفت» که نمایشگر سربند واقعیتهای مجازی است و همچنین در سال ۲۰۱۸ نیز هدست اوکلوس گو» را راهاندازی کرد.
وی ادامه داد: جستجوی بصری- نزدیک شدن به عرصههای واقعیتر از فعالیتهایی است که گوگل لنز انجام داده است. گوگل لنز با راهانداختن این پلتفرم تلاش میکند تا نزدیک شدن به واقعیت را تقویت کند و این امکان را به اینستاگرام نیز اضافه میکنند.
دکتر عاملی در مثالهای دیگری از آزمایشگاه متا گفت که در حال آزمایش ساخت دستکش مخصوصی است که به کاربر امکان میدهد در فضای متاورس حس لامسه را تجربه کنند یا عینک مخصوص هوشمندی که متا طراحی کرده و نیاز به هدست یا بسیاری از امکانات اضافه شده برای احساس بصری در جهان واقعی طبیعی بودن ندارد.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی افزود: بر همین مبنا توسعهها صورت میگیرد. فیسبوک حدود ۱۷ میلیارد دلار در ۱۴ مرکز داده در آمریکا و حدود ۴.۱ میلیارد دلار در ۴ مرکز داده در سطح بینالمللی سرمایهگذاری کرده که بالغ ۲۱.۳ میلیارد دلار میشود. کافی است آن را با درآمد نفتی ایران در سال گذشته مقایسه کنید. این ابرسازمانهایی که دو و نیم میلیارد کاربر جهان را جذب خود کرده سرمایهگذاریهای مالی انجام دادهاند.
ورود هوش مصنوعی یعنی انسانی شدن متاورس
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی با تأکید بر اینکه ورود هوش مصنوعی یعنی انسان شدن متاورس اظهار داشت: یکی از خطاهای که افرادی که در متاورس کار میکنند این است که دوباره دنبال آواتارهای صنعتی هستند، زیرا آواتارهای صنعتی یک بار در جهان دوم شکست خوردهاند. آنها در جهان دوم اسم را عوض کردند که یک ماهیت متفاوت از خود نشان داد و به این ترتیب آواتارها جای آدمها را میگرفتند. این یک مسیر شکست خورده است و مسیر درست آن است که انسان در فضای مجازی توسعه پیدا کند و خودش و تعاملات خودش را در آن فضا مشاهده می کند بنابراین فضایی مهم است که میتواند هدف متاورسی را فراهم کند.
روابطعمومی متاورس
در ادامه دکتر عاملی روابطعمومی متاورس را تعریف کرد و بیان داشت: روابطعمومی متاورس عرصه حضور سه بعدی، محسوس، هویتبخش ، هویتدار، منعطف، غیرمرکزی برای تغییر همراه با مشارکت همگانی در فضای دوم است. این محیط همین خصوصیاتی که میگوییم با تفاوتهایی راجع به خود انسان واقعی است اما ما به عنوان انسان واقعی به زمین متصل هستیم و وقتی به متاورس میرویم پرواز کرده و با همه جهان مرتبط میشویم.
وی اضافه کرد: مفهوم جهان در این معنا تحقق پیدا میکند در حالی که این مفهوم در انسان فیزیکی تحقق پیدا نمیکند به عبارتی انسان متاورسی و روابطعمومی متاورسی، بستری فرا مکانی و فرازمانی دارد.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: حضور روابطعمومی در فضای متاورس در قالبها و روشهای متفاوت صورت میگیرد. در واقع دو انتخاب وجود دارد: یا باید خودش یک بستر متاورس ایجاد کند و دائما دامنه داراییهای متاورسی سازمان را توسعه دهد یا باید در پلتفرم دیگری شرکت کند.
وی در ادامه اضافه کرد: توصیه ما مورد اول است که در یک بستر متاورسی بومی، ظرفیتهای خودش را توسعه دهد و به مرور تبدیل به یک قدرت متاورسی بزرگ شود. در اینجا هرچه داراییهای متاورسی افزایش پیدا کند، قدرت بزرگتری محقق میشود.
باید توجه داشت اپلیکیشنهای مختلفی که در حال حاضر در وب ۲ وجود دارند همه در عرصه متاورس به وب ۳ تبدیل میشوند. وب۳ به مفهوم متاورسی آن و نه به مفهوم قدیم آن چراکه وب ۳ قدیم وب تعاملی بود وب ۳ متاورسی از اینترنت نسل سوم صحبت میکند اینترنت نسل سوم عرصه فیزیکی واقعی شدن این بستر است.
وی افزود: همچنین باید امکان تبدیل داراییهای سازمان به داراییهای مجازی و تامین ارزشهای مالی جدید بر مبنای بلاکچین آماده شود چه بسا ناگزیر شویم در سطح ملی سیاستگذاری کلانی درباره داراییهای مجازی اتخاذ کنیم و تبدیل داراییها به ماهیت ماندگار که هم احرازکننده داراییهای مجازی و هم به صورت گریزناپذیر تعیینکننده حقوق معنوی هستند، اتفاق میافتد.
کاربردهای روابطعمومی متاورس
دکتر عاملی 6 کارکرد را برای روابطعمومی متاورس بیان کرد و گفت: مورد اول ارتباطات گسترده است که از طریق وب معمولی هم داریم همینطور وب نقاله اطلاعات هم ارتباط ایجاد میکند ولی ارتباطات آن کامل، همهگیر و درگیرکننده و حتی غرقکننده نیست. در فضای متاورسی یک نوع استغراق در فضای واقعی شکل میگیرد. توسعه مشارکت ذینفعان و علاقمندان دومین کارکرد متاورس است که میتواند ذینفعان و علاقمندان را در محیط خود درگیر کند.
دکتر عاملی افزایش روایتگری در توضیح محصول یا خدمات را به عنوان کاربرد سوم هم اینگونه توضیح داد که، دروغگویی در عرصه تبلیغات بدترین اتفاقی است که میتواند بیفتد. متاورس باید اینهمانی ایجاد کند که بتواند با محصول واقعیت مجازیشده یکی باشد تا بتواند افزایش روایتگری در توضیح محصولات را فراهم کند.
وی در مورد چهارمین کاربرد اظهار داشت: به عنوان مثال در روابطعمومی کارخانه بی ام دبلیو تصاویر به صورت سه بعدی و با استفاده از هوش مصنوعی است که مشتریها میتوانند به صورت زنده رانندگی کنند و پشت اتومبیل مورد نظر بنشیند، احساس نرمی، سکوت موتور و سایر خصیصههای یک رانندگی لذتبخش را تجربه میکنند.
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی درباره گسترش تبلیغ غیرمستقیم محصولات مجازی هم بیان داشت: جایگذاری محصول میتواند شامل هدیه دادن یک خدمت به یک روزنامهنگار، یک نشریه، یا یک اینفلوئنسر باشد به این امید که او درباره آن محتوایی بنویسد یا درباره آن خدمت در شبکههای اجتماعی پست بگذارد. اینها موارد مطالعه شده است که آگهی غیرمستقیم اثری قویتر نسبت به آگهی مستقیم دارد.
دکتر سعیدرضا عاملی تجربه حضور در مکان را ششمین کاربرد دانست و افزود: متاورس باید بتواند تجربه متفاوت حضور در مکان را فراهم کند.
وی ادامه داد: نتیجهگیری از صحبت من این است که روابطعمومی متاورس در مسیر آغازین خود قرار دارد و میتواند شروعش را با تقویت فضای تصویری شبیهسازی و واقعیت مجازی دنبال کند. همچنین محتواهایی که بتواند با عینکهای واقعیت مجازی، فضای مجازی دیده شود یا تصویرهایی که بتواند جنبه نزدیکتری به واقعیت داشته باشد. بنابراین روابطعمومیها به اقتضای حوزه ماموریت نهاد مربوطه، نیازمند تعیین اولویتهای متاورسی هستند.
دکتر عاملی بیان داشت: آنها باید دوقلوهای آنالوگ دیجیتال مرتبط با حوزه ماموریت را فعال کنند همچنین اتاقهای پرمراجعه که مربوط به خدمات سازمان است در محیط متاورس بازطراحی کنند و حتی اینکه چه مواردی در سازمان برای اعضای سازمان مهم است و چه مواردی برای مشتریان مهم است؟ اینها همه موضوعات متاورسی هستند.
وی به روابطعمومیها توصیه کرد: حتما یک نمایش سه بعدی و واقعیت مجازی از ظرفیتها و خدمات سازمان تهیه کرده و در معرض دریافت نسخه موبایل یا کامپیوترها قرار دهند. زیرساختهای لازم مانند کارگاههای شبیهسازی، واقعیت مجازی، هوش مصنوعی و امکانات ساخت تصاویر با کیفیت نزدیک به واقعیت را نیز ایجاد کنند.
وی افزود: همچنین باید امکان تبدیل داراییهای سازمان به داراییهای مجازی و تامین ارزشهای مالی جدید بر مبنای بلاکچین آماده شود چه بسا ناگزیر شویم در سطح ملی سیاستگذاری کلانی درباره داراییهای مجازی اتخاذ کنیم و تبدیل داراییها به ماهیت ماندگار که هم احرازکننده داراییهای مجازی و هم به صورت گریزناپذیر تعیینکننده حقوق معنوی هستند، اتفاق میافتد.
مخاطرهها
دکتر عاملی یادآور شد: به مخاطرات این فضا و ضرورتهای بومیسازی باید توجه داشته باشیم. در پلتفرمهای غیر ایرانی حضور پیدا نکنید و سعی کنید از ظرفیتهای پلتفرمهای ایرانی استفاده کنید زیرا آن پلتفرم میتواند موضوع محدودیتها یا تصرف در دادهها قرار گیرد.
وی ادامه داد: ما باید شرایط خودمان را درک کرده و بعد در این فضا وارد شویم؛ چرا که ممکن است آن دارایی بعداً تبدیل به پرداخت اجارههایی برای حضور باشد که سازمان امکان پرداخت و تامین منابع آن را نداشته باشد. اینجا منظور تامین دارایی است که در معرض همگان قرار بگیرد ولی احراز هویت حقوق معنوی مخصوصاً در طراحی آن مبتنی بر الگوریتمهای بومی است که باید دقت شود.
دکتر عاملی با بیان اینکه باید از یک نقطه شروع کنیم و با منطق تکمیل و کمال بتوانیم کار را توسعه بدهیم عنوان کرد: این حرکت باعث شروع قویتر خواهد شد.
سند ملی روابطعمومی
دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی با بیان این نکته که سند ملی روابطعمومی در دست تدوین است و امیدواریم در سند ملی روابطعمومی بتوانیم نظام روابطعمومی را پیشبینی کرده و جایگاه نو و حقوقی را در سازمان تامین کنیم عنوان کرد: سند ملی روابطعمومی برای همه روابطعمومیهای بخش دولتی و خصوصی ظرفیتساز خواهد بود و لذا جا دارد که خانواده روابطعمومی ایدههایشان را در اختیار ما بگذارند و انجمنهای قوی در حوزه روابطعمومی در این حوزهها ورود پیدا کنند.
دکتر عاملی در پایان اظهار داشت: امیدواریم سند ملی روابطعمومی مانند سند ملی معماری، سند ملی موسیقی و سند ملی سینما که در دست تدوین و نهایی شدن است بتواند این هدف را تامین کند و مورد تصویب شورایعالی انقلاب فرهنگی قرار بگیرد.
امضای تفاهمنامه بین ایسپا و انجمن متخصصان روابطعمومی
در این همایش که با شرکت مدیران روابطعمومی ادارات و سازمانهای دولتی و خصوصی، اساتید حوزه ارتباطات و دکتر سیدسعیدرضا عاملی دبیر شورایعالی انقلاب فرهنگی و استاد ارتباطات دانشگاه تهران برگزار شد، نتایج نظرسنجی ایسپا از مدیران و کارشناسان روابطعمومی کشور ارائه شد.
همچنین در این مراسم، با حضور مهدی رفیعی رییس مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) و مهدی باقریان رییس انجمن متخصصان روابطعمومی، تفاهمنامه همکاری بین این دو مرکز و انجمن به امضا رسید.
همافزایی، تعامل، همکاری و ایجاد شبکه علمی، پژوهشی و آموزشی منسجم، به منظور رصد و ارزیابی نظاممند و مستمر وضعیت، تغییر و تحولات افکارعمومی و کمک به توسعه ادبیات، تحقیقات و پژوهشهای تجربی در حوزه ارتباطات و روابطعمومی از جمله محورهای همکاری پیشبینیشده در این تفاهمنامه است.
در این مراسم، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) به خاطر کمک به پیشبرد و اعتلای روابطعمومی مورد تقدیر قرار گرفت.
رونمايي سه عنوان كتاب علمي ارزشمند روابطعمومي
رونمايي سه كتاب علمي ارزشمند “روابطعمومي متاورس” و “روابطعمومی و مدیریت بحران” (بهاهتمام حسن بشير – مهدي باقريان) و “روابطعمومي و رسانه، دوست يا دشمن” (نوشته موسيالرضا شبرنگي) نيز از جمله برنامههاي نخستين جشن ملي روابطعمومي بود.
تقدیر از پيشكسوتان و فعالان عرصه روابطعمومي
استاد اكبر ميرشمس اولين و دومين مدير روابطعمومي شركت آبوفاضلاب تهران، ابوالقاسم حكيميان عضو هيات مديره انجمن روابطعمومي ايران، سيدشهاب سيدمحسني عضو هيات مديره انجمن متخصصان روابطعمومي، اميرعباس تقيپور مديرمسئول ماهنامه مديريت ارتباطات، محمد بصيريان مديرعامل انجمن روابطعمومي استان كرمان، مهندس ناصر رزاقمنش عضو هيات مديره انجمن روابطعمومي ايران و مهدي نورعليشاهي رييس مركز روابطعمومي و اطلاعرساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي از جمله پيشكسوتان و فعالان عرصه روابطعمومي بودند كه در اين مراسم از آنان تقدير شد.
در اين مراسم با اعطاي نشان ملي روابطعمومي از تلاشهاي علمي و حرفهاي استاد ارجمند شادروان قربانعلي پورمراديان تجليل شد.
در آئين اختتاميه نخستين جشن ملي روابطعمومي، از برگزيدگان بيستمين “دوره «جايزه صنعت روابطعمومي ايران” آقايان مهدي فلاحتيان مديرعامل موسسه فرهنگي مذهبي معرفت اصفهان (جايزه خلاقيت و انتشارات)، مهندس صادق سكري مديركل روابطعمومي شركت راهآهن جمهوري اسلامي ايران (جايزه پژوهش)، دكتر رضا همدانچي رئيس اداره كل روابطعمومي بانك سپه (جايزه كمپين تبليغاتي)، مهندس محمدجواد براتي احمدآبادي مدير روابطعمومي شركت فولاد مباركه اصفهان (جايزه آموزش و فرهنگسازي)، مهندس عليرضا اميري مدير روابطعمومي شركت سهامي ذوبآهن اصفهان (جايزه برنامهريزي)، مهندس مسعود ميرمحمدي مدير روابطعمومي و امور بينالملل مجتمع جهان فولاد سيرجان (مسئوليت اجتماعي)، دكتر حسين مرادي مدير روابطعمومي و امور بينالملل سازمان منطقه آزاد تجاري- صنعتي قشم (جايزه انتشارات – بخش علمي)، مهندس منصور فخاران مديركل روابطعمومي سازمان راهداري و حملونقل جادهاي كشور (جايزه فرهنگسازي)، مهندس شهرام بخشا رييس اداره كل روابطعمومي بانك توسعه تعاون (جايزه پژوهش – بخش تحليل محتوا)، مهندس غلامرضا فروغينيا مدير روابطعمومي شركت فولاد خوزستان (جايزه مسئوليت اجتماعي – بخش مقابله با كرونا)، سيدابوالفضل اسمعيلي مدير روابطعمومي و نظارت بر خدمات اجتماعي مجتمع مس آذربايجان (مسئوليت اجتماعي – بخش خدمات عمومي)، مهندس مسعود زيدوني رئيس روابطعمومي شركت بهرهبرداري نفت وگاز آغاجاري (جايزه مسئوليت اجتماعي – بخش خدمات عمومي)، رضا صفريان مدير روابطعمومي شركت فولاد هرمزگان جنوب (جايزه روابط رسانهاي) و اميد صديق مدير روابطعمومي بنياد رودكي تجليل بعمل آمد.
همچنين در بخش ديگري از اين برنامه، از آقايان مهندس محمدامين نعمتي مدير روابطعمومي مجتمع فولاد غدير نيريز (مدال روابطعمومي)، دكتر ناصرالدين اسلاميفرد مدير روابطعمومي و امور بينالملل بيمه رازي (جايزه مدير فعال روابطعمومي)، دكتر محمد محتاطي معاونت امور اداري سراي گردشگري سيمرغ محمود آباد (مدير فعال روابطعمومي فرهنگي)، دكتر سعيد رزمخواه مشاور عالي مدير عامل و مديريت روابطعمومي و امور بينالملل شركت طراحي و مهندسي صنايع پتروشيمي (جايزه مدير فعال روابطعمومي صنعتي) و سيدابوالفضل اسمعيلي مدير روابطعمومي و نظارت بر خدمات اجتماعي مجتمع مس آذربايجان (سونگون) تجليل شد.
انتشار ويژهنامه کارگزار روابطعمومی
شماره 60 فصلنامه “کارگزار روابطعمومی” ویژه بهار 1401 به صورت تمامرنگی به سردبیری مهدی باقریان منتشر شد.
در این شماره مطالبی با عناوین چالشهای بنیادین سهگانه روابطعمومی در ایران، ارتباطات جهانگستر و روابطعمومیهای ارتباطگر، روابطعمومی پیدا و پنهان، نظرسنجی و روابطعمومی برتر، روابطعمومی و توسعه فرهنگی، مسئولیت اجتماعی و نقش کلیدی روابطعمومی، نقش آینده یک مدیر مدرن روابطعمومی و روابطعمومی حلقه ارزشمند زنجیره ارزش سازمانی به چاپ رسیده است.
روز جهانی ارتباطات دوربرد و جامعه اطلاعاتی، پیشینه شکلگیری روز ملی ارتباطات و روابطعمومی، برنامههای پیشنهادی انجمن متخصصان روابطعمومی، بسته پیشنهادی اعتلای روابطعمومی ایران و گزارش کامل برگزاری هجدهمین کنفرانس بینالمللی روابطعمومی ایران از جمله مطالب این شماره نشریه است.
“فصلنامه کارگزار روابطعمومی” از آبانماه ۱۳۸۰ با روش تحلیلی- آموزشی و انتقادی، در دبیرخانه هیئت نظارت بر مطبوعات ثبت شده و در تلاش است تا با فراهم آوردن بستری مناسب جهت چاپ مقالات علمی عرصه «روابطعمومی»، گام مؤثری در غنای ادبیات روابطعمومی ایران بردارد.
این فصلنامه علمی تخصصی پذیرای مقالات اساتید، پژوهشگران، محققان، مدیران، کارشناسان و دانشجویان در حوزه روابطعمومی و ارتباطات است.
سایر برنامهها
نماهنگ شادروان قربانعلي پورمراديان و كليپ تاريخ روابطعمومي، تقدير از فعالان و پيشكسوتان روابطعمومي و اجراي آثاري توسط اركستر سمفونيك تهران از ديگر برنامههاي اين رويداد بود.
در همین زمینه