مارین یانسن- هایکو وندرورت
دانشکده فناوری، سیاست و مدیریت، دانشگاه صنعتی دلفت، هلند
چکیده
تمام کشورها در سرتاسر دنیا در فضایی مملو از ابهام و با دسترسی محدود به اطلاعات مجبور شدهاند تا به همهگیری کووید-19 واکنش نشان دهند و همین محدودیتها و ابهامات موجب شده تا توانایی و قابلیت آنها برای چابک بودن و انطباقپذیری بویژه در حوزههایی مانند زمانبندی اقدامات سیاسی، تصمیمگیری درباره سطح تمرکزگرایی، استقلال در تصمیمگیری و ایجاد تعادل بین تغییرات و ثبات در رفتارها زیر سوال برود.
ما در این مقاله قصد داریم تا مشاهداتمان در ارتباط با واکنشهای کشورها در برخورد با همهگیری کووید-19 را از منظر چابکی و انطباقپذیری حاکمیتی مورد بررسی و کنکاش قرار دهیم و ابزارهایی را ارائه دهیم که با استفاده از آنها بتوان چابکی و انطباقپذیری حاکمیتی را پس از فرو نشستن گرد و غبار ناشی از عرض اندام کووید-19 در جهان مورد سنجش و ارزیابی دقیق قرار دهیم.
در این میان باید گفت در حالی که چابکی حاکمیتی عمدتا به سرعت واکنش نشان دادن در درون ساختارها ارتباط پیدا میکند، انطباقپذیری بر تغییرات در سطح سیستم و از طریق حکومت دلالت دارد. به هر روی، ساختارهای نهادی کنونی و ابزارهای موجود تا حدی میتوانند انطباقپذیری و چابکی را برای حاکمیت بهدنبال بیاورند و مکمل همدیگر محسوب میشوند اما باید دانست که در برخی موارد نیز این دو ویژگی با هم تداخل پیدا میکنند و به همین دلیل هم هست که تحلیلهای ما حکایت از ماهیت تناقض آمیز حاکمیت انطباقی دارد.
در واقع، یک حاکمیت انطباقپذیر موفق هم به سرعت بالای تصمیمگیری و هم تحلیلهای مستحکم و مستدل دارد که این نیاز هم در ساختارهای متمرکز تصمیمگیری و هم در ساختارهای غیرمتمرکز احساس میشود بهطوری که چه در ساختارهای بوروکراتیک سیاسی و چه در سیستمهای نوآور علمی کارآیی دارد.
واژههای کلیدی: حاکمیت انطباقپذیر، حاکمیت چابک، سازمان چابک، واکنش، انطباقپذیری، همهگیری، کووید-19، سارس
1- واکنش نشان دادن به همهگیری کووید-19
2- حاکمیت چابک و انطباقپذیر در عرصه تئوری
3- حاکمیت چابک و انطباقپذیر در عرصه عمل: واکنش هلند به کووید-19
4- مسایل مرتبط با انطباقپذیری
5- بحث: کاربردهایی برای تئوری و عمل
6- نتیجهگیری
منابع
لینک دانلود: https://kpri.ir/product/حاکمیت-چابک-و-انطباقپذیر-در-واکنش-به/