انسان مي‌خواهد شناخته شود و بخصوص مي‌خواهد به‌عنوان يك انسان شناخته شود و شان، منزلت، ارزش و اعتبار خاص خود را داشته باشد. اين اعتبار نخستين علت خواست انسان براي به خطر انداختن زندگي خود در مبارزه براي پرستيژ، حيثيت و شهرت ناب است. (فرانسيس فوكوياما)

هر سازماني متشكل از يك مجموعه اجتماعي است كه انسان‌هايي در كنار هم براي رسيدن به هدف‌هايي مشترك گرد هم آمده‌اند با تمامي خصايص فردي و شخصيتي كه دارند و در كنار هم معنا و مفهومي به سازمان به‌عنوان يك شخصيت حقوقي مي‌بخشند. نظام در هم تنيده‌اي كه خلقيات و روحيات فرد فرد اجزاي تشكيل دهنده آن مي‌تواند اثرات مثبت و منفي شگفت‌انگيزي بر اين پيكره واحد برجاي بگذارد.

به‌طور عام سازمان‌ها براي خلق و توزيع خدمتي يا محصولی در كشاكش دايمي با ساير رقباي خود هستند. همانگونه كه زندگي عرصه مبارزه است، تلاش براي بقا و كسب منفعتي و يا خدمت به خلقي به‌طور مستمر در جريان است. براي گريز از يكنواختي و روزمرگي، براي ديده شدن و براي شناخت بيشتر خود و كشف و شهود نقاط ضعف و قوت گاه نياز به ارزيابي و سنجش افعال و كردار فردي و سازماني قوت مي‌گيرد.

آدمي دوست دارد تا رقابت كند و ثمره تلاش‌هاي خود را با حس خرسندي ناشي از كسب موفقيتي در قالب پاداش و جايزه و يا جشني ويژه خود، به‌طور ملموسي نظاره كند. كرامت انساني گاه با قدرداني از زحمات و تلاش‌ها و گاهي با لبخندي پاس داشته مي‌شود و شور و شعفي ديگربار تزريق مي‌شود بر كالبد سازماني كه آدم‌هايش با نهايت رضامندي چرخ فعاليت‌هاي سازمان را به گردش در مي‌آورند.

پس بيهوده نيست كه پاداش و جايزه در پي رفع نياز فطري انسان پديدار شده است تا مشوقي باشد براي تداوم نيكوتر افعال و كردار آدمي. در گذر تاريخ چو نیک بنگريم جوايز متعددي را شاهد خواهيم بود كه علاوه بر برخورداري از بار مادي، ارمغان‌آور جايگاه‌هاي معتبر معنوي براي دريافت‌كنندگانش است.

قدرداني‌هايي كه موجب مي‌شود جريانات علمي، فرهنگي و هنري بشر مورد حمايت قرار گرفته و برترين‌ها مورد ستايش قرار گيرند خواه در عرصه‌هاي جهاني و يا در قلمروهاي جغرافيايي كوچك‌تري چون يك كشور.

نفس جايزه دادن و جايزه گرفتن مبتني بر همين ويژگي‌هاي ذاتي انسان از يك سو و از سوي ديگر مبتني بر ميل كمال‌جو و رو به تكامل بشريت است كه موجب مي‌شود گاه سازمان‌ها و نهادها و حتي اشخاصي نظير آلفرد نوبل تمامي داشته‌هاي مادي خود را مصروف معنويتي نهفته در اعطاي جايزه كنند.

وصيتنامه نوبل مرتبط با موضوع مورد بحث است كه خواندنش خالي از لطف نيست: تمامي دارايي‌هاي نقدشدني اينجانب بايد صرف امور زير شود: اين سرمايه بايد توسط مجريان وصيتنامه اينجانب، براي خريد اوراق بهادار مطمئن سرمايه‌گذاري شود تا از سود آن هر ساله به افرادي كه در سال‌هاي آينده به حال بشريت بهترين بهره‌ها را به ارمغان مي‌آورند جوايزي اعطا شود.

سود حاصل از سرمايه مذكور بايد به پنج قسمت مساوي تقسيم شده و به پنج مورد زير اختصاص يابد: يك قسمت به شخصي كه به مهمترين كشف يا اختراع در زمينه فيزيك دست زده باشد؛ يك قسمت به شخصي كه به مهمترين كشف يا پيشرفت در زمينه شيمي دست زده باشد؛ يك قسمت به شخصي كه به مهم‌ترين كشف در زمينه فيزيولوژي يا پزشكي دست زده باشد؛ يك قسمت به شخصي كه در عرصه ادبيات باارزش‌ترين اثر را با گرايشي آرمان‌گرايانه خلق كرده باشد؛ و يك قسمت به شخصي كه براي ايجاد برادري در ميان ملت‌ها و انحلال يا كاهش نيروهاي نظامي يا برگزاري يا حمايت از همايش‌هاي صلح‌طلبانه بزرگترين و بهترين كار را انجام مي‌دهد.

جوايز فيزيك و شيمي بايد توسط فرهنگستان علوم سوئد؛ جوايز فيزيولوژي و پزشكي توسط مؤسسه كارولين در استكهلم؛ جوايز ادبيات توسط فرهنگستان استكهلم و جوايز قهرمانان صلح توسط كميته‌اي كه توسط استورتينگ انتخاب شده اهدا شوند. خواسته آشكار من اين است كه در اهداي اين جوايز، مليت شخص مورد توجه قرار نگيرد تا صرف‌نظر از آنكه او اهل اسكانديناوي است يا نه، شايسته‌ترين فرد اين جايزه را دريافت كند.

اهميت قدرداني

اصطلاح قدرداني مي‌تواند معني‌هاي متفاوتي داشته باشد. بعضي‌ها قدرداني را پاداش گرفتن يا جشن گرفتن موفقيت در محل كار تعريف مي‌كنند. سازمان‌هاي ديگر، تشويق كارمند براي رسيدن به هدف را قدرداني مي‌نامند. تمام اين تعاريف به طريقي به قدرداني مرتبط هستند. با اين وجود تعريف كاملي از آن را ارائه نمي‌دهند.

بر اساس تعريف انجمن بين‌المللي قدرشناسي حرفه‌اي، قدرداني يعني ابراز سپاسگزاري به افراد و گروه‌ها يا تصديق رفتار و تلاش يا نتايج اقدامات آنها كه به اهداف و ارزش‌هاي سازمان كمك مي‌كند. قدرداني، فراتر از جشن گرفتن، هديه دادن به كارمندان يا تشكر كردن است. تصديق كار كارمند است كه رفتار او را با اهداف سازمان همسو مي‌كند. برنامه قدرداني خوب شامل پاداش، جايزه، تشويق و جشن مي‌شود.

در زير تعريف اين كلمات آمده است:

پاداش: چيزي كه به يك فرد يا گروه به علت رسيدن به هدف از پيش تعيين شده داده مي‌شود و بعضا نقدي است.

جايزه: هديه‌اي كه به عنوان يادبود آن دستاورد به فرد يا گروه داده مي‌شود كه معمولا غير نقدي است.

تشويق: نوعي پاداش مشروط است كه براي رسيدن به هدف تعيين شده در زمان معين به فرد يا گروه اهدا مي‌شود.

جشن: رويدادي برنامه‌ريزي شده يا از پيش تعيين نشده كه براي قدرداني از فرد يا گروه براي دستاورد آنها برگزار مي‌شود.

قدرداني موجب مي‌شود كارمندان بيشتر به كار خود تعهد داشته باشند و در نتيجه سودآوري شركت افزايش پيدا مي‌كند. كارمندان متعهد بهتر كار مي‌كنند و خدمات بهتري ارائه مي‌دهند. بر اساس گفته جان ناتر، نويسنده كتاب فرهنگ و عملكرد، شركت‌هايي كه به جاي سود و زيان خود به كارمندان توجه مي‌كنند نسبت به شركت‌هايي كه فقط به سود و زيان فكر مي‌كنند از سوددهي فوق‌العاده‌ای بهره‌مند مي‌شوند. چون رضايت كارمندان موجب رضايت ارباب رجوع مي‌شود و آنها تمايل پيدا مي‌كنند بيشر با شما كار انجام دهند.

علاوه بر آن، قدرداني رابطه‌ای مستحكم‌تر بين مدير و كارمند ايجاد مي‌كند. وقتي اين رابطه رشد مي‌كند، كارمندان نسبت به مدير و سازمان وفادار مي‌شوند.

جايزه صنعت روابط‌عمومي‌ ايران

جايزه صنعت روابط‌عمومي‌ ايران، راوي داستان تلاش‌هاي متخصصان روابط‌عمومی و مهر تاييدي بر عملكرد و دستاوردهاي مديران و شاغلان خلاق اين حوزه است و درهاي جديدي براي افزايش آگاهي، بهبود فرصت‌هاي شبكه‌اي، برجسته‌سازي فعاليت‌ها، آموزش و توسعه مهارت‌ها، ايجاد فرصت‌هاي اطلاع‌رساني، مستندسازي، انتقال تجارب و الگوهاي موفق و به‌طوركلي ارتباطات باز مي‌كند. شما لياقت آن را داريد.